Не, тези полицаи охраняват протеста, а не го предвождат

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, на която се вижда редица от полицаи, застанали пред протестиращи срещу предложените от френското правителство мерки за ограничаване Covid-19 и коментар, че полицаите "вървят с хората си" и дори "водят протеста", е споделена повече от 14 000 пъти само за три дни. Внушенията във Facebook поста са неверни. Полицаите са били подредени така, защото охраняват протеста, потвърди пред AFP полицейски служител.

“Браво на полицаите! Вървят с народа си!” Така започва този пост във Facebook. Към него е публикувана сннимка, на която виждаме протест. "Париж, 24 юли 2021г. Без каска. Без маска", продължава поста и добавя: "Кой води протеста? Бях толкова впечатлен, че се върнах да проверя десетки добри източници. Не можех да повярвам на очите си..."

Текстът и снимката са публикувани ден по рано в този пост на френски, който е споделен 750 пъти. За разлика от него, българският се разпространи бързо и само за три дни е споделен над 14 000 пъти. В коментарите под поста някои потребители приветстват французите за това, че са единни, а френската полиция за това, че се е присъединила към народа си.

В продължение на два последователни уикенда (17 и 24 юли) във Франция имаше протести срещу предложените мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 и ваксините като цяло.

Въпреки това внушенията, които постът във Facebook прави, че снимката показва как полицаите подкрепят протестиращите, са неверни.

"Обичайна практика е полицаите и жандармеристите да застават пред и зад шествието, за да изпълняват задачите си по осигуряване на безопасността на демонстрацията", коментира за АФП префектурата на парижката полиция в имейл, получен на 28 юли 2021 г.

Обичайна практика е също така в моментите, когато няма напрежение с протестиращите, полицаите да не поставят шлемове на главите си.

Скрийншот на пост във Facebook, съдържащ неверни твърдения, направен на 29 юли 2021 г.

Нека поставим снимката в контекста ѝ

Чрез обратно търсене на изображението качено във Facebook Провери.AFP успя да открие оригиналната снимка. Тя е публикувана в Twitter на 24 юли 2021 г. в 14:45 от Лука Леже, журналист от френският офис на руската държавна информационна агенция Russia Today. В туита си той пише: "Протестиращи срещу здравния сертификат в Париж".

"Това са мобилни жандармеристи и очевидно не са протестирали, а са обградили шествието възможно най-близо, както се прави понякога", коментира Лука Леже за AFP в съобщение в Twitter, получено на 27 юли 2021 г. Той обясни също, че е направил "снимката от този ъгъл, защото се виждат мерките за сигурност, а в перспектива може да се види и мащабът на шествието."

Успяхме да локализираме точното местоположение, на което е направена снимката - булевардът Saint Denis, малко след арката Saint Denis.

Видеоклип, публикуван в Twitter на 24 юли, показва шествието, когато то се движи по булевард Saint Martin, на около 200 метра преди арката Saint Denis. Това видео дава повече информация за разположението на полицейските сили. На кадъра виждаме и мъжа със синя риза, слънчеви очила и бял транспарант, който е и на снимката, споделена във Facebook заедно с фалшивите твърдения (ограден в жълто от AFP). Полицаите не са подредени пред протестиращите, а обграждат шествието от двете му страни (оградени в червено от AFP).

Скрийншот на видео, качено в twitter, направен на 29 юли 2021 г. Кръговете в жълто и червено са направени от AFP

Местоположението, на което видеото е заснето се вижда на Google Street View:

Френската полиция използва сила в този ден

Твърденията, че полицията е застанала на страната на протестиращите, не съвпадат с кадрите на АFP от същото събитие, на които се вижда, че е имало сблъсъци и полицията е използвала сила, водни оръдия и сълзотворен газ.

По данни на AFP “21 човека са задържани” , след протестите в Париж, а 29 полицейски служители са били ранени.

Протестите: благодатна почва за манипулации

Това далеч не е първият случай, в който AFP оборва неверни твърдения, които преувеличават или изопачават протестите срещу мерките свързани с Covid-19 и действията за насърчаване на ваксинацията във Франция и други държави.

Така например снимка, на която се виждат хора, празнуващи победата на Франция на финала на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., беше представена като направена по време на първия протест през юли срещу мерките на правителството.

Внушенията правени с извадени от контекст снимки, че полицията подкрепя протестиращите, също са познат подход.

Пак в контекста на протестите срещу мерките свързани с Covid-19, снимки, на които се вижда как полицаи държат шлемовете си в Германия и Австрия, бяха представени с невярното твърдение, че служителите на реда подкрепят протеста. Тези твърдения бяха опровергани от AFP тук и тук.

Същото внушение беше направено и преди три години във връзка с протест край френския град Бордо на т.нар. жълти жилетки. Както AFP обясни тогава, обичайна практика е полицаите да не поставят шлемовете си, когато няма сблъсъци и протестът е спокоен. В публикацията репортер на AFP обясни, че свалянето на каските "не е знак на подкрепа за жълтите жилетки, а по-скоро своеобразен жест на успокоение в момент, в който полицията се изтегля" .

Репортер на AFP, отразяващ работата на полицията, потвърди, че именно такава е била ситуацията, която виждаме на снимката от протеста в Париж на 24 юли 2021 г., погрешно интерпретирана от някои потребители във Facebook.

Без маски? Да, от 20 юни

"Без маски!", се казва още в публикацията във Facebook от 27 юли 2021 г. И действително - някои от полицаите на снимката действително не носят маски. Но това не е странно или необичайно. Още на 20 юни Франция отмени задължението за носене на маски на открито.

16 август 2021 г. Статията е коригирана в частта (параграф 8 и 9), в която се цитира Лука Леже, автор на снимката, за да се уточни, че той е журналист, а не фотограф.
COVID-19