Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус говори по време на пресконференция на 20 декември 2021 г. в централата на СЗО в Женева ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Заблуждаващи интерпретации на изказване на директора на СЗО се разпространява в социалните медии

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикации в социалните мрежи, споделени няколко пъти за една седмица, се твърди, че генералният директор на Световната здравна организация е заявил, че бустерните ваксини се използват, за да се убиват деца. Но Тедрос Адханом Гебрейесус съвсем не е имал предвид това: СЗО заяви пред AFP, че генералният директор се е “спънал” в първата сричка на английската дума "children". Организацията заяви, че оценките на съотношението полза-риск ясно обосновават ползата от ваксинирането на всички възрастови групи, включително децата и юношите.

"Директорът на СЗО се изпусна, че подсилващите дози убиват децата!!”, се казва в публикация във Facebook, публикувана на 23 декември 2021 г. и споделена над 2800 пъти след това. Към нея има кратко видео с български субтитри. "Шефът на СЗО Тедрос току-що каза, че държавите дават бустери на децата, за да ги убиват, което не е правилно" казва друг пост, в който видеото е без субтитри.

Същото твърдение е споделено стотици пъти на финландски и други езици, катофинландски, френски или хърватски.

Клипът, който е взет от видео, първоначално публикуванo в YouTube от Ruptly, показва пресконференция на Световната здравна организация (СЗО) на 20 декември 2021 г. в Женева. Във видеоклипа Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО, прави изявление за медиите:

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ подвеждаща информация, направен на 30 декември 2021 г.

В началото на клипа в субтитрите на български се твърди, че генералният директор казва, че "някои държави използват бустерни ваксини, за да убиват деца".

Въпреки че начинът, по който генералният директор произнася тази фраза на английски, може да бъде подвеждащ, той не е имал предвид това. Стенограмата на конференцията, публикувана от СЗО, показва, че интерпретацията в набралите популярност публикации е подвеждаща.

Скрийншот на стенограмата от виртуалната пресконференция на COVID-19 на 20 декември 2021 г.

На 23 декември СЗО обясни пред AFP, че генералният директор се е спрял на първата сричка на английската дума children, когато е казал това: "Така че, ако (бустерът) ще се използва, е по-добре да се фокусира при тези групи, които имат риск от тежки заболявания и смърт, а не, както виждаме, че някои страни използват, за да дават бустери на деца, което не е правилно."

"Това, което се случи в понеделник на пресконференцията на СЗО по време на произнасянето на думата "children", е, че той застина на първата сричка "chil" и тя прозвуча като "cil/kil."", обясниха от СЗО.

"Той произнесе правилно същата сричка веднага след това, като тя излезе звучно като "cil-children". Всяко друго тълкуване различно от това е 100 % неправилно", добави организацията.

СЗО заяви oще пред AFP, че организацията насърчава ваксинирането за предпазване от Covid-19.

Коментарите на генералния директор по отношение на ваксинирането на децата се отнасят до равния достъп до ваксини между страни с високи и с ниски доходи:

"Вместо да се поставя бустер на дете в държавите с високи доходи, по-добре е да се ваксинират възрастните хора в държавите, където възрастните хора не са ваксинирани, дори и първончално", каза генералният директор на СЗО по време на пресконференцията на 20 декември. Той заяви именно в този контекст, че "не е правилно" да се дават подсилващи ваксини на деца.

Според изявление на СЗО от 24 ноември 2021 г. , "въпреки че оценките на съотношението полза-риск ясно обосновават ползата от ваксинирането на всички възрастови групи, включително на децата и юношите, пряката полза за здравето от ваксинирането на децата и юношите е по-ниска в сравнение с ваксинирането на възрастните поради по-ниската честота на тежките случаи на Covid-19 и смъртните случаи при по-младите хора". СЗО съобщава на интернет страницата си: (актуализирана на 15 ноември 2021 г.), че "ваксината на Pfizer/BionTech е подходяща за употреба от хора на възраст 12 години и повече".

По време на пресконференция на 7 декември 2021 г. ръководителят на СЗО за Европа Ханс Клуге обаче обяснява, че "днес не е необичайно да се наблюдава 2-3 пъти по-висока заболеваемост (от Covid-19) сред малките деца, отколкото е средното за останалото население". В този контекст и за да се избегне по-нататъшно затваряне на училища и връщане на домашното обучение, европейският клон на организацията съветва да се увеличат тестовете в училищата и да се обмисли ваксинирането на децата в училище.

Клуге обясни още, че "ваксинирането на децата трябва да бъде обсъдено и обмислено на национално ниво" като част от мерките, свързани с училището. "Ваксинацията при по-малките деца не само намалява тяхното участие в разпространението на Covid-19, но също така ги предпазва от развитието на тежки състояния в педиатрията, свързани с дълъг Covid-19 или с мултисистемен възпалителен синдром", каза още той.

По-рано този месец европейският клон на СЗО заяви пред AFP Франция, че "все още не е издал разрешение за спешна употреба на ваксини срещу Covid-19 за деца под 12-годишна възраст", но се позова на новата формула на ваксината на Pfizer-BioNTech, която "е показала висока ефективност срещу Covid-19 при деца в клинично изпитване" и е разрешена от някои регулаторни органи (напр. FDA и EMA) за употреба при деца на 5 и повече години.

Както съобщихме в този текст, разобличаващ повеждащи твърдения за ваксините и децата, на 21 декември 2021 г. българското Министерство на здравеопазването обяви началото на кампанията за незадължителна ваксинация срещу Covid-19 на деца от 5 до 11 години.

Превод и адаптация
ваксини COVID-19