Тази снимка е направена след самолетна катастрофа през 1985 г. и няма нищо общо с войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От средата на април 2023 г. хиляди потребители на социалните мрежи споделят снимка от 1985 г., показваща ковчези с телата на американски военни, загинали в самолетна катастрофа в Канада, като внушават, че според снимката "колона от 200 трупа на генерали на САЩ и НАТО като цяло, напусна Украйна." Тази снимка обаче няма нищо общо с войната на Русия в Украйна и с недоказаните твърдения, че Русия е унищожила таен команден бункер на НАТО и американската армия в Украйна, които се разпространяват от средата на март 2023 г.

"Колона от 200 трупа на генерали на САЩ и НАТО като цяло, напусна Украина. Това е нещо, което не се коментира, за да не всява паника. Истерията е невероятна! Всички те са биле в подземен бункер за управление на Украинските въоръжени сили, на голяма дълбочина и са биле унищожени с няколко хиперзвукови “Кинжала", твърди публикация във Facebook, споделящи снимка на ковчези, покрити с американското знаме и войници до тях. Други потребители са споделили скрийншот на публикацията.

В коментарите си някои потребители са склонни да вярват на публикацията . "Браво, Русия", пише потребител, "Поздравления!", коментира друг. Други обаче посочват, че снимката е от 1985 г. Aгенция Франс-Прес (AFP) потвърди, че това е така и че снимката показва ковчези с останките на членове на американския военен персонал, загинали при самолетна катастрофа по това време.

Неоснователните твърдения, че Русия е унищожила бункер с генерали от САЩ и НАТО, се разпространяват от средата на март 2023 г., в съответствие с опорна точка на Кремъл, че Западът е отговорен за войната в Украйна, а също и в подкрепа на твърденията, че Русия е превъзхождащата страна в конфликта (като тук или тук).

Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 18 май 2023 г.

Снимката е направена след самолетна катастрофа през 1985 г.

Използвайки обратното търсене на изображения, открихме снимката в базата данни Alamy. Там описанието гласи: "Войници закрепват знамена на ковчезите с останките на членове на 3-ти батальон, 502-ра пехотна дивизия, 101-ва въздушнодесантна дивизия, докато работят във временната морга на летище Гандер. На 12 декември 1985 г. 248 войници от 3-ти батальон загиват при самолетна катастрофа на летището. Те се завръщат в Съединените щати след участие в мироопазваща мисия в състава на Многонационалните сили и наблюдатели в Синайската пустиня. Ковчези със загиналите от полет 1285 на Arrow Air".

Скриийншот от базата със снимки Alamy. Направен на 19 май 2023 г.

Самолетът, превозващ американски военни, завръщащи се от мироопазваща мисия в Синайската пустиня, се разбива на 12 декември 1985 г. скоро след излитането си от летище Гандер в Канада. При инцидента загиват 256 души.

Българското издание e-vestnik също опроверга твърдението за снимката, използвана в публикациите.

Твърденията за "таен бункер"

Освен до източника на снимката, обратното търсене на изображението ни доведе до различни източници на руски и английски , използващи същата снимка и твърдения, подобни на тези от неверния Facebook пост.

Твърденията, че секретен бункер на НАТО в Украйна е бил унищожен с "ракети Кинжал", започнаха да се появяват в средата на март 2023 г. Други агенции за проверка на фактите оцениха твърденията за бункера като неоснователни (тук , тук или тук). Подвеждащите публикации на български език не предлагат никакви източници на твърдението и AFP не успяла да намери достоверни сведения за такъв инцидент. Руските информационни агенции (например РИА и ТАСС) също не споменават твърденията.

"Кинжал" е едно от оръжията, които руският президент Владимир Путин обявява за "непобедими", тъй като скоростта им позволява да заобиколят повечето системи за противовъздушна отбрана. Украйна заяви, че е свалила такава руска ракета за първи път в началото на май, като е използвала мощна американска противовъздушна система Patriot", както обяснява AFP.

На 16 май Украйна заяви, че е свалила шест от ракетите, твърдение, което бързо беше отречено от Русия.

украинско-руски конфликт