Румънски жандармеристи отблъскват протестиращи, които се опитват да влязат в охраняемия периметър на сградата на румънския парламент по време на демонстрация пред сградата на румънския парламент в Букурещ, 21 декември 2021 г. ( AFP / Daniel MIHAILESCU)

Публикация във Facebook може да заблуди относно дебата за зеления сертификат в Румъния

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикациите във Facebook, в които се твърди, че протестите са принудили румънското правителство да се откаже от задължителните здравни сертификати на работното място, са споделени повече от 15 000 пъти във Facebook от 29 декември 2021 г. насам. Публикацията обаче е подвеждаща. Правителството твърди, че все още иска да въведе такъв сертификат, въпреки че приемането на мярката е отложено. Постът вероятно визира протест на полицията на 23 декември 2021 г., но той е бил за полицейските заплати, а не за сертификатите.

"РУМЪНИЯ ! Зеленият пропуск е премахнат на работното място", започва пост във Facebook, който споделя карта на Балканския полуостров с границите на България и Румъния, очертани с националните флагове на двете държави. Постът е споделен над 15 000 пъти от 29 декември 2021 г. В поста се твърди още, че "преди седмица: демонстрация в Букурещ и нападение на парламента", "преди два дни: демонстрация на румънската полиция срещу зеления паспорт" и "днес: румънското правителство и телевизия обявяват премахването на дискриминационния зелен паспорт."

"Случва се когато една нация има гръбнак. НА РЕД Е БЪЛГАРИЯ !", се казва в края на поста. Публикацията е споделена от много потребители в дните преди протеста срещу зеления сертификат, който беше организиран от крайнодясната партия "Възраждане" на 12 януари 2022 г. в София.

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 13 януари 2022 г.

Постът обаче представя по погрешен начин събитията в Румъния. Нека обясним.

Засега няма изискване за зелен сертификат на работното място

От 20 септември дигиталният зелен сертификат в Румъния стана задължителен за достъп до събития като сватби, кръщенета, футболни мачове или за влизане във фитнеси, кина и ресторанти, в общини, където процентът на заразените надвишава 3 случая на хиляда жители.

В момента в Румъния няма въведено изискване за зелен сертификат за работните места. В парламента е венсен проект за неговото въвеждане, като министърът на здравеопазването Александру Рафила настоява изискването за зелен сертификат да влезе в сила. Въпреки това предложението предизвика конфликт между някои депутати - включително и представители на Социалдемократическата партия (PSD), от която е самият здравен министър Рафила. Проектът все още не е подложен на гласуване.

В този контекст "атаката срещу парламента", спомената във Facebook поста, наистина се е случила. На 21 декември пред парламента се състоя протест, свикан от лидерите на националистическата парламентарна партия AUR. Поводът беше именно проектът, предвиждащ въвеждането на зелен сертификат за работните места. Няколко хиляди протестиращи си пробиха път до двора на парламента, но не бяха допуснати да влязат в сградата на Сената.

Проектозаконът, предложен от министъра на здравеопазването, предвиждаше работодателите да прекратяват трудовия договор на служители, които нямат зелен сертификат. Този текст се оказа особено спорен и на 24 декември беше премахнат от проектозакона. Дебатите по предложенията бяха преустановени до края на годината, но експертите от трите политически партии в правителството обявиха, че ще работят заедно и ще излязат с нови предложения за въвеждане на изискване за зелени сертификати на работното място.

Полицията протестира заради заплатите, а не заради зеления сертификат

Второто споменаване на протестите в публикацията във Facebook обаче е подвеждащо. Макар да е вярно, че един от полицейските синдикати - Националният съюз на полицаите и митничарите "Про Лекс" в Румъния е насърчил своите членове да участват в протеста на 21 декември срещу зеления сертификат, медиите не са съобщили за масово участие на полицаи в митинга.

На 23 декември се проведе протест на полицаи, служители на затворите и някои военни, но той нямаше нищо общо с мерките за ограничаване на коронавируса. Те се събраха в Букурещ близо до Двореца на парламента, докато се гласуваше бюджетът за 2022 г., както и в други градове. Както личеше от прессъобщението (тук, тук) за протеста, той беше за "достойно заплащане", а не срещу зеления сертификат. Заедно със служителите на реда имаше и служители от Министерството на труда и социалната защита и здравни работници. Те протестираха заради заплатите си и лошите условия на труд. В съобщенията на румънските медии няма информация протестиращите масово да са повдигали въпроса за здравния паспорт.

Proveri.AFP и преди е опровергавала дезинформацията за протестите в Румъния.

ваксини COVID-19