Не, това видео не показва как хиляди американски морски пехотинци пристигат в Израел

Видеоклип, заснет през юни 2022 г., показващ как американски парашутисти пристигат в Румъния, за да сменят контингент от войски на НАТО, беше разпространен на различни езици, включително на български, с невярното твърдение, че показва разполагане на американски военни в Израел в контекста продължаващите военни действия в ивицата Газа. В публикациите се твърди, че западните държави изпращат "военни групи" и оборудване в района. Някои европейски държави и Австралия обявиха засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие и Близкия изток от 7 октомври насам. Техните правителства твърдят, че имат за цел да улеснят евентуалната евакуация на гражданите и доставката на хуманитарна помощ.

Израел започна интензивна военни действия срещу Хамас в ивицата Газа след изненадващото нападение на бойци от ислямисткото движение на 7 октомври , при което според израелски официални лица са били убити 1200 души. По време на това нападение бойците на Хамас са заловили повече от 200 заложници.

Израел започна мащабна бомбардировъчна кампания и сухопътна офанзива в Газа, при която според правителството на Хамас на територията са загинали 14 100 души, хиляди от които деца.

Като се има предвид твърдата подкрепа на правителството на САЩ и Европейския съюз за Израел, военните дейности на Запада в Близкия изток са в центъра на повишено медийно внимание.

"Хиляди морски пехотинци от ВВС на САЩ кацнаха в Израел", гласи Facebook публикация от 27 октомври 2023 г., споделяща видеоклип, за който се твърди, че показва как американски войници, описани като "морски пехотинци от ВВС", слизат от самолет. В публикацията се добавя още: "Освен това Франция изпраща хеликоптероносача Tonnerre, способен да превозва десетки хеликоптери и стотици морски пехотинци, в района на Израел.
Великобритания, Германия и Австралия също изпращат свои военни групи в региона, военни кораби, специални сили, военни самолети и др."

Същото видео и твърдения бяха публикувани (тук или тук) в проруските канали на Telegram и събраха общо над 5000 гледания.

Image
Снимки от екран на публикации, споделящи невярна информация във Facebook (вляво) и Telegram (вдясно). Направени на 22 ноември 2023 г.

Видеото се появи и в публикации на румънски, гръцки, френски,словашки и арабски.

Тези твърдения обаче са неверни. Видеоклипът е от 2022 г., установи разследване на AFP. Междувременно Съединените щати и други държави като Франция, Обединеното кралство, Германия и Австралия наистина засилиха военното си присъствие в Източното Средиземноморие и Близкия изток, но не изпращат "хиляди" войници директно в Израел.

Видеозапис на американски парашутисти в Румъния през 2022 г.

Обратното търсене на изображения разкри същото видео в други публикации като тази, но вместо черна ивица виждаме воден знак на кирилица "Telegram Leviathan". Потърсихме в Telegram и открихме група, наречена "Leviathan | Israel News", на руски език. Тя публикува изображения и видеоклипове със същия воден знак, както на скрийншота по-долу:

Image
Скрийншот от пост от канала "Leviathan | Israel News".

Въпреки това не успяхме да открием видеото в канала на групата в Telegram.

Обратното търсене ни позволи да намерим оригиналното видео от 28 юни 2022 г. в YouTube (архивирано тук). Следователно този видеоклип е отпреди конфликта между Израел и Хамас и не показва американските военновъздушни сили или американската морска пехота.

В описанието на видеото се посочва, че това са военнослужещи от 101-ва въздушнодесантна дивизия ("Screaming Eagles"), единствената въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ, които пристигат в "Михаил Когълничану", Румъния, за да подсилят източния фланг на НАТО и да участват в многонационални учения с партньорите му на европейския континент.

Разширеното търсене в интернет откри и прессъобщение на официалния уебсайт на американската армия (архивирано тук), в което се посочва, че 101-ва въздушнодесантна дивизия е започнала да пристига от 20 юни 2022 г., и се потвърждава естеството на ученията на НАТО.

На сайта се виждат снимки, на които в подножието на самолета могат да се разпознаят силуети на военнослужещи, което потвърждава, че става дума от едно и също събитие:

Image
Сравнение на скрийншоти между невярната публикация във Facebook (вляво) и снимката, публикувана на уебсайта на американската армия (вдясно). Направени на 22/11/2023

101-ва въздушнодесантна бригада също публикува снимки в официалния си акаунт в Instagram, на които се вижда как войниците се приземяват на летището "Михаил Когълничану" в Румъния на 28 юни 2022 г. (архивирани тук).

