Не това, не е склад на производител на ваксини срещу Covid-19, който е бил запален

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Публикация в блог, в която се твърди, че складове на компании, произвеждащи ваксини срещу Covid-19 в Германия, Англия и Франция, са били подпалени от антиваксъри, е споделена над 12 000 пъти във Facebook от 23 август насам. Това твърдение е невярно. Медиите не са съобщавали за подобни мащабни пожари. Снимката към публикацията е направена по време на гражданската война в Либия през 2014 г.

"Германия, Франция и Англия са запалени складовете на Зенека и Пфайзер! Народите се борят за свободата си. Антваксъри атакуват всички складове на корпорациите. Това предадоха медии. Народите се събуждат!", се казва в тази публикация в интернет от 24 август 2021 г. Тя е споделена над 12 400 пъти във Facebook. Статията е илюстрирана със снимка на индустриални сгради, обхванати от пламъци.

Тези твърдения са неверни. Снимката, която е използвана към публикацията, е направена през август 2014 г. в Либия, много преди началото на пандемията от Covid-19. Освен това нито един достоверен информационен източник не е съобщавал за сериозни пожари в складове на производителите на ваксини срещу Covid-19 в Германия, Франция или Англия .

Блогът, който публикува статията, се казва "Забранената истина". В него могат да бъдат открити други неверни публикации, като например тази, в която се твърди, че руският президент Владимир Путин се е заканил, че ще свали самолетите на Световната здравна организация.

Снимка от гражданската война в Либия, направена през 2014 г.

Към статията има снимка, на която се виждат облаци от огън и дим, палми и различни сгради.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярната информация, направен на 24 август 2021 г.

-

Чрез обратно търсене на изображението открихме, че идентична снимка е била направена през август 2014 г. от фотограф на Агенция Франс Прес. Според архива на AFP снимката показва петролна база край летището на либийската столица Триполи, която е била запалена.

Скрийншот от архива на AFP, направен на 24 август 2021 г.

След свалянето на дългогодишния диктатор Муамер Кадафи през 2011 г. в Либия започват ожесточени сблъсъци.

Дребни нападения на лаборатории, центрове за ваксинация и тестване

Противно на твърдението, публикувано в блога "Забранена истина", AFP не можа да открие данни за мащабни пожари в складове на производители на ваксини във Франция, Германия и Англия.

Медиите обаче са информирали за случаи на нападения срещу ваксинационни центрове, зад които се подозира, че стоят противници на ваксинирането.

На 12 юли 2021 г. френският президент Еманюел Макрон обяви разширяването на така наречения "здравен паспорт"- документ доказващ ваксинация или отрицателен тест, който стана задължителен за обществени места. Мерките на правителството за ограничаване на срещу Covid-19, предизвикаха масови протести.

"От 12 юли насам Министерството на вътрешните работи е регистрирало 22 случая на нанесени щети на тестови центрове, центрове за ваксинация и аптеки", съобщи AFP на 11 август 2021 г. Сред тях е и предполагаеми умишлен палеж на център за ваксинация в градче в югозападната част на Баския регион през юли.

През февруари 2021 г. в Англия медиите съобщиха за пожар в център за ваксинация в южната част на страната. Въпреки това на 24 август говорител на местната полиция заяви в имейл до AFP, че инцидентът "не се смята за подозрителен".

В Германия, през октомври 2020 г., сградата на института "Роберт Кох" в Берлин (основната институция в страната, която следи кризата с Covid-19), е атакувана с коктейл "Молотов". През ноември германски медии съобщиха, че според вътрешен доклад на Федералната криминална полиция на Германия (BKA), производителите и разпространителите на ваксини може да са застрашени от атаки.

Сходни нападения са били регистрирани и в други държави, които не са споменати в блога. Така например на 3 март 2021 г. AFP съобщи, че експлозия е нанесла щети по център за тестване за Covid-19 в Холандия. Предполага се, че взривът е причинен от самоделна тръбна бомба. При инцидента са счупени прозорци, но пострадали няма.

ваксини COVID-19