Пред катедралата в Милано не е поставяно рекламно пано със Зеленски, който "смърка" банкноти

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Противно на твърденията в социалните мрежи на различни езици, включително и на български, пред най-известната катедрала в Милано няма билборд, на който украинският президент Володимир Зеленски да смърка банкноти през ноздрата си. Градските власти, които са собственици на билборда, търговци в близост и представители на катедралата потвърждават, че такава инсталация никога не е съществувала. Освен това някои визуални елементи на видеото, споделено във фалшивите публикации, подсказват за възможна манипулация.

Видеоклипът е с ниско качество и показва рекламно пано за "набиране на средства" с украинския президент Володимир Зеленски. На рекламното пано, на нивото на носа на Зеленски има дупка, която засмуква банкноти. Видеото започва да се споделя от началото на април 2023 г. на много езици, включително испански, френски, холандски, немски и румънски.

Видеото се споделя и на английски в други платформи като Twitter, TikTok, Odysee, VK или 9GAG.

"В Милано сме. Събират помощи хората!", гласи Facebook публикация. От 7 април 2023 г., постът е споделен над 440 пъти.

Други проверители на факти също са опровергали видето, като например тази публикация от италианското издание Open.online

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 20 април 2023 г.

Проследяване на видеото

Видеоклипът съдържа няколко последователности от различни ъгли, които изглежда са заснети на Пиаца дел Дуомо - площадът около миланската катедрала, известна като Дуомо. На тях се вижда рекламно табло, за което се твърди, че е с образа на Зеленски. Към края на видеоклипа има поредица от кадри с по-добро качество, които показват таблото отблизо. В тези кадри се вижда как евробанкноти се изсмукват през дупка в ноздрата на Зеленски.

На плаката е изписан текст "Дарения за Украйна". Изображението на Зеленски, използвано в предполагаемия плакат, изглежда е от тази статия в американския уебсайт за политически новини The Hill, направена по време на посещението на Зеленски във Вашингтон през декември 2022 г.

В социалните медии се разпространяват различни версии на видеото, като всички те очевидно използват един и същ кадър от един източник. В една от тях се вижда воден знак, който води към рускоезичен канал в Telegram, "Вечерний Омаров". Изглежда, че този канал е споделил видеото пръв, на 4 април 2023 г. По-долу е показана илюстрация на начина, по който публикацията е била показана в Telegram. Описанието на руски език съдържа идиом със значение "птичка ми каза", следван от: "Едно птиче ми каза": "Милано, 3 април".

Скрийншот на руската публикация в Telegram от 17 април 2023 г.

При търсене на местоположението на Пиаца дел Дуомо в Google Maps може да се види и паното, показано във видеото.

Сравнение между видеоклипа, споделен във Facebook видео (вляво), и изображение от Google Maps, показващо Пиаца дел Дуомо и билборда (вдясно)

Журналист на AFP отиде на място на 13 април и потвърди, че на въпросното рекламно пано няма изображение на Зеленски. Вместо това на него фигурира реклама на събитието Milano Art Week, както се вижда по-долу.

Билбордът на Пиаца дел Дуомо, пред Дуомо ди Милано, 13 април 2023 г. ( AFP / Gabriel BOUYS)

Не е оригинален видеоклип

AFP се свърза с няколко източника, за да попита за предполагаемата инсталация.

"Никога не са били поставяни очернящи или подигравателни политически послания или плакати на катедралата или на площад "Дуомо" в Милано", заяви за AFP в имейл на 13 април 2023 г. Елена Сантини Нунциати, говорител на организацията, която управлява катедралата. Тя подчерта, че за въпросния билборд отговаря градската управа на Comune di Milano.

Отделът за комуникации на Comune di Milano, която е собственик на рекламното пано (както може да се види в долната част на снимката по-горе), заяви пред AFP в имейл на 19 април, че въпросните кадри "не са оригинално видео, тъй като никога не е било разрешавано поставянето на подобни плакати в пространствата, принадлежащи на общинската администрация", включително и на билборда във видеото.

AFP попита за кадрите и служители на ресторант в края на Пиаца дел Дуомо, близо до който е рекламната табела. Те заявиха, че познават добре въпросното рекламно пано, но никога не са виждали предполагаемата инсталация с участието на Зеленски. Те не пожелаха да бъдат цитирани с име.

Съмнителни детайли в кадрите

В оригиналните кадри, публикувани в руския канал Telegram, има още няколко детайла, които подсказват, че са били манипулирани.

Ако се погледне към ръба на предполагаемия плакат на Зеленски, изглежда, че няма разстояние между изображението и рамката, нито сянка, хвърляна от рамката, както обикновено.

Сравнение между фалшивия видеоклип, публикуван в Telegram, и снимката, направена от AFP, на която се вижда разликата, направена на 19 април 2023 г.

Освен това в оригиналния видеоматериал, публикуван в руския канал Telegram, бяха забелязани няколко несъответствия. Както на 16-ата, така и на 20-ата секунда се вижда един и същи мъж, който минава от дясната страна на кадъра, въпреки че тези кадри уж са направени по различно време.

Скрийншот, взет от оригиналния видеоклип, публикуван в Telegram на 19 април 2023 г.
Скрийншот, взет от оригиналния видеоклип, публикуван в Telegram на 19 април 2023 г.

 

 

Според Open.online служителите по сигурността на Дуомо също никога не са виждали тази инсталация. Площадът е силно наблюдаван от охранителни камери, поради което е почти невъзможно някой да се опита да монтира подобна инсталация, без да бъде открит.

Всъщност площад "Дуомо" е един от най-оживените обекти в града и много популярно място сред туристите, така че може да се очаква подобна инсталация да привлече голямо внимание както от традиционните медии, така и от потребителите на социалните мрежи. Въпреки това AFP не успя да открие никаква следа за съществуването ѝ, освен в невярното видео.

Украинският президент Володимир Зеленски е чест обект на слухове за предполагаемата му употреба на кокаин, които датират от 2019 г., oт времето кампанията на Зеленски за президент. Слуховете отбелязаха нов пик след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., като се съчетават с прокремълски наратив, представящи Зеленски и неговото правителство като "банда наркомани". AFP е опровергала няколко такива твърдения, например тук и тук.

Неотдавна АFP опроверга снимка, за която се твърди, че показва паметник на президента, който се издига в италианския град Милано, на която се вижда статуя с нос, по който има следа от бял прах. Твърдеше се, че статуята символизира употребата на наркотици от Зеленски. Снимката обаче няма нищо общо с украинския президент или с войната в Украйна и на нея се вижда арт инсталация, осъждаща трафика на наркотици в Милано.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт