Стара снимка на Майк Тайсън се споделя с неверните твърдения, че е свързана с инвазията на Русия в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От средата на май 2023 г. над 5000 потребители на Facebook са споделили снимка от 2005 г. на бившия шампион по бокс в тежка категория Майк Тайсън с анцуг на руския олимпийски отбор, заедно с невярното внушение, че по този начин той изразява подкрепата си за нахлуването на Русия в Украйна. Снимката обаче е направена по време на посещение на Тайсън в Русия през 2005 г. Потърсен за коментар от Агенция Франс-Прес (AFP) бившият боксьор, чрез своя PR, определи твърденията като "фалшиви" и "смешни".

"Облякох анцуга с надпис Русия, защото съм от страната на Русия ", започва дълга публикация във Facebook, споделяща снимка на шампиона по бокс в тежка категория Майк Тайсън, облечен в бял анцуг, на който с главни букви е изписано Русия. Постът завършва с изречението "Руските мъже са най-смели и им пожелавам успех в борбата срещу фашизма ", внушавайки, че това са думи на Тайсън.

Същата снимка и текст са публикувани и през февруари 2023, например тук.

В коментарите си някои потребители изглежда вярват на твърденията в публикацията. "Истината, казана от американец...", пише един потребител. "Да живее Русия и нейният президент", коментира друг. Други потребители обаче посочват, че снимката е стара.

Снимка от събитие в Москва през 2005 г.

Чрез обратно търсене на изображения AFP установи, че снимката е от посещението на Тайсън в Русия през 2005 г. Снимката е използвана в статия от 2020 г. в рускo спортно издание с текст: "2005. Москва. Майк Тайсън. Снимка на Александр Вильф". Тайсън, облечен в същото горнище и шапка, се появява на снимка, налична в базата за изображения Alamy, с описание "Известният американски боксьор Майк Тайсън посети Москва", отбелязана е дата на заснемане "14 септември 2005 г.".

Скрийншот от изданието Спорт-экспресс (вляво) и Alamy (вдясно)

Фотогалерия в руското издание "Коммерсантъ" дава повече информация за събитието: "Бившият световен шампион по професионален бокс Майк Тайсън присъства на церемонията по представянето на спортни облекла, разработени от Bosco Sport за руския олимпийски отбор. Събитието се проведе в Държавния универсален магазин (ГУМ)."

Скрийншот от галерия в Комерсант. Направен на 19 май 2023 г.

Тайсън определи твърденията като неверни

AFP се свърза с Майк Тайсън чрез неговия PR Джоан Миняно, за да получи коментар за твърденията. "Това е фалшиво и нелепо обвинение", отговори Тайсън.

На 10 юни 2022 г. Алексей Колесников, фотограф, базиран в Колорадо, публикува кратък видеоклип на Тайсън в профила си във Facebook и в канала на агенцията си в YouTube. "Току-що се срещнах с легендата в Денвър. Майк Тайсън подкрепя Украйна. Моля, помогнете за разпространението на това кратко видео..." пише Колесников. "Украинци, аз съм с вас", казва бившият боксьор.

Твърдението относно снимката беше опровергано от българската платформа за проверка на фактите factcheck.bg.

AFP вече е опровергавала сходни твърдения, споделени заедно със стари снимки, че известни хора подкрепят руската инвазия в Украйна.

украинско-руски конфликт