Мъж държи плакат с надпис "Ваксината те прави свободен = Arbeit Macht Frei", докато участва в протест на 24 октомври 2021 г. в София срещу задължителния зелен сертификат за Covid-19 в България ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Не, Министерството на здравеопазването не наказва доктори, които не успеят да ваксинират пациентите си

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

От 22 октомври насам хиляди потребители на Facebook са споделили скрийншот от коментар на профил "Dr. Peter Nedelev", който твърди, че е получил обаждане от Министерството на здравеопазването. "Aко не накарам пациентите ми да се ваксинират, можело да ми отнемат лиценза практикуване", пише той. Потребителят твърди още, че от него е изискано да състави списък на хората, които отказват да се ваксинират, и да го изпрати в Министерството на здравеопазването. Тези твърдения са неверни. Министерството на здравеопазването няма такива правомощия. Българският лекарски съюз не е получавал информация от лекари за подобни призиви. В регистъра към съюза няма лекар с име "Петър Неделев" и този Facebook профил вероятно е фалшив.

"Днес следобед получих обаждане от МЗ, че ако не накарам пациентите ми да се ваксинират, можело да ми отнемат лиценза практикуване!", започва коментара под това видео в канала във Facebook на телевизия Евроком, което предава на живо "Протест срещу зелените сертификати в София" на 21 октомври 2021 г. "Второто нещо беше, да направим списък с хора, които не искат да се ваксинират и да го изпратим до утре в Министерството на здравеопазването (три имена, ЕГН)", пише потребителят "Dr. Peter Nedelev". В края на коментара той призовава тази информация да се разпространява и пише, че е дошло време да се потърси сметка на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, главния санитарен инспектор Ангел Кунчев, бившия директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев и "всички останали".

Скрийншоти от неговия коментар стават изключително популярни. Един от постовете например е бил споделен над 3600 пъти от 22 октомври 2021 г. насам.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация във Facebook. Направен на 25 октомври 2021 г.

Коментарът става популярен след решението на здравното министерство да въведе изискване за представяне на т.нар. зелен сертификат при посещения на места на закрито като ресторанти, търговски центрове или на работното място. Решението беше взето заради постоянното нарастване на новите случаи на коронавирус, както и на смъртните случаи.

Твърденията в коментара, споделян във Facebook, обаче са неверни.

Здравното министерство няма подобни правомощия

"Твърдението, че „Министерството на здравеопазването изисква лекари да ваксинират пациентите си, за да не им бъде отнет лиценза“, е категорична манипулация", коментираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването в имейл до AFP от 25 октомври 2021 г.

Те обясниха още, че "практиките на общопрактикуващите лекари не подлежат на лицензиране от МЗ – т.е. няма как министерството да отнеме нещо, което не е давало."

Обърнахме се към адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, да коментира твърденията споделяни във Facebook. Тя потвърди казаното от Министерството на здравеопазването по случая и добави, че не само министерството не издава лицензи, но "медицинската практика не е обект на лицензионен режим въобще."

Мария Шаркова обясни още, че личните лекари трябва да бъдат регистрирани към Изпълнителна агенция "Медицински надзор", но тази регистрация няма как да бъде прекратени на основания, които са посочени във Fаcebook. Tя коментира и друга възможна хипотеза - ако лекарят работи на трудово правоотношение в лечебно заведение: "Това пък не е основание за прекратяване на договора."

В имейл от 26 октомври 2021 г. пресцентърът отрече и твърдението, че са изисквали от лекарите да правят списъци на пациенти, които отказват ваксинация срещу Covid-19.

Гилдията не е знае за подобни обаждания и случаи

В телефонен разговор с AFP на 25 October 2021, говорителят на Българския лекарски съюз Станислава Соколова обясни, че организацията няма такава информация и не е получавала сигнали от лекари, които да са били обект подобни обаждания от Министерството на здравеопазването или от когото и да било друг.

AFP потърси коментар и от д-р Георги Миндов, ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и зам.-председател на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз. Той също обясни, че няма информация за подобни обаждания и определи твърденията като "нелепи".

"Ние имаме задължение да подаваме информация за случаи на неявяване или отказ от ваксинация, но само за ваксини, които са част от т.нар. имунизационен календар. Covid-19 ваксините не са задължителни", обясни още той. Той добави, че процедурата е уредена в тази наредба и добави, че ваксинацията срещу Covid-19 няма нищо общо с нея.

Няма такъв лекар

Провери.AFP направи справка в регистъра на лекарите, поддържан от Българския лекарски съюз. Съгласно Закона за здравето всеки практикуващ лекар трябва да бъде регистриран в него.

Търсене на "Неделев" показа, че има две лекарки с името "Неделева", но в регистъра няма вписан лекар с името "Неделев".

Скрийншот от търсене на името "Неделев" в регистъра на Българската асоциация по лекарствата

Провери.AFP откри Facebook профила, от който е публикуван коментарът.

Скрийншот на профил във Facebook, направен на 27 октомври 2021 г.

AFP направи обратно търсене на профилната снимка на този профил. Така открихме, че през последните десет години същата снимка е използвана в профили в различни платформи по целия свят - профил от Днипро, Украйна в руска социална мрежа, twitter акаунт, който публикува на турски, уеб дизайнер от Ню Касъл или автор в блог за конспирации.

COVID-19 ваксини