Тези снимки са от различни ваксинации, направени през последните години

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Колаж от шест снимки, за които се твърди, че показват как "бивш австрийски политик се ваксинира 6 пъти", има повече от 1500 споделяния във Facebook, с предположението, че доказва "фалшиви ваксинации" срещу Covid-19. Твърдението е подвеждащо: снимките всъщност показват баварския премиер Маркус Зьодер, докато му поставят различни ваксини в отделни събития, които са се състояли между 2009 и 2020 г.

Този Facebook пост е публикуван на 21 септември 2021 г. и е споделен повече от 1500 пъти. Той включва колаж от шест различни снимки, които показват как министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се ваксинира.

Текстът към колажа гласи: "Един бивш министър на Австрия 6 пъти ваксан с 6 различни снимки...за овцете...." Постът с колажа може да бъде открит и в антиваксърски групи като "Измамата Covid-19".

"Правилно! Те ваксините бързо изветряват и може да ковидяса завалията…", коментира потребител. "Този си ги бие "ваксините" сутрин с кафето!!", пише друг.

Скрийншот на подвеждащ пост във Facebook, направен на 22 септември 2021 г.

Този колаж е споделен с текста на български във Facebook в момент, в който темата за ниските нива на ваксинация в страната е част от обществения дебат. Според статистиката на Министерството на здравеопазването, към 28 септември 2021 г., 1.312 млн. от 6.9 млн. български граждани са напълно ваксинирани, което е много по-ниско от средното за ЕС.

Колажът, споделян в България е изрязан от друг, който включва още една снимка на баварския политик.

Колажът, споделен през февруари 2021 г. (вляво) и този, споделен през през септември 2021 г. (вдясно). Скрийншотовете са направени на 27 септември 2021 г.

"Оригиналният" колаж е публикуван във Facebook през февруари 2021 г. и започва да се споделя в момент, в който много държави по света започват масова кампания по ваксинация срещу Covid-19. През февруари и март 2021 г. AFP опроверга тези постове на немски и английски.

"Човек на честта, вече е взел половин дузина", гласи текстът над колажа, споделен на 21 септември от български потребител. Текстът над "оригинала" е: "Имам въпрос, колко пъти нашият Зьодолф се е ваксинирал?"

Чрез обратно търсене на изображение в Google, нашите колеги от AFP Германия откриват, че на пет от седемте снимки, на Зьодер се поставя противогрипна ваксина. Една от снимките е от ваксинация срещу свински грип, а друга от ваксинация срещу болести, пренасяни кърлежи.

Нашите колеги от AFP Германия са номерирали всяко изображение в поста, за да бъде посочен по-ясно неговият източник.

Скрийншот на оригиналния колаж, номериран от AFP през февруари 2021 г.

Изображение №1 може да бъде открито в туит, публикуван от Зьодер на 28 май 2021 г., който съобщава как той се е ваксинирал срещу болести, пренасяни от кърлежи.

В съобщението той пише: "Ваксинация срещу кърлежи с министъра на здравеопазването на Бавария Мелани Хумл. Ваксинацията предпазва. Бавария е район с кърлежи - ваксинацията може да предпази от най-тежките заболявания. Затова, моля, редовно си правете подсилваща ваксина. Не искаме задължителна ваксинация, но никой не трябва да се страхува от ваксинацията".

До януари 2021 г. Хумл е била министър на здравеопазването на Бавария. Тя е лекарят, който поставя ваксината на Зьодер на някои от снимките.

Снимка №4 от колежа е от статия от баварският вестник Merkur, която показва Зьодер да се ваксинира срещу свински грип. Към онзи момент той е здравен министър на Бавария.

Противогрипни ваксини

Пет от снимките показват как германският политик се ваксинира с годишната противогрипна ваксина - през 2010, 2016, 2018, 2019 и 2020 г.

Снимка №2 е от страницата на Зьодер във Facebook и е публикувана на 16 декември 2019 г.

В поста към нея пише: "Ваксинация срещу грип: Грипът е често подценяван и може да доведе до сериозни последици. Ваксинацията, от друга страна, дава добра базова защита през цялата година. Ето защо ви давам моя съвет: ваксинирайте се сега!"

Според Световната здравна организация(СЗО) грипните инфекции се променят непрекъснато, ето защо ваксините трябва да се адаптират всяка година, за да могат да отговорят на щама, който се разпространява в света през съответната година. СЗО препоръчва ваксините срещу грип да се поставят ежегодно, най-добре преди грипния сезон.

Снимка №3 е направена от немската информационна агенция Deutsche Presse-Agentur на 6 октомври 2020 г. и може да бъде открита във фотографската банка Alamy.

Снимка №5 е публикувана във Facebook страницата на Зьодер на 21 ноември 2018, изображение №6 е публикувано през 2010, а №7 - през 2016 г.

През февруари 2021 г., когато "оригиналният" колаж със снимки на Зьодер започва да се разпространява и когато нашите колеги от AFP Германия го разобличават, германският политик дори не е бил ваксиниран срещу Covid-19. Според германски медии, той се ваксинира в края на април 2021 г.

Превод и адаптация
ваксини COVID-19