Не, El Pais не е писал, че ваксинирани масово умират в Испания

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Заглавието на български превод на статия от испанското издание El Pais предизвика вълна от дезинформация във Facebook. Твърдението, че в Испания "масово умират ваксинирани", беше споделено хиляди пъти за няколко дни. В случая обаче става дума за превратно представяне на оригиналната статия, в която се подчертава, че без ваксините последната вълна от Covid-19 би се превърнала в “масово изтребление”.

От 23 август насам некоректните и всяващи паника постове са споделени повече от 3000 пъти, като разпространението им във Facebook продължи дори и след като някои от първите статии бяха свалени, като например този.

“Пета ковид вълна в Испания, масово умират ваксинирани” , "Испания влезе в тежка пета вълна на пандемията, масово умират ваксинирани". Поне два уебсайта (като този и този) публикуваха текстове с такива заглавия, приписвайки твърдението на El Pais. Подобен подход обаче изопачава оригиналната статия от авторитетното испанско издание, публикувана на 19 август 2021 г., в чието заглавие се казва:"Без ваксини щеше бъде масово клане" (“Sin vacunas sería una masacre”).

Screenshot of a misleading post on Facebook, taken on August 25

Най-ранната версия на подвеждащия превод, която Proveri.AFP откри, е публикувана сутринта на 23 август на сайта на информационна агенция "Фокус". Около 20 минути по-късно преводът се появява и сайта на вестник "Труд".

Макар че преводът на български е близък до испанския оригинал, заглавието е съвсем различно и подвеждащо.

Заглавието на статията в El Pais гласи: “Смъртните случаи от Covid достигат максимума си при петата вълна, която засяга имунокомпрометираните лица: "Без ваксините щеше да е масово изтребление".

Българският вариант на заглавието изглежда така: “Пета ковид вълна в Испания, масово умират ваксинирани”.

Скрийншот от публикацията в El Pais (вляво) и на публикация в Български сайт с подвеждащо заглавие (вдясно)

В статията на El Pais се казва, че повечето от смъртните случаи в Испания са сред възрастни хора, които са били ваксинирани. Но причината е, че имунната система на възрастните хора е слаба, се обяснява още в публикацията. Внушението, че това означава, че ваксинираните в Испания представляват по-голямата част от починалите в Испания, е невярно.

"70-годишните все още представляват по-голямата част от смъртните случаи в този взрив...Повечето от тях са ваксинирани - процентът на ваксинираните е близо 100 % сред хората над 80-годишна възраст и над 97 % сред седемдесетгодишните - но крехката имунна система на тези хора продължава да ги прави уязвими за вируса", се казва в статията.

Ситуацията би била още по-лоша, ако тези възрастни хора не бяха ваксинирани, казва в статията ръководителят на отделението по инфекциозни болести в болницата Virgen del Rocío (Севиля) Хосе Мигел Сиснерос."Без ваксини това щеше да бъде трагедия. Щяхме да преживеем колапс като този през март 2020 г.″, обобщава Сиснерос.

Друг експерт Федерико Гарсия, ръководител на микробиологията в болница "Сан Сесилио" (Гранада), също е цитиран да казва, че без ваксините щеше да има"истинско изтребление, истинско масово изтребление.“

В статията не се твърди, че смъртните случаи от Covid-19 са повече сред всички ваксинирани. В нея се казва, че смъртните случаи са най-високи сред възрастните хора, защото те имат по-слаба имунна система, дори и да са ваксинирани.

"Сякаш дяволът чете Евангелието”

Възрастните хора с потиснат имунитет, които дори и да са ваксинирани, са силно податливи на всякакви инфекции, коментира Аспарух Илиев, лекар, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, пред Провери.AFP на 26 август 2021 г.

"Техният абсолютен брой е много малък, но на фона на почти 100% ваксинирани сред пенсионерите и изключителна ефективност на ваксините сред по-младите, изпъкват непропорционално и стават причина за некоректни заглавия", добавя още д-р Илиев. "Казано по нашенски - четено е както Дяволът чете евангелието.”, обобщава той.

Някои от подвеждащите статии са изтрити

Потърсихме за коментар Агенция "Фокус", публикувала първата версия на историята, която успяхме да открием. "Ще се съобразим с факта, че материалът ни създава объркване и ще го свалим от нашия сайт", отговори техен представител.

По-късно статията беше свалена и от уебсайта на "Труд", но информацията с подвеждащо заглавие продължи да живее свой собствен живот в социалните мрежи, където се споделя предимно от противници на ваксинирането.

Променени заглавия, но все така подвеждащи

Някои сайтове публикуваха превода на историята в El Pais с малко по-различно заглавие, в което се казва, че "Испания влезе в тежка пета вълна, масово умират ваксинирани с нарушена имунна система". Тези статии също са споделени хиляди пъти във Facebook.

Подобна интерпретация на испанския текст също е подвеждаща, защото "казаното предполага, че е проведено мащабно проучване сред всички ваксинирани или всички имунокомпрометирани", коментира за Провери.AFP в имейл от 26 август Дафина Добрева, епидемиолог, която е практикувала в изследователско звено за разработка на ваксини във Валенсия, Испания. В действителност статията се отнася само за хора на възраст над 70 години.

"Математически неправилно е да се каже, че масово измират ваксинирани или имунокомпрометирани пациенти, тъй като така казано предполага, че е проведено мащабно проучване сред всички ваксинирани или всички имунокомпрометирани”, коментира още тя.

COVID-19 ваксини