Президентът на САЩ Джо Байдън се ръкува с израелския премиер Нафтали Бенет в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, 27 август 2021 г. ( AFP / Nicholas Kamm)

От видеото, според което Байдън трябва да е заспал по време на среща в Белия дом, е отрязан неговия отговор

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 14 септември 2021 г. в 10:27
  • Време за четене: 5 минути
  • От: Robert BARCA, AFP Словакия
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
 

Блогпостове и медийни публикации, които показват 20-секунден видеоклип, според който президентът на САЩ Джо Байдън е заспал по време на среща с израелския премиер Нафтали Бенет в Белия дом, са споделени повече от 2400 пъти във Facebook от края на август 2021 г. насам. Въпросният клип обаче е бил манипулативно редактиран. Пълните кадри от срещата улавят разговора между двамата лидери. Докато Байдън е с наведена глава и привидно "спи", той няколко пъти раздвижва пръстите си, веднага щом израелският министър-председател приключва да говори, президентът на САЩ отговаря на своя гост.

"Байдън заспа на важна среща в Белия дом (ВИДЕО)",  гласи заглавието на тази статия в уебсайта "Втори фронт" от 29 август 2021 г.

В публикацията е вграден пост в Twitter,  с качено 22 секундно видео, което показва част от неотдавнашната среща на президента на САЩ Джо Байдън с израелския министър-председател Нафтали Бенет. Във видеото министър-председателят Бенет говори за "красивата история на приятелството между Съединените американски щати и еврейската и демократична държава Израел".  През това време президентът Байдън е с наведена глава и скръстени пръсти, което би могло да създаде впечатлението у някои, че е заспал.

В описанието на акаунта в Twitter, който е публикувал видеото, е записано, че профилът "разобличава анти-белият расизъм", "радикалното ляво, Байдън и мейнстрийм медиите". 

"Втори фронт" е информационен сайт, в който могат да бъдат открити публикации с крайно-дясна и националистическа насоченост. 

Image
Скрийншот от пост във Facebook, направен на 13 септември 2021 г.

Oще 14 медии публикуваха същия туит с други заглавия, например:  "Резил: Байдън заспа на важна среща в Белия дом" (тук) или "Всички са в потрес: Байдън заспа на важна среща в Белия дом" (тук). Видеото в туита е маркирано като манипулирано от Twitter, но статиите и техните заглавия на български език остават некоригирани към 14 септември 2021 г.

Същите подвеждащи твърдения, според които Байдън бил заспал или "подремнал" по време на срещата си с Бенет, бяха публикувани заедно със същото видео, но качено в You Tube.  Някои от заглавията са с ироничен тон като например: "Оказва се, че президентът на САЩ Джо Байдън няма проблеми със  съня" (тук).

Твърденията, че Байдън е заспал са публикувана и от bgr.news-front.info , изданието на български език на NewsFront - мрежа от сайтове, които споделят дезинформация, базирана в окупирания от Русия Кримски полуостров. През април 2021 г. организацията е санкционирана от САЩ. И ако споделянето на линкове във Facebook от bgr.news-front.info е блокирано, то това не се отнася за огледална версия на същия сайт - zapisnanews.info. Статията там е споделена 10 пъти в групи във Facebook, сред които е и "Обичам СССР! Аз обичам Русия! Аз обичам България!"

С помощта на инструмента за анализ на социални медии CrowdTangle Proveri.AFP успя да проследи, че публикации в 30 различни онлайн медии, съдържащи твърденията, че Байдън е заспал по време на срещата, са били споделени повече от 2400 пъти във Facebook от 29 август насам.

Някои медии са решили да поставят въпросителен знак в заглавието (като тази  в новинарския сайт trafficnewsbg, или тази на уебстраницата на националната телевизия Nova), но в основния текст отново се твърди, че Байдън е заспал по време на срещата си. 

Подобни подвеждащи твърдения са направени и на други езици, като словашки, полски и румънски.

Какво се е станало в действителност: отговорът на Байдън към Бенет е отрязан

Джо Байдън и Нафтали Бенет се срещнаха заедно с журналисти в Овалния кабинет на Белия дом на 27 август 2021 г. Двамата политически лидери обсъдиха евакуацията на войските от Кабул, политическите позиции спрямо Иран, пандемичните мерки и ваксинацията с Covid-19, както и двустранните отношения. Пълен запис на срещата беше публикуван в каналите на Белия дом и на израелския министър-председател в YouTube:

Пълният запис (видео, качено от Белия дом) доказва, че срещата с репортерите е продължила повече от 13 минути. По време на разговора двамата политици представят позициите си. Частта от видеото, която стана популярна в социалните мрежи, включва кадрите, в които говори министър-председателят Бенет (може да го видите на  видеото на 12 мин. и 46 сек.). 

На видеото Байдън навежда глава и слуша комплиментите, отправени към него от министър-председателя Бенет. През следващите 30 секунди той мърда пръстите на лявата си ръка няколко пъти. Същата сцена може да се види и в това видео.

"Благодаря Ви, г-н Президент, очаквам с нетърпение да работя с Вас сега и в продължение на много години напред", завършва речта си Бенет. Непосредствено след това (на 12 мин. 49 сек. от видеото) Байдън отговаря: "Благодаря Ви. Голяма част от признанието, което получавам от вас, се полага на Барак Обама, който е в основата на нашия ангажимент да ви осигурим конкурентно предимство във военно отношение в сравнение с вашите приятели в региона. Затова той заслужава това признание."

AFP откри първия пост, който разпространява редактираното и извадено от контекст видео - то е споделено в Twitter акаунта на Галит Дистел Атбарян, член на израелския парламент от партията  на бившия министър-председател Бенямин Нетаняху "Ликуд", която сега е в опозиция. Дистел публикува съкратена версия на видеото малко след 22:00 ч. вечерта на 28 август с коментар на иврит: "По някаква причина израелските медии проспаха и не обърнаха внимание на този исторически сегмент. Мисля, че трябва да знаете."

Само няколко часа по-късно съобщението   е отразено от руската информационна агенция ФАН (или РИА ФАН). След това подвеждащите кадри са разпространени във Facebook от контролираната от руската държава телевизия Russia Today (RT).

То е разпространено и от иранската държавна информационна агенция IRIB.

Преди една година AFP вече опроверга сходни твърдения, според които Джо Байдън е заспал по време на телевизионно интервю.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас