Гаргарата с топла вода със сол или оцет не предотвратява заразяване с коронавирус

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикация във Facebook, споделена над 5 000 пъти само за четири дни от началото на месеца, се казва, че гаргарата с топла вода със сол или оцет може да елиминира коронавируса. Тази информация, която се разпространява от началото на пандемията от Covid-19 през март 2020 г., e невярна. Според лекарите гаргарата със солена вода може да успокои възпалено гърло, но не може да убие вируса, който причинява Covid-19. Подобна процедура няма как да замени лекарската помощ и лечение, които се базират на науката.

"Корона вирусът, преди да стигне до белите дробове, остава в гърлото в продължение на четири дни и по това време човекът започва да кашля и да има болки в гърлото. Ако той пие много вода и гаргара с топла вода сол или оцет елиминира вируса. Разпространете тази информация, защото можете да спасите някой с тази информация", гласи текстът, който прилича на скрийншот от мобилно устройство.

Изображението с текста е публикувано във Facebook на 15 март 2020 г., когато България за пръв път се сблъсква с пандемията от Covid-19. Впоследствие снимката е споделена над 29 хил. пъти, като в края на септември тя отново придобива популярност.

Скрийншот от пост във Facebook, споделящ невярната информация. Направен на 1 октомври 2021 г.

Същият текст е споделян на други езици, като Агенция Франс-Прес вече е писала за това на испански, полски, словашки, тайландски и сръбски.

Това е едно от многото неверни твърдения за коронавируса, който причинява заболяването от Covid-19. Въпреки че гаргарата е процедура, чрез която може да се облекчи възпаленото гърло, експерти коментират, че по този начин не може да се елиминира или предотврати заразяването с коронавирус, както се твърди в публикациите.

Заболяването от Covid-19 може да бъде и животозастрашаващо. По данни на Министерството на здравеопазването, от началото на пандемията до 5 октомври 2021 г., в България са потвърдени 508 800 случая на заразяване, а от Covid-19 са починали 21 216 души. Най-честите симптоми включват кашлица, треска, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние.

Ваксинация, не гаргара

"Единствената доказана превенция срещу Covid-19 е ваксинацията", коментира доктор Георги Миндов, общопрактикуващ лекар и ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в телефонен разговор за Провери.AFP на 4 октомври 2021 г.

Според последната информация на Европейската агенция по лекарства и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията, цитирани от Българската агенция по лекарства, "Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на COVID-19, включително заболяване, причинено от Делта варианта на вируса".

Доктор Миндов коментира иронично, че гаргарата със сол или оцет "може и да не помага, но и не вреди", а след това иронично попита: "Ако вирусът е концентриран основно в носоглътката, как точно ще го неутрализирате с гаргара?"

Лекарят обърна внимание още, че опитите за самолечение на Covid-19 могат да бъдат опасни, защото пациентът може да потърси лекарска помощ твърде късно, чак когато пациентът е разбрал, че "терапията" не работи.

В официалните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) гаргарата не е посочена като средство за лечение на Covid-19. Освен чрез ваксинация, организацията посочва, че хората могат да се предпазят от заразяване като носят маска за лице, спазват физическа дистанция от останалите, мият ръцете си и предприемат други мерки.

Министерството на здравеопазването също дава някои съвети за лична хигиена и защита, които биха могли да ви предпазят от заразяване с коронавирус.

През март 2020 г. Брандън Браун преподавател в Центъра за здрави общности към Калифорнийския университет в Ривърсайд, обясни в имейл до AFP, че гаргарата с топла вода е обичайно средство за лечение на болки в гърлото, но не и срещу новия коронавирус. Не е "необходимо да променяте температурата на водата, която пиете", каза той, като същевременно добави, че "пиенето на вода винаги е било важно, не само за превенция на коронавируса".

Пиенето на "много вода" обаче не се препоръчва като средство за лечение. В документ, отхвърлящ слуховете за Covid-19, Световната здравна организация препоръчвa пиенето на достатъчно количество вода всеки ден за добро здраве и за предпазване от обезводняване, но посочва че "няма доказателства, че пиенето на много вода отмива новия коронавирус".

От началото на пандемията СЗО се бори срещу дезинформацията и слуховете свързани с новия коронавирус като публикува постоянно обновяваща се информация, която можете да намерите на английски език.

Според СЗО инкубационният период при Covid-19, т.е. времето между заразяването на вируса и проявата на първите симптоми на заболяването, варира между 1 и 14 дни, но обикновено е около пет. Няма доказателства, които подкрепят твърдението, че коронавирусът "остава за няколко дни в гърлото" преди да стигне до дробовете, както се твърди в поста във Facebook.

През юли 2020 г. AFP представи в инфографика някои от най-често срещаните митове за превенцията, лечението и тестването за Covid-19. Наред с гаргарата сред тях виждаме още яденето на чесън, пушенето на цигари и пиенето на алкохол:

COVID-19