Медицински работник носи първите дози от ваксината на Pfizer-BioNTech в болница "Света Анна" в София, 27 декември 2020 г. ( AFP / NIKOLAY DOYCHINOV)

Твърденията, че Covid-19 ваксините са с тайни съставки, причинили са смъртта на 35 млн. души и позволяват хората да бъдат контролирани, са неоснователни

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Кратък видеоклип, качен във Facebook и съдържащ редица твърдения за Covid-19 ваксините, като например, че са причинили смъртта на милиони и позволяват ваксинираните да бъдат контролирани чрез мобилната технология 5G, е споделен над хиляда пъти от 28 октомври насам. Някои от твърденията обаче са неоснователни, а други са доказано неверни.

"Гледайте и слушайте", гласи заглавието на видеоклип, публикуван във Facebook на 26 октомври 2021 г. и споделен над 1000 пъти впоследствие. Докато видеото показва различни кадри на ваксини и инжекции, мъжки глас цитира"д-р Йънг", според когото "така наречените "ваксини" са патентовани и затова действителното им съдържание се пази в тайна". Във видеото се твърди още, че ваксините Covid-19 са "ранили" 500 милиона души по света и 35 милиона са починали. И още - напълно ваксинираните хора са 13 пъти по-застрашени да бъдат заразени, хоспитализирани и "убити" от щама "Делта" или дори, че ваксините съдържат тайни съставки, сред които е и наноматериал, наречен графенов оксид, използван за контрол на човешкото тяло чрез 5G мрежа.

Провери.AFP откри първоизточника на видеото и установи, че то е публикувано в TikTok от потребител, който редовно споделя дезинформация за ваксините и Covid-19. Текстът, прочетен във видеото, е превод на статия, от британския антиваксърски сайт "The Exposé" през август. В нея се цитира доклад на американския натуропат Робърт О. Йънг, който е осъден на лишаване от свобода за незаконно практикуване на медицина и е известен разпространител на невярна информация. През октомври опровергахме други негови твърдения за ваксините срещу Covid-19.

Твърденията, споделени с краткия видеоклип във Facebook, също са неверни.

Скрийншот на пост, споделящ видео с невярна информация, направен на 11 ноември 2021 г.

Няма данни, че ваксините Covid-19 са причинили 35 млн. смъртни случая

"Според д-р Йънг приблизително 500 млн души по света вече са били увредени, с потенциално 35 млн смъртни случая поради ковид ваксините", се казва във видеото. Тези оценки могат да бъдат намерени на страницата на Йънг , като са развити в друга статия там и се основават на "комбинирани общи данни за VAERS на CDC (САЩ) и EudraVigilance (Европа)" и на схващането, че те "представляват по-малко от 10 процента от действителните смъртни случаи и увреждания".

Подобно заключение е подвеждащо. Както AFP вече обясни - базата данни EudraVigilance на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е системата за управление и анализ на информацията за предполагаеми нежелани реакции към лекарства. Някои от цифрите, които Йънг цитира (и въз основа на които е направено неговото "предположение"), са взети оттам. Но това е подвеждащо. Както е отбелязано на началната страница, тези цифри са "предполагаеми странични ефекти (...) след употребата на лекарство, но които не са непременно свързани или причинени от лекарството". Освен това се допълва, че тези цифри "не трябва да се тълкуват в смисъл, че лекарството или активното вещество причиняват наблюдавания ефект или че употребата му е опасна". Това означава, че всеки съобщен и подозиран страничен ефект се наблюдава внимателно.

подвеждащото представяне на цифрите на американската система за докладване на нежелани събития, свързани с ваксините (VAERS), въз основа на които са направени оценките във видеото. Както е отбелязано на уебсайта на VAERS: системата "съдържа информация за непроверени съобщения за нежелани събития (заболявания, здравословни проблеми и/или симптоми) след имунизация с ваксини, лицензирани в САЩ", и приема съобщения "от всеки".

Така че не може да се приеме, че всеки докладван страничен ефект (в базата данни на EudraVigilance или VAERS) е пряко причинен от ваксинацията.

"По-голямата част от известните нежелани реакции на ваксините COVID-19 са леки и краткотрайни", съобщава Европейската агенция по лекарствата и заявява, че "сериозните проблеми с безопасността са изключително редки".

Въпреки констатациите, че тежките реакции са "изключително редки", някои държави са повече от предпазливи. През септември 2021 г. Словения временно преустанови употребата на ваксините Janssen на след смъртта на 20-годишна жена. Швеция и Дания преустановиха употребата на Moderna за по-млади пациенти. През март някои европейски държави спряха употребата на ваксини на AstraZeneca след подозрения за редки, но обезпокоителни странични ефекти.

Имунитет от ваксинация срещу естествен имунитет

"...вероятността хората, на които са направени две инжекции, да бъдат увредени, хоспитализирани или убити от "варианта Делта" е 13 пъти по-голяма в сравнение с тези с естествен имунитет", се казва още във видеото.

Твърдението, че неваксинираните са до 13 пъти по-устойчиви на варианта "Делта" на коронавируса отколкото ваксинираните, най-вероятно се основава на израелско изследване, публикувано на 24 август 2021 г. в Medrxiv, портал, посветен на предварителни проучвания. Както пишат колегите ни от Na pravou míru - службата за проверка на фактите на AFP за Чехия през септември, авторите са сравнили имунитета на три групи: 1. тези, които никога не са се заразявали с Covid-19, но били ваксинирани с две дози; 2. тези, които все още не са били ваксинирани, но са се заразили с Covid-19; и тези, които са се заразили с Covid-19 и вече са получили една доза.

Учените стигат до заключението, че вероятността за заразяване на тези, които са ваксинирани с две дози, но не са се заразявали с корановирус, е до 13 пъти по-голяма в сравнение с тези, които не са ваксинирани, но са го прекарали. Следователно естествено придобитият имунитет трябва да е по-силен от имунитета, получен чрез ваксина. Що се отнася до резултатите от третата група тествани хора, които са имали Covid и след това са получили още една доза ваксина, изследователите установяват, че те "са получили още по-голяма защита срещу варианта Delta". Така става ясно, че макар естествено придобитият имунитет след преживяване на заболяването да е най-силен, ваксините също повишават имунитета според това проучване.

Както вече обяснихме, пробивните инфекции не са доказателство, че ваксините са неефективни - те дават добра защита срещу тежко прекарване или смърт. По данни на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ към 30 октомври неваксинираните имат 6,1 пъти по-голям риск да дадат положителен резултат за Covid-19 и 11,3 пъти по-голям риск да умрат в сравнение с напълно ваксинираните.

Според ежедневната статистика за 10 ноември 2021 г. 95.92% от смъртните случаи в България, 90,63% от хоспитализираните и 85,25% от новите случаи са неваксинираните. Делът им вероятно е още по-висок, ако знаем точния брой на фалшивите сертификати за ваксинация.

Съдържанието на ваксините не е тайна

"Всички тези така наречени ваксини са патентовани, следователно действително им съдържание се пази в тайна дори и за купувачите, които разбира се използват парите на данъкоплатците, така че потребителите, т.е. данъкоплатците нямат информация за това какво получават в телата си чрез инокулация", се твърди във видеото.

"Това не е вярно и най-малкото противоречи на здравия разум", заяви Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, в телефонен разговор с AFP на 9 ноември 2021 г. Той обясни пред АФП, че няма логика да държиш в тайна съставките на даден продукт, ако искаш да го патентоваш, защото в противен случай aко някой друг открие съставките, ще може след това да патентова ваксината като своя. "Всички съставки на лекарствата се разкриват", добави той.

Провери.AFP вече обясни, че съставките на ваксините не са тайни. Тези на Pfizer-BioNTech, Moderna, Astra Zeneca и Janssen са публикувани от здравните власти.

Графеновият оксид не е сред съставките на ваксините срещу Covid-19, одобрени от ЕС и СЗО

"Графеновият оксид в тъканите на тялото - мозъка, съединителната тъкан, потенциално в мускулите - ще взаимодейства с пулсиращите честоти в обхвата на 5G, каза д-р Йънг", се казва още във видеото, което внушава, че ваксините Covid-19 съдържат наноматериал, наречен графенов оксид.

Провери.AFP вече обясни какво представлява този материал и опроверга твърденията, че ваксините Covid-19 го съдържат. Д-р Пак Джонг-бо, изследовател в Biographene , компания, която разработва лекарства на основата на графен, заяви пред AFP през юли 2021 г., че веществото, което все още се проучва за възможна употреба в медицината, не е сред съставките на нито една ваксина, одобрена от ЕС или СЗО.

През юни AFP опроверга на испански твърдения, свързващи 5G, технология създадена, за да осигури високоскоростна мобилна връзка, и Covid-19. Факундо Латини, изследовател в звеното за неврология и изследване на сложни системи на CONICET, обясни в статия през юни, че "няма връзка между ваксините и технологията 5G".

"Генетичният код за протеина спайк във ваксините е генериран от компютър, той е създаден от човека и може лесно да бъде променен ", се казва още във видеото.

Протеинът спайк (шиповиден) позволява на новия коронавирус да навлезе в клетките на човешкото тяло. Както е обяснено на уебсайта на Европейската агенция по лекарствата - одобрените в ЕС ваксини срещу Covid-19 карат организма да произвежда протеина spike, намиращ се на повърхността на вируса, така че имунната система да го разпознае "като чужд, да произведе антитела и да активира Т-клетките (белите кръвни телца) да го атакуват".

Във видеото има и други твърдения за съдържанието на ваксините, които също се основават на "изследванията" на д-р Йънг. Както вече обяснихме, те се базират на "проучването" му, което обаче няма научна основа. "Несериозно е да се коментират "изследвания" от този вид", заяви пред AFP през октомври 2021 г. Мария Николова, директор на Лабораторията за сканираща електронна микроскопия към Русенския университет. Помолихме я да коментира доклада на Йънг, но тя каза, че този документ не е публикуван според научните стандарти и "липсва автор или авторски колектив, който да застане с лицето си зад представените проучвания". "Снимките и резултатите могат да са копирани от интернет и така да е сглобено нещо като „проучване“ с подвеждащи резултати.", заключи още тя.

ваксини COVID-19