Това е забързана симулация, а не реално пътуване с влак

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 23 септември 2021 г. в 15:15
  • Време за четене: 5 минути
  • От: AFP Малайзия, AFP България
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Видеоклип, показващ влак, който се движи с изключително висока скорост, а дигиталният скоростомер достига до 4810 км/ч, е споделен над 6900 пъти във Facebook заедно с твърдението, че показва "нов електрически влак в Япония", който изминава разстоянието от 515 км от Осака до Токио за 10 минути. Това видео обаче не е истинско. То е симулация на високоскоростно пътуване, направена с любителски цели. Най-бързият влак в света може да развие до 600 км/ч.

"Новият електрически влак в Япония със скорост 4800 км/ч от Осака до столицата Токио; 515 км за 10 мин. 4 пъти по-бърз от самолетите и 16 пъти по-бърз от F-16", се казва в публикация във Facebook, публикувана на 18 септември 2021 г. Към него има 5-минутно видео, заснето от прозореца на пътуващ влак.

В долната част на кадъра се вижда скоростомер, който отчита скорост до 4810 км/ч, и друга индикация за мярката "Мах", която достига максимална стойност 3,9. Числото на Мах е единица, използвана в аеронавтиката и астронавтиката, като 1 Мах е равен на скоростта на звука.

Твърдението, че това видео наистина показва влак, който се движи по-бързо от изтребител F-16, е изумително. AFP провери и установи, че става дума за симулация, направена от японски любител. Представянето на това видео като пример за възможностите на високоскоростните влакове е подвеждащо.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, който споделя невярната информация, направен на 22 септември 2021 г.

След като идентични твърдения се споделяха в социалните мрежи в Малайзия през септември 2020 г., нашите колеги от AFP Малайзия направиха обратно търсене на кадрите в Google, комбинирайки го с ключови думи. Търсенето ги отвежда до пълната версия на видеото, от което е бил отрязан клипът, качен във Facebook. Оригиналното видео е качено в YouTube канала Fermata Studio на 2 август 2020 г.

От архивираната версия на видеото в YouTube става ясно, че видеото е било озаглавено: "[Високоскоростна симулация] Управление на влака-стрела Шинкансен, от Осака до Токио (515 км) за 10 минути". Описанието на видеото гласи: "Този филм е художествена измислица. Обикновено пътят от Шин-Осака до Токио отнема 2,5 часа. Направен е по метод, наречен "Time variant hyper-lapse/time-lapse". Вижте оригиналното видео."

Каналът на Fermata Studio в YouTube включва различни клипове, заснети от високоскоростни влакове и самолети, много от които са отбелязани като "измислица".

Пълната версия на видеото, която нашите колеги от AFP Малайзия откриват, е 10 мин. и 12 сек. Впоследствие видеото е свалено от канала в YouTube. Публикуваният във Facebook клип на 18 септември 2021 г. е с продължителност 5 минути, като липсват първите 5:12 мин. от оригиналния клип.

През 2020 г. AFP Малайзия се свърза с администратора на канала, за да го попита за видеото. В отговора му от 19 септември 2020 г. се казва: "Подробно описах думите "симулация", "измислица", "hyper-lapse/time-lapse" в заглавието и описанието на оригиналния ми видеоклип, за да избегна подвеждането".

"Снимам от прозореца на влакове и самолети от 7 години. Използвайки тези видеоклипове, исках да създам научно-фантастично видео, което да позволи на хората да усетят екстремна скорост, която е невъзможна в реалността."

Оригиналното видео е изтрито

Провери AFP успя да открие архивирана версия на оригиналното видео, което е било свалено от YouTube канала Fermata Studio. Тя е от 21 септември 2020 г.

Image
Скрийншот от описанието на архивираното видео, на което ясно е посочено(оградено в червено от AFP), че това е симулация, видеото е измислица и между двата града се пътува 2.5 часа. Направен на 22 септември 2021 г.

"Във Facebook се разпространяват копирани видеоклипове с променени заглавия и описания, особено в Бразилия и Малайзия. Три сайта за проверка на фактите провериха едно от тях и стигнаха до заключението, че видеоклипът е фалшив, а описанието е невярно", гласи описанието на видеоклипа.

Ако сравним скрийншотите от видеоклипа, публикуван във Facebook на 18 септември 2021 г. с невярното твърдение, че показва влак, движещ се със скорост 4800 км/ч, и тази от видеото от оригиналната симулация, ще видим, че те показват идентични кадри.

Image
Сравнение на финалните кадри от двете видеа. Вляво е последният кадър от архивирана версия на видеото в youtube, качено през Август 2020 г., а вдясно е последният кадър от видеото, което е публикувано във Facebook през Септември 2021 г. Двата скрийншота са направени на 22 септември 2021 г.

Тази статия обяснява как се създава hyper-lapse видео.

Според сайта на Japan Rail Pass, "Токио и Осака са свързани с линията Tokaido Shinkansen" и "Nozomi е най-бързият влак, който изминава разстоянието само за 2 часа и 30 минути". Тук е показан маршрутът на Google Maps.

Според същият сайт най-високата скорост на влаковете на японските железници е 320 km/h.

Това влак ли е, това птица ли е?

През юли 2021 г. CNN съобщи, че в Китай е представил най-бързият влак в света, който може да развие скорост от 600 км/ч. Тези влакове се основават на технологията maglev (магнитна левитация), която използва специфичен релсов път, който не може да се използва от класическите влакове. "Въпреки че прототипът на този влак-маглев е на път да слезе от производствената линия, в Китай все още няма релсов път за високоскоростен влак-маглев, който да се движи със скорост 600 км/ч", съобщава местното издание Global times на 19 юли 2021 г.

Според тази статия в Китай вече се експлоатира линията Shanghai Maglev, която може да достигне до 430 км/ч.

На 22 септември 2021 г., когато Франция отбеляза четири десетилетия от пускането на първия TGV (френска мрежа от високоскоростни влакове), френският президент Емануел Макрон представи новото, осмо поколение влакове TGV - TGV M . Тези влакове не са по-бързи от съществуващите, тъй като ще се движат със скорост до 320 км/ч, но ще превозват повече пътници - до 740 пътници, при досегашните 600 , а същевременно ще използват 20% по-малко електроенергия.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас