Това видео не показва кемтрейлс, те не съществуват

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 07 октомври 2021 г. в 09:50
  • Време за четене: 4 минути
  • От: Katarina SUBAŠIĆ, AFP Белград
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Видеоклип, на който се вижда огромен облак дим излизащ от задната част на пътнически самолет спрял на летище, е споделен стотици пъти във Facebook през октомври с твърдението, че неопитният пилот случайно е разпръснал "химически следи" на летището, вместо във въздуха. Твърдението не е вярно. Кемтрейлс не съществуват, а са теория на конспирацията, която няма нищо общо с реалността, твърдят експерти. Японската авиокомпания, чийто е самолетът и летището в Токио, където е станал инцидентът, също отхвърлят твърдението. Според пилота, заснел видеото, димът вероятно е причинен от остатъци от масло след техническо обслужване на самолета, които са изгорели след запалването на двигателя.

"Грешка на млад пилот, натиснал бутона за химиите още преди излитане от летището", пише в този Facebook пост, с който е качено видео на приземен самолет, чиято задна част е обхваната от пушек. Постът е от 4 октомври 2021 г. и е споделен над 700 пъти оттогава. В един момент авторът на видеото приближава към опашката на самолета и се вижда, че димът излиза оттам. "До всички "разбирачи" които в предното ми видео казваха, че следите от самолета били конденз - много ми е интересно как ще коментирате това...", пише още потребителят, реферирайки към конспиративната теория за кемтрейлс.

Пушекът, който се вижда на видеото, не е от химикали предназначени да отровят човечеството. Авторът на клипа, който е пилот, разказа за Агенция Франс-Прес (AFP), че пушекът е предизвикан от изгарянето на масло остнало след техническа поддръжка на самолета.

Image
Скрийншот от пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 6 октомври 2021 г.

Какво се е случило?

Ако се загледаме във видеото ще видим, че логото на самолета е на японската авиокомпания JAL. Използвайки ключовите думи "JAL" и "пушек" потърсихме в Google и открихме видеоклип в YouTube, публикуван на 4 август 2020 г. от потребителя 737Aviation. От интернет страницата със същото име и профила във Facebook и информацията "За нас", се вижда, че видеоклипът е публикуван от пилот, базиран в Полша.

В съобщение във Facebook, пилотът Йежи Халай потвърди пред отдела за проверка на фактите за Западните Балкани AFP Cinjenice, че именно той е авторът на публикацията в Youtube.

Пилотът коментира, че димът е причинен от остатъци от масло след техническо обслужване, които са изгорели от топлината, отделяна от помощния силов агрегат (APU) - малък реактивен двигател в опашката на самолета, който произвежда енергия за захранването на осветлението и вентилацията в кабината, когато двигателите са изключени, а самолетът не е в движение.

Той обясни още пред AFP, че подобно на всяка машина и въпросното APU има нужда от някаква поддръжка, като се започне от прости дейности като смяна на маслото. И тъй като това е отворена, а не затворена система, какъвто е автомобилният двигател, маслото, останало след поддръжката ще се превърне в гъст дим, както се вижда на видеото.

"Това се е случило на Токио Нарита и след няколко секунди, когато маслото е изгоряло, димът е спрял от само себе си", каза още пилотът и добави, че инцидентът е станал на 3 или 4 август 2020 г.. AFP потърси коментар от JAL и летището в Токио, като оттам отхвърлиха твърдението, че случката има нещо общо с химически следи, като не дадоха повече подробности.

"Димът на видеото е горящо МАСЛО. Това винаги се случва след първото стартиране на всеки реактивен двигател след по-голямо техническо обслужване. Механиците оставят двигателя смазан, за да улеснят първото му запалване, и тогава маслото изгаря", добави пилотът.

Душан Бирманац, бивш военен пилот от сръбската армия на Миг 21, който развенчава кемтрейлс и говори по темата за местните медии, е гледал видеото и също коментира за AFP, че пушекът се дължи на "изгаряне на нещо, което е останало в двигателя".

"При МИГ-овете се е случвало гориво, което е останало в изпускателната тръба, да гори при стартиране на двигателя", каза той пред AFP на 20 септември. "Но едно нещо е сигурно: това, което виждаме на видеото, не е отрова, защото хората наоколо вървят спокойно и нормално, без защитни средства и без да се вълнуват от дима", добави Бирманац.

Подобно явление, показващо масло, което започва да гори при стартиране на двигател, може да се види тук, тук и тук.

Както е обяснено в тази статия на Boeing AERO Magazine или в тези указания на Cessna, взимането на мерки за защита от пожар в APU е редовна практика.

Кемтрейлс не съществуват

Според конспиративната теория за кемтрейлс, таен политически и икономически елит дава указания прелитащи самолети да разпръскват от небето опасни химикали, за да влияят така на времето, да контролират населението като манипулират психиката му, а от скоро и да заразяват хората с Covid-19. Като доказателство за съществуването на кемтрейлс вярващите в теорията разпространяват снимки на бели следи в небето, които самолетите са оставили.

В конкретния пост внушението е, че химикалите са били разпръснати на летището по погрешка.

Следите всъщност са кондензационни линии, които се състоят от водни пари и изпарения от самолетните двигатели, обичайно образувани зад самолетите в небето, наречени contrails от английското "condensation trails" (кондензационни следи).

Още през 2017 г., известният български пилот Марио Бакалов обясни в това интервю за "Нова телевизия" какво точно представляват следите зад самолетите: „Истината е малко разочароваща, скучна, просто един физически ефект. От турбината на самолета излиза въздух с 800 градуса по Целзий. Този въздух рязко се охлажда. Тоест от плюс 800 на минус 60. Тези пари от изгорелия керосин стават на мини облачета и се виждат като дири на самолета”.

"„Кемикал трейл” това идва от химическа диря, тоест някой пуска, слага химикали. В интернет сте виждали как с бидони пускат химикали, това са фотомонтажи. Никой не иска да ни обгази или отрови", добавя още капитан Бакалов в интеревюто си.

Помолен да коментира твърдението, че димът е "chemtrail", пилотът Халай отговаря: "Не съществува подобно нещо и димът, който се вижда във видеото, всъщност не е същия като кондензационните следи, които виждаме зад самолети летящи на голяма височина." "Така че кондензационните следи са вид облак, образуван от топлината на реактивния двигател в сухия и студен въздух при наличието на определени условия, това е и причината, поради която не винаги ги виждаме."

Провери.AFP вече е развенчала теорията за кемтрейлс в този текст.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас