Тези цитати на Нетаняху и Макрон са измислени

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 27 август 2021 г. в 15:49
  • Време за четене: 3 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
Публикации в интернет, в които се твърди, че бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху и френският президент Еманюел Макрон публично са обвинили ваксините срещу Covid-19 за това, че са причинили четвъртата вълна на коронавируса, бяха споделени хиляди пъти само за няколко дни. Двамата политически лидери обаче изобщо не казвали подобно нещо официално. Цитатите изглеждат напълно измислени.

“Нетаняху: Пфайзер и Зенека предизвикат в Израел 4 вълна! Излъгаха ни. В локдаун сме заради тях и всеки ден болните се увеличават!", гласи публикация от 23 август 2021 г. В нея има снимка на бившия министър-председател на Държавата Израел."В локдаун сме заради тях и всеки ден болните се увеличават! Тези компании заблудиха народите да им купуват отровата!", се казва още в статията, която впоследствие е споделена стотици пъти във Facebook.

Друг пост в същия блог, споделен във Facebook същия ден, приписва подобно изказване на Макрон: "Имаме достатъчно събрана статистика, която е категорична. Пфайзър и Зенека предизвикват 4 вълна на заразяването."

В публикациите, споделени общо хиляди пъти по данни на платформата за анализ в социалните медии CrowdTangle, се забелязват поне няколко подозрителни детайла.

По никакъв начин не е посочено къде или кога Макрон или Нетаняху са казали въпросните думи. В един от постовете пише единствено: "Това каза преди минути Макрон."

Няма линкове към статии в други медии, интервюта, изказвания или публични събития, на които двамата да са направили подобни изказвания. Нещо повече, и Макрон, и Нетаняху са известни с политиката си за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19.

В сайтовете, които са споделили "цитатите" на Макрон или Нетаняху, могат да се открият десетки противоречиви статии за ваксините и Covid-19. Провери.AFP вече разобличи твърденията в един тях, че антиваксъри са запалили складове на производители на ваксини в няколко европейски държави.

Image
Скрийншот от съмнителните постове, които се споделят във Facebook. Направен на 26 август 2021 г.

Нетаняху - цар на ваксинациите, а не техен отрицател

В опит да проверим достоверността на тези твърдения потърсихме съдействие от колегите си от бюрото на AFP в Йерусалим. Те не можаха да открият подобни думи на Нетаняху.

Бившият израелски премиер е привърженик на ваксинирането. На 30 юли той беше заснет да получава трета доза ваксина Covid-19 на Pfizer/BioNtech в Тел Авив.

Image
Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху получава трета доза от ваксината Covid-19 на Pfizer/BioNTech в Тел Авив на 30 юли 2021 г. ( AFP / EMMANUEL DUNAND)

Твърдението, че той би се позовал на ваксината на AstraZeneca, също е очевидно невярно, тъй като Израел използва само ваксините на Pfizer и Moderna.

По време на управлението на Нетаняху Израел започна агресивна кампания за масово ваксиниране именно с ваксината на Pfizer.

Макрон също не е правил подобно изказване

Чрез търсене на ключови думи на френски и английски език се опитахме да намерим и изказването, приписвано на френския президент. Не успяхме да открием нищо подобно.

Постовете в блога са от 23 август, като се твърди, че френският президент е направил изявлението "в последните минути", т.е. същия ден. Единственото публично изявление на Макрон, с което разполагаме от този ден, обаче е пост в twitter, в който той отдава почит на Жизел Халими, адвокат и активист за правата на жените. В същия ден неговата канцелария обяви решението Жозефин Бейкър да бъде почетена в Пантеона.

Макрон поддържа последователна политика за насърчаване на ваксинацията и прилагане на мерки за ограничаване на заразата. През август Макрон съобщи, че е бил ваксиниран с ваксина на Pfizer.

През юли правителството му въведе т.нар. "pass sanitaire"(здравен паспорт), което предизвиква масови протести в цялата страна.

Какво провокира четвъртата вълна?

С увеличаването на случаите на Covid-19 през последните седмици Франция и Израел се намират в т.нар. четвърта вълна от пандемията. Увеличаването на случаите се дължи основно на мутирал вариант на вируса, известен като Делта. Според учените този вариант се предава много по-лесно.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас