Виктор Орбан не е казал в радиоинтервю, че е време Унгария да напусне НАТО

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Стотици Facebook потребители са споделили кратко видео с интервю с унгарския премиер Виктор Орбан, заедно с невярното твърдение на български, че той е казал, че е време страната му да напусне НАТО. Агенция Франс-Прес (AFP) провери въпросното интервю, което Орбан е дал пред обществената радиостанция "Кошут" на 31 март 2023 г., и потвърди, че то не съдържа цитата, приписван от Facebook публикациите. Въпреки че Орбан критикува действията на други членки на НАТО във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, неговото правителство не е поставяло под въпрос членството на Унгария във военния алианс.

" Виктор Орбан: Време е да напуснем НАТО", гласи заглавието на Facebook публикация , споделяща 46-секунден видеоклип, в който унгарският премиер Виктор Орбан дава интервю на унгарски. Постът, публикуван в група във Facebook, възхваляваща руската частна военна група "Вагнер", включва и поредица от предполагаеми цитати от Орбан, сред които "Време е да напуснем НАТО и да решим твърдо, отколкото да се опарим като американски васал!". В публикацията се твърди също, че Орбан " е предупредил по радио "Кошут", че "членовете на НАТО планират да изпратят в Украйна предполагаеми формирования, които да поддържат мира".

От 4 април 2023 г. насам публикацията е споделена над 500 пъти, включително в прокремълски групи.

Но Орбан не е казал думите, които му се приписват в този пост, нито в откъса в публикациите, нито в пълното интервю. Неговата пресслужба също отрича твърденията.

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 12 април 2023 г.

Видеоклип с пълната версия на интервюто на Орбан за радио"Кошут" беше публикуван на страницата на Орбан във Facebook (пасажът от невярната Facebook публикация е oт 05:48 до 06:33) и в канала му в YouTube (времеви код 07:32-08:17). Архивните версии на двата линка можете да намерите тук и тук.

Официален превод на английски език на пълната стенограма на интервюто е качен в уебсайта на правителството.

Както AFP провери, думите на Орбан в тези 46 секунди, са следните: "Преди една година обсъждахме дали е допустимо да се изпратят смъртоносни оръжия. Унгарците казаха "не", но дори западняците се колебаеха. Сега това вече не се обсъжда. Въпросът сега е дали да се изпратят само танкове, дали да се изпратят самолети, или да се изпрати този подозрителен артилерийски снаряд, съдържащ ядрени елементи... Войски... И в дебата между европейските лидери се приближаваме до момента, в който ще се счита за легитимно и прието да се обмисли дали държавите-членки на Европейския съюз да изпратят някаква форма на мироопазващи войски. Близо сме до тази граница, която преди се смяташе за непреодолима."

Проследявайки водните знаци в кадрите, установихме, че откъсът е публикуван на 31 март 2022 г. в испански и руски канали на Telegram, но без текста, приписван на Орбан в българския Facebook пост. Всъщност фалшивите български постове съдържат испански субтитри на видеото, които са в общи линии точни и нямат почти никаква връзка с българския текст.

Членството в НАТО е жизненоважно

"Цитатът, който се приписва на министър-председателя Виктор Орбан, не му принадлежи. Съдържанието, на което се позовавате, наистина е фалшива новина", заявиха от Службата за международна комуникация на унгарското правителство пред AFP в имейл, получен на 7 април 2023 г., като споделиха и линк към стенограмата на изказването му.

"За Унгария членството в НАТО е жизненоважно, както заяви министър-председателят Виктор Орбан в речта си за състоянието на нацията", коментира още пресслужбата, като изпрати линк към английската стенограма на речта му от 18 февруари 2023 г. Според нея Орбан е казал: "Войната разкри и някои поучителни и тежки истини. Нека не ги подминаваме, без да говорим за тях. На първо място е въпросът за членството ни в НАТО. Нека да уточним, че за Унгария членството в НАТО е жизненоважно. Ние сме твърде далеч на изток - на източния край на западния свят - за да се откажем от него".

Орбан има двусмислена позиция по отношение на войната в Украйна, като осъжда руската агресия, но отказва да критикува президента Владимир Путин по име. Унгарският министър-председател критикува военната помощ на ЕС за Украйна (той отказва да изпрати такава помощ от Унгария) и санкциите срещу Русия. Вместо това настоява за мирни преговори.

В интервюто от 31 март в един от отговорите си той изглежда намеква, че конфликтът е умишлено подклаждан от американците и от други държави, които не назовава. Орбан казва: "В самото начало (на войната) имаше една или две държави, включително американците, които знаеха точно какво правят. Те стояха на ръба на кладенеца и гледаха надолу в него. И знаеха колко е дълбок. И въпреки това решиха да не се стига до бързо прекратяване на огъня и до мирни преговори. Те не казаха: "Да изолираме конфликта, да го локализираме, да предотвратим по-нататъшното му разпространение". Вместо това те влязоха в тази война смело, с гордост и преценявайки собствените си интереси". Той предполага, че тези други държави са "подкарали" други държави като Германия към по-дълбоко участие в конфликта.

AFP вече опроверга невярното твърдение, че българското правителство е решило да изпрати войски в Украйна, както и други цитати, невярно приписани на Орбан, например тук и тук.

украинско-руски конфликт