Около 2000 протестиращи се опитват да влязат в сградата на българския парламент по време на демонстрация, организирана от националистическата политическа партия "Възраждане", която настоява за премахване на зеления паспорт. София, 12 януари 2022 г. Мангъров е сред говорителите по време на протеста. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Твърденията на Атанас Мангъров за броя на ваксинирани, които са починали от Covid-19, са подвеждащи

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 20 януари 2022 г. в 13:35
  • Време за четене: 5 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
Твърденията на специалиста по детски инфекциозни болести Атанас Мангъров, че "564 души са починали, защото са били ваксинирани", са споделяни стотици пъти във Facebook от 16 януари 2022 г. насам. Числото, което той посочва, действително отговаря на броя на хората, които са били напълно ваксинирани срещу Ковид-19, но са починали от болестта към 28 ноември 2021 г. Цитатът на Мангъров обаче е подвеждащ - няма доказателства, че тези хора са починали, "защото са били ваксинирани", както той твърди. Делът им е сравнително малък (4,85%) в сравнение с общия брой на починали (11 628) от Covid-19 от началото на масовата ваксинационна кампания в България в края на април 2021 г. до 28 ноември 2021 г.

Кратък откъс от телевизионен дебат за зелените сертификати и ваксинацията срещу Covid-19, в който доцент Атанас Мангъров казва: "Това са 564 души, които са починали, защото са били ваксинирани. Кой може да поеме отговорността за това?", е публикувано във Facebook групата Behind the Government на 16 януари 2022 г. заедно с въпроса: "КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ВИНАТА ЗА СТОТИЦИТЕ УБИТИ БЪЛГАРИ ОТ КОВИД ВАКСИНИТЕ?!". Оттогава видеото е споделено над 180 пъти.

На 17 януари 2022 г. Мангъров публикува в профила си във Facebook пост озаглавен "Малко храна за размисъл", към който е качил изображение с таблица, за която твърди, че идва от здравното министерство. В нея са посочени данни, като например: "Ваксинирани починали, Ваксинирани приети в интензивно отделение" за 20 ноември 2021 г. и 28 ноември 2021 г. Постът му е споделен повече от 1400 пъти откакто е публикуван.

Image
Скрийншот от пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 18 януари 2022 г.

Броят на "починалите ваксинирани", публикуван от Мангъров на страницата му във Facebook, съвпада с официалните данни, но към тях липсва важен контекст.

Всъщност наличните данни сочат точно обратното на твърдяното: делът на напълно ваксинираните , които са били заразени с Covid-19, хоспитализирани или дори починали от коронавирус, е малък в сравнение с тези, които не са били ваксинирани.

Image
Скрийншот с пост във Facebook, съдържащ подвеждаща информация, направен на 18 януари 2022 г.

Какви са тези числа?

Според официалните данни 564 е общият брой на напълно ваксинираните, починали от Covid-19 към 28 ноември 2021 г. Всъщност от края на април 2021 г., когато започна масовата ваксинация в България, до 27 ноември 2021 г. от Ковид-19 са починали 11 628 души по официални данни, което означава, че делът на починалите ваксинирани е 4,85%.

Става дума за т.нар. пробивни инфекции: случаи, при които хора се заразяват с вируса, въпреки, че са ваксинирани. Някои от тях се нуждаят от болнично лечение, а други могат да умрат.

Както Провери.AFP обясни тук, пробивните инфекции не са доказателство, че ваксините са неефективни. Ваксините дават добра защита срещу тежко прекарване на заболяването и смърт. През ноември 2021 г. Провери.AFP опроверга неверните твърдения, че отделенията за Ковид-19 в българските болници са пълни с ваксинирани хора.

Тези данни на Министерството на здравеопазването показват, че делът на ваксинираните сред настанените в болница заради Covid-19 и смъртните случаи от Covid-19 е сравнително нисък:

"Ваксините изграждат така наречения от епидемиологична гледна точка изкуствено придобит активен имунитет", обясни пред AFP на 18 януари 2022 г. д-р Христина Бацелова, епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Тя обясни още, че "малък процент от населението може да не отговори на ваксините с изграждане на протекция." Това са така наречените нонреспондери. Те са много малък процент от населението. "Друга причина да боледуват ваксинирани е, че са закъснели с бустерните дози, а в момента циркулират новите варианти на SARS-CoV-2", обясни още тя.

Освен "нон респондери" "лица с много придружаващи заболявания, които също пречат на имунната система да изгради добра защита, могат да се разболеят", коментира още д-р Бацелова.

В България няма нито един доказан смъртен случай заради Covid-19 ваксина

"В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход", заявиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването на 18 януари 2022 г. "Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано", добавят още те.

Провери.AFP вече опроверга подвеждащите твърдения за данните за докладваните нежелани реакции след ваксини тук и тук.

Известни са много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани с AstraZeneca/Oxford, докато при ваксините с mRNA месинджър на Pfizer-BioNTech и Moderna се наблюдават случаи на миокардит или възпаление на сърцето при малък брой пациенти.

Европейската агенция по лекарствата обяснява на интернет страницата си, че "по-голямата част от известните странични ефекти на ваксините COVID-19 са леки и краткотрайни" и че "сериозните проблеми с безопасността са изключително редки".

Все още не е напълно изяснено как вариантът Omicron ще се отрази на ефикасността на ваксината. Първите данни сочат, че съществуващите ваксини са по-малко ефективни в защитата срещу предаване на този вариант на коронавируса, отколкото срещу предишните щамове, но все пак осигуряват защита срещу тежко прекарване на заболяването.

От началото на пандемията Атанас Мангъров е един от най-гласовитите противниците на мерките срещу разпространението на Covid-19 като маски, зелени сертификати и ваксините срещу вируса. Той е и активист на крайнодясната партия "Възраждане" и беше един от говорителите по време на протеста срещу зелените сертификати, който се проведе пред парламента на 12 януари 2022 г.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, неотдавна заяви за Мангъров, че "лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да се нарече лекар". На 20 януари 2021 г. БЛС съобщиха, че са сезирали Столичната комисия по професионална етика във връзка с изказването на Мангъров: "В национален ефир доц. Мангъров заяви:“..... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“. Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората."

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас