Професор Велизарова не е наричала PCR тестовете „измама“ в това интервю от 2020 година, в него тя обяснява какво означава позитивният резултат за Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикация в интернет, която твърди, че уважаваният педиатър-пулмолог проф. Светлана Велизарова е казала в телевизионно интервю, че PCR тестовете за Covid-19 са „пълна измама“, е споделена във Facebook над 3600 пъти от 12 септември 2021 г. насам. Професор Велизарова никога не е казвала това в това интервю от ноември 2020 г.. Тогава тя говори какво означава един позитивен тест. „Тези тестове са най-надеждният начин да се установи заразяване с Covid-19“, обясни тя пред Агенция Франс-Прес.

„Медицинският експерт доц. Велизарова: PCR е пълна измама!“, гласи заглавието на публикация от 12 септември 2021 г. в сайта vijgo.eu. В нея се твърди, че тя е казала това в интервю за телевизия Евроком.

Това обаче не е вярно. В интервюто си за Евроком, излъчено на 11 ноември 2020 г., проф. Светлана Велизарова (към онзи момент тя е все още доцент), началник на клиниката за детски белодробни заболявания, не казва, че PCR тестовете са „пълна измама“.

„Никога не съм казвала, че PCR тестовете са измама. Този вид тестове са най-надеждният начин за установяване на заразяване с Covid-19“, каза за AFP проф. Велизарова в телефонен разговор на 14 септември 2021 г.

Vijgo, който публикува жълти статии, предложения от света на алтернативна медицина и конспиративни материали като този, не е първият уебсайт, който разпространява неверния цитат. Абсолютно същата статия е публикувана на 27 ноември 2020 г. от уебсайт, наречен sosnovini, и на 17 април 2021 г. от 365novini, на 20 април 2021 г. от faktorbg, и на 17 март 2021 г. от novinite24. Всички тези сайтове имат същия профил като vijgo. Популярност обаче придобива само публикацията във vijgo; статиите, които са излезли по-рано, имат само стотина споделяния във Facebook.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярната информация, направен на 15 септември 2021 г.

За какво става дума във въпросното интервю

Интервюто с проф. Велизарова е излъчено по време на върха ноемврийската вълна от Covid-19. Тогава болниците и Бърза помощ бяха пренатоварени. На 11 ноември по време на пресконференция тогавашните министър-председател Бойко Борисов, здравен министър Костадин Ангелов и главен здравен инспектор Ангел Кунчев, коментираха, че хората трябва да бъдат успокоени, че не всеки, който е дал положителен тест за Covid-19, ще бъде приет в болница или ще има нужда от специализирано лечение.

Предаването по Евроком е излъчено същия ден. То започва с кратко видео от пресконференцията. На 01 мин. и 44 сек. от началото на видеото водещата пита проф. Велизарова дали решението на правителството да успокои гражданите не е закъсняло.

„Всяка сутрин ни казват колко позитивни PCR теста е имало“, проф Велизарова отговаря, визирайки всекиднвените пресконференции на Националния оперативен щаб. След това тя обяснява, че един позитивен PCR тест „не означава нищо“ сам по себе си. „Това означава, че имате фрагменти от вируса в гърлото си, но какво е тяхното количество, жив ли е вирусът или не, не показва нищо“, обяснява още проф. Велизарова. „От тези 4000 позитивни PCR теста, не повече от 70, 80, 200 човека ще проявят симптоми, а десет от тях ще прекарат заболяването, а 1 или 2 от тези хора ще имат нужда от интензивна грижа“, добавя тя.

На 14 септември, в телефонен разговор с AFP, проф. Велизарова си спомни за интервюто, излъчено по Евроком през ноември 2020 г. Тя е искала „да успокои зрителите, че позитивният PCR тест не означава задължително , че пациентът ще прояви симптоми, ще влезе в болница или дори почине“. Тя обясни още, че думите й, публикувани към днешна дата, са напълно извадени от контекст.

„Винаги съм имала по-скоро балансирана позициция по отношение на Covid-19“, каза още тя за AFP.

В публичните си изяви проф. Велизарова говори за това колко е важно за децата да посещават училище по време на пандемия. Тя също така критикува правителството, че е закъсняло с налагането на мерките в края на 2020 г.

В скорошно свое интервю проф. Велизарова насърчава ваксинацията срещу Covid-19 на деца, които страдат от хронични белодробни заболявания или имат наднормено тегло.

COVID-19