Този видеоклип с въоръжени мъже, тормозeщи шофьор, е заснет на контролирана от Русия територия

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, споделян с твърденията, че показва как украински войник заплашва рускиня и детето ѝ, е споделен десетки хиляди пъти в социалните мрежи през март 2023 г. на различни езици, включително и български. Някои публикации твърдят, че кадрите показват терора, на който са подложени рускоговорящите, живеещи в Украйна. Детайли във видеото обаче позволяват на различни колективи за разследвания по открити източници да локализират видеото в район, анексиран едностранно от Русия през септември 2022 г. Вероятността там да действат украински войници е много малка.

Видеото, което е придружено с текст обиждащ Украйна, очевидно е заснето от видеорегистратор в автомобил. На кадрите се вижда как джип с украинско знаме и стар германски военен символ спира автомобил на празен път. Въоръжен мъж във военна униформа се приближава до автомобила, където е видеорегистратора, и започва да ругае шофьора за това, че е изпреварил военен конвой. Чуваме женски глас, отговарящ на руски, а войникът нарежда да говори на официалния украински език вместо руски. Униформеният мъж се връща в автомобила си и стреля многократно с оръжието си. Жената звучи разтревожена и уплашена, чува се бебешки плач.

Видеоклипът е масово споделян в социалните мрежи на различни езици с коментар, че показва грубото поведение на украинските войници. Освен това, предполагаемият войник от клипа се обръща към предполагаемата жена с мюсюлманско име и някои постове се позовават на това, като казват, че това показва колко лошо се отнасят украинците към руските мюсюлмански малцинства.

Видеото e публикувано и от различни профили с текст на български език. "18+ Нагледен пример, защо не трябва да я има Укроландия 404", гласи например пост, споделен над 4,700 пъти след 28 март 2023 г. Други профили също го споделят (например тук и тук). Тези постове са споделени общо над 6,000 пъти.

Използвайки антиукраинската пропаганда, руското Министерство на външните работи също споделя видеото с думите: "Веднъж нацист, винаги нацист. Това е терорът, в който живеят украинците: станете свидетели как украински военни ругаят и стрелят по майка с дете на задната седалка, наричайки я "свиня" и "мърша" само защото... говори на руски. Няма нацисти, казват..."

Скрийншот от туит на руското МВнР, направен на 27 март 2023 г.

Малко след появата на записа, колективи за онлайн разследвания по открити източници като Bellingcat и Geoconfirmed, използваха детайли от видеото, за да определят точното място, където е заснето - в непосредствена близост до контролирания от Русия град Донецк, на около 20 км от фронтовата линия с Украйна. Районът е под контрола на проруските сепаратисти от април 2014 г. и е анексиран едностранно от Русия през септември 2022 г.

Агенция Франс-Прес (AFP) също анализира видеото в търсене на улики, които могат да бъдат открити и на Google Earth, и така стигна до същото заключение. По-късно украински блогър сподели видео от автомобил, преминаващ пътя от Донецк до мястото, потвърждавайки, че то е разположено на територия контролирана от Русия.

Въпреки че не можахме да проверим всички обстоятелства от видеото, като това кой го е заснел и самоличността на участниците, базираните на доказателства заключения на експерти по геолокация, независимо потвърдени от AFP, показват, че този клип е заснет до град Макеевка, по пътя от Донецк.

В своите разследвания други проверители на факти (Demagog.cz, Mythdetector.ge или Stopfake.org) обявиха, че има и други признаци, че видеоклипът e инсценировка, като например, че видеорегистраторите са забранени в Украйна, както и че има разминавания в звука на клипа. Според тази статия на украинската информационна агенция "Укринформ" видеорегистраторите са забранени от март 2022 г., за да се предотврати разкриването на информация за движението на въоръжените сили.

Подвеждащото видео е споделено на различни платформи и езици

Най-раннната публикация, която открихме е от 27 март в руския Telegram канал "Двама майори". Текстът към публикацията обръща внимание на мюсюлманското име на жената.

Руското посолство в Обединеното кралство сподели видеото в Twitter, където публикацията му беше определена от платформата като съдържаща невярна информация.

Видеоклипът беше разпространен и от руски новинарски сайтове (тук, тук, тук).

Освен това беше широко споделян на чешки, словашки, румънски, полски, сръбрски или германски.

Скрийншот от Facebook публикация на български, направен на 6 април 2023 г.

Заключенията на OSINT организациите

След като на 27 март видеоклипът започва да добива популярност, водещи експерти в областта на разследванията по открити източници (Open source intelligence, OSINT) провериха клипа и откриха доказателства, че видеото е заснето между градовете Донецк и Макеевка, в област, анексирана едностранно от Русия през септември 2022 г. след референдуми, непризнати от международната общност.

Анализаторът и основател на Bellingcat Елиът Хигинс откри точното местоположение и изрази съмнения относно произхода на видеото. В проверката си Хигинс се позова на работата на GeoConfirmed - доброволческа общност, фокусирана върху геолокацията на видеоклипове, свързани с руската инвазия в Украйна. В серия от публикации в Twitter от 27 март, подробно се описва геолокацията на видеото на кординати 47.977044, 37.953754, между Донецк и Макеевка.

Tatarigami_UA, потребител на Twitter, твърдящ, че е украински военен от запаса, също стига до същото заключение. По подобен начин мястото е локализирано и от друг проукраински акаунат - PStyle0ne1.

Насрещна проверка от AFP

Въпреки че добилият популярност клип е размазан и с ниска резолюция, AFP успя да сравни някои детайли със сателитни и въздушни снимки от Google Earth. Нашата проверка също потвърди, че мястото е между Донецк и Макеевка, на около 20 км от фронтовата линия, в контролирана от Русия територия.

Както е показано по-долу, в първите секунди на видеото от дясната страна на пътя се виждат два електрически стълба, единият от които е разположен перпендикулярно на другия:

Стопкадри от видеоклип, на който се виждат електрически стълбове по пътя, заснет на 30 март 2023 г. Ограждането в червено е направено

Няколко секунди по-късно можем да забележим и стълб вляво:

Стопкадри от видеоклип, показващ електрически стълбове по пътя, заснет на 30 март 2023 г. Ограждането е направено от AFP.

Потвърдихме, че тези детайли могат да бъдат открити и в Google Earth:

Скрийншот от Google Earth, електрическите стълбове са оградени в червено, а в стълбът, стоящ вляво от пътя е в зелено. Направен от AFP на 30 март 2023 г.

Според датата и часа, видими в долния десен ъгъл на клипа с мъжете с униформи, той е записан около 12:18 ч. местно време (GMT+2) на 24 март 2023 г. Като използваме метеорологичните данни, можем да видим, че времето от клипа съвпада с данните за ясното време в Макеевка за 24 март.

На следващо място използвахме инструментаа SunCalc, показващ движението на слънцето в конкретен ден и на конкретно място. Изчисленията показват, че слънцето грее от югозапад и сенките, падащи на североизток от джипа или от един от мъжете във видеото, приблизително съответстват на посоката, посочена за конкретната дата и зададеното време от SunCalc:

Стопкадър от видеоклипа (вляво), екранна снимка от онлайн инструмента Suncalc (вдясно). Посоката на сенките е отбелязана със синя стрелка. Изработено от AFP на 31 март 2023 г.

Втори видеоклип също потвърждава местоположението

При търсенето на допълнителни доказателства попаднахме на видеоклип, публикуван от Анатолий Шарий, украински блогър, известен с проруските си възгледи. В своите YouTube клипове той често критикува президента на Украйна Володимир Зеленски и украинското правителство. В миналото Шарий е бил обвинен в държавна измяна. През 2011 г. той е разследван след инцидент в ресторант за бързо хранене, а през 2012 г. напуска Украйна и заминава в ЕС. През 2019 г. e регистрирана партията, наречена "Партията на Шарий", впоследствие забранена заедно с няколко проруски фракции от Съвета за национална сигурност на Украйна през март 2022 г., след инвазията на Русия в Украйна.

На 28 март 2023 г. Шарий публикува видеоклип в каналите си в Telegram и YouTube, показващ видео от автомобил тръгващ от Донецк и стигащ до мястото от видеото с мъжете в униформи.

И двете публични версии на видеоклипа му обаче бяха редактирани или изрязани в различни моменти и затова AFP потърси от Шарий нередактирана версия, която той ни изпрати на 30 март. Полученото видео също потвърждава мястото, на което е заснет клипа, споделян във Facebook.

Вторият видеоклип започва с автомобил, движещ се по улица "Комунистическа" (перспектива от улицата е достъпна в Yandex Maps) в Донецк, точно до супермаркета от лявата страна на улицата и стълбовете за знамена отдясно:

Панорамна улична снимка от Донецк, направена през 2010 г., достъпна в Yandex Maps (вляво), скрийншот от видеоклипа на Шарий (вдясно).

В следващите минути от видеото можем да проследим маршрута на автомобила по улиците на Донецк до точното място, където е заснето видеото с мъжете в униформи, споделяно във Facebook:

Маршрутът на движение, маркиран с червена линия и стрелки от началното място на видеоклипа на Шарий и завършващ на мястото, където е заснет клипа с мъжете в униформа.

Към края на видеоклипа на Шарий се виждат клони на дървета, идентични с тези от клипа с двамата въоръжени мъже:

Сравнение на клоните на дърветата над пътя. Скрийншот от видеото, споделяно в социалните мрежи(вляво) и скрийншот на видеоклипа на Анатолий Шарий (вдясно). Нправено от AFP на 31 март 2023 г.

Шарий потвърди пред AFP, че видеото е заснето от член на екипа му на 28 март. В клипа, който той ни изпрати, се чува как водещият на местното руско радио "Маяк" казва: "Вчера беше националният празник на Националната гвардия на Руската федерация". Този ден се чества на 27 март 2023 г.

Този район е извън контрола на Украйна

Откакто Руската федерация започна тоталната си сухопътна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., тази територия остава под руски контрол.

Карта, показваща ситуацията в Украйна към 08:00 ч., 24 март 2023 г. ( AFP / Simon MALFATTO, Kenan AUGEARD, Paz PIZARRO)

Най-краткото разстояние между фронтовата линия в края на март 2023 г. и мястото, където е записано видеото, е малко по-малко от 20 километра.

Скрийншот от liveuamap.com, направен на 30 март 2023 г.

В заключение, благодарение на геолокацията на точното местоположение на видеото успяхме да установим, че територията, на която е направено, не е под контрола на въоръжените сили на Украйна от поне девет години. Малко вероятно е украинските войски да са действали в този район.

украинско-руски конфликт