Обратното търсене на видео ни позволи да открием и източника на текста на публикациите във Facebook: резултатите на руски език показват, че българският текст е превод на статия, публикувана в руски сайт mk.ru, със заглавие "Хиляди американски морски пехотинци се приземяват в Израел".

Засилване на военното присъствие на САЩ в Близкия изток

В качеството си на основен политически и военен съюзник на Израел САЩ обявиха редица мерки, насочени към засилване на присъствието си в региона.

На 15 октомври министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви изпращането на втори самолетоносач с цел "възпиране на враждебни действия срещу Израел или на всякакви усилия за разширяване на тази война след нападението на Хамас" (архив тук). На 23 октомври Министерството на отбраната заяви, че изпраща "военни съветници" в Израел.

На 21 ноември заместник-секретарят по печата на Пентагона Сабрина Сингх отговори на въпрос относно самолетоносача USS Gerald R. Ford, който вече е изпратен в региона, като заяви: "Той продължава да бъде на позиция в Източното Средиземноморие".

На 31 октомври Съединените щати оповестииха допълнително изпращане на 300 военнослужещи, съсредоточени върху "обезвреждане на взривни вещества, комуникации и други поддържащи функции" в Близкия изток. Обявените в този ден подкрепления "няма да отидат в Израел", добави говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

В Ирак вече има около 2500 американски военнослужещи, а в Сирия - около 900, като част от усилията да се предотврати възраждането на джихадистката групировка "Ислямска държава", която някога владееше значителни територии в двете страни.

На 3 ноември Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че над ивицата Газа прелитат американски наблюдателни дронове, които според говорителя имат за цел да "подпомогнат усилията за освобождаване на заложниците".

Войски от няколко държави, изпратени в Източното Средиземноморие

В някои Facebook публикации се споменава и за изпращането на войски и кораби в региона от Франция, Обединеното кралство, Германия и Австралия.

Франция е изпратила хеликоптероносач-амфибия "Le Tonnerre", където той трябва да участва в хуманитарни операции за цивилното население на Газа. Френският президент Еманюел Макрон обяви изпращането му на 25 октомври.

Според френското Министерство на въоръжените сили "Tonnerre" е голям плавателен съд от клас "Мистрал", "способен в кратки срокове да извършва операции по управление на кризи, транспорт, медицинска евакуация и медицинска поддръжка, използвайки амфибийни и въздушно-мобилни средства".

На 12 октомври британският министър-председател Риши Сунак обяви, че е решил да изпрати два кораба на Кралските военноморски сили и самолети за наблюдение в Източното Средиземноморие, "за да подкрепят Израел".

На 25 октомври Министерството на отбраната обяви, че самолет на RAF ще достави помощ на палестинците в Газа чрез египетския Червен полумесец.

Германия не е обявила изпращане на допълнителни войски в Израел, но е твърд поддръжник на тази страна. На 12 октомври например тя разреши на Израел да използва бойни безпилотни самолети Heron TP и разглежда искане от Израел за боеприпаси за военни кораби.

На 19 октомври германският министър на отбраната Борис Писториус посети около 140 германски войници, разположени на корвета край бреговете на Ливан и участващи в мисията на ООН в Ливан - UNIFIL. Ракета удари щаба на UNIFIL в южната част на Ливан, без да причини наранявания.

Междувременно германското министерство на отбраната потвърди, че е разположило свои сили в Кипър, за да помогнат при евентуална евакуация от региона. Говорител на министерството отказа да съобщи точния брой на разположените войски и каза само, че т.нар. евакуационно подразделение се състои от до 1400 души.

И накрая, на 25 октомври министърът на отбраната на Австралия обяви, че страната изпраща самолети и войски, "за да окаже подкрепа на австралийското население, което се намира в Близкия изток, ако ситуацията се влоши".

Министърът на отбраната Ричард Марлес заяви, че се изпращат "значителен брой" военнослужещи, но не каза къде ще бъдат базирани самолетите и войските.

AFP е проверила няколко неверни или подвеждащи твърдения за войната между Израел и Хамас, като например видеоклип, показващ контрабандисти на цигари в Египет, който е използван, за да се твърди, че египетското население носи храна на Газа, или видеоклип, разпространен, за да се твърди, че румънски журналист е симулирал въздушно нападение.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас