Не, това видео е от края на юни, и показва торнадо в Чехия

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 27 юли 2021 г. в 13:08
  • Време за четене: 3 минути
  • От: Rossen BOSSEV, AFP България
Видео от опустошителна буря, публикувано във Facebook на 22 юли сутринта, заедно с твърдението, че събитието е от “преди няколко часа в Белгия”, е споделено над 10 хиляди пъти в социалната мрежа. Твърдението, че видеото показва буря в Белгия, не е вярно. Видеото е от края на юни и е заснето по време на торнадо в чешкото градче Лижице.

“Преди няколко часа в белгия боже мили господ да пази всички хора”, пише потребител във Facebook и споделя видео от 80 секунди, на което се вижда как силна буря връхлита населено място с къщи, пред които има иглолистни дървета. На кадрите се чува чешки език.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, направен на 26 юли 2021 г.

Под поста има над 30 коментара, които са основно на българи. “Бог да ви помогне”, пише потребител. “Амин боже пази всички ни”, коментира друг. Друга част от коментиращите, които според профилната им информация живея в Белгия, пишат, че времето там е хубаво.

Други пишат, че видеото е от Чехия. И това е точно така.

При обратно търсене на кадри от видеото открихме, че то е публикувано на 25 юни 2021 г. в twitter акаунта на Чешката полиция.

В поста пише, че видеото е “автентично”, направено е в Лужице и е било предадено на полицейски патрул в същия ден от гражданин на име Радован.

We were able to geolocate the location from which the video was taken.

Image
Кадър от видеоклипа, споделен във Facebook (вляво), и снимка от Google Street View, показваща улица Velikomoravska в Лужице. Обектите и сградата, които изглеждат еднакви и в двете изображения, са оградени в червено от AFP.
Image
Кадър от видеоклипа, споделен във Facebook (вляво), и скрийншот от Google street view (вдясно) от улица Velikomoravska в Лужице. Обектите и сградата, които изглеждат общи и в двете изображения, са оградени в червено от AFP.

Рядко срещано природно явление, което причини смъртта на поне петима

Унищожителното торнадо, което премина през няколко чешки села и градове, причини смъртта на поне петима и рани десетки, както AFP съобщи на 25 юни 2021 г.

Според медийни публикации скоростта на вятъра е била между 267 и 322 км/ч.

Image
Снимка, направена на 25 юни 2021 г., която показва отломки от разрушени сгради в село Моравска Нова Вес, 60 км южно от Бърно, Южна Моравия, Чехия. Щетите са причинени от торнадо. ( AFP / Michal Cizek)

Наводненията в Белгия през юли

Подобно на няколко други европейски държави, Белгия претърпя опустошителни наводнения през юли 2021 г. Първата вълна удари страната на 14 юли 2021 г., като причини смъртта на най-малко 30 души. На 25 юли медиите съобщават, че заради проливните дъждове наводненията са се подновили.

Image
На тази снимка, направена в Пепинстър на 16 юли 2021 г., се виждат отпадъци и отломки от сгради, натрупали се до мост в резултат на наводненията ( AFP / François WALSCHAERTS)

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас