Хората могат да търсят обезщетение за сериозни странични ефекти от ваксините анти-Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации във Facebook, в които се твърди, че производителите на ваксини, лекарите и правителството не носят отговорност, ако случайно ваксините срещу Covid-19 доведат до усложнения или дори застрашат живота, са споделени повече от 7500 пъти от 5 юли 2021 г. насам. Провери.AFP обаче установи, че тези твърдения са неверни.
Ако някой пострада от ваксина, той може да претендира за обезщетение, обясняват правни експерти.

"Производителят - не носи отговорност! Правителството - не е отговорно! Лекарите - не носят отговорност! Но ако ти не се боцнеш - си безотговорен" пише в илюстрация, качена във Facebook на 5 юли 2021 г. и споделена повече от 7500 пъти оттогава. До нея виждаме предмет, приличащ на нещо средно между пистолет и спринцовка, който е опрян в главата на жена с маска на лицето.

Въпреки че никъде не се споменава "ваксина" или "Covid-19" в поста, картинката препраща към коронавируса и популярното твърдение сред антиваксърите, че производителите на ваксини, държавата и дори лекарите са освободени от отговорност, ако нечии живот или здраве бъдат засегнати от поставянето на ваксина срещу Covid-19. Картинката се споделя от профили в социалната мрежа, които са негативно настроени към ваксините срещу Covid-19 като този тук .

В действителност в договорите с производителите на ваксини срещу Covid-19 има клаузи, които изключват отговорността на производителите, но това не означава, че те не могат да носят никаква отговорност. Правителството и лекарите също носят отговорност за действията си, ако нарушат правилата - например по отношение на разпространението или съхранението на ваксините.

Картинка със същия текст се споделя на френски, унгарски и испански.

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 13 юли 2021 г.

Твърдението, че пациентите са единствено отговорни за потенциалните сериозни странични ефекти на ваксините, е погрешно. Както няколко адвокати обясниха за Агенция Франс Прес (AFP), европейските договори с производителите на ваксини предвиждат, че лабораториите могат да бъдат съдени, но изплатените обезщетения се възстановяват от държавите, освен в определени случаи.

Производителите на ваксини и здравните власти носят отговорност

Понастоящем в Европа се разпространяват четири ваксини: Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Договорите между Европейския съюз и лабораториите са достъпни на сайта на Европейската комисия.

Нежеланите реакции след ваксинация са изброени на сайта Eudravigilance, поддържан от Европейската агенция по лекарствата. Повечето от тях са мускулна болка, дискомфорт или болка на мястото на поставяне на ваксината. Неправилното тълкуване на тези данни е родило много фалшиви публикации, които Провери.AFP вече е разобличавала.

През април 2021 г. говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер увери, че правната отговорност остава на страната на производителите: ако дадена фармацевтична компания бъде призната за "виновна" за вреди, причинени от нейната ваксина, "тя ще трябва да компенсира гражданите", каза той, като подчерта, че впоследствие компаниите могат да поискат от държавите членки да ги обезщетят "при някои много специфични обстоятелства".

Отговорността на фирмите при продажбата на дефектни стоки е предвидена в европейска директива от 1985 г. Тя предвижда, че всеки гражданин може да предяви иск за обезщетение към производител на лекарства. В случая с ваксините европейските договори предвиждат, че в повечето случаи плащат държавите, обяснява Мари Албертини, търговски адвокат в парижката адвокатска кантора PDGB, интервюирана на 6 юли 2021 г.: "договорите, чиито клаузи за отговорност успяхме да проверим, предвиждат, че производителите носят отговорност в случай на дефект на техните продукти, но че държавите членки ги компенсират, в случай, че трябва да платят."

Тези гаранции бяха договорени с мотива, че производителите на ваксини разработват ваксини за 12-18 месеца и не са в състояние да проведат всички необходими проучвания за потенциалните странични ефекти. Въпреки това, в случая с ваксините и лекарствата има основание за освобождаване на дружествата от отговорност, когато към момента на пускане на продукта в обръщение научните и техническите познания не са позволявали откриването на дефекта, който се е появил впоследствие", обясни Мари Албертини, като посочи, че това основание се прилага "рядко".

Ваксините срещу Covid-19 бяха разработени в рамките на няколко месеца, за да се ограничи пандемията възможно най-бързо. Четирите ваксини, споменати по-горе, са получили така нареченото "условно" разрешение за пускане на пазара. Това не означава, че тези ваксини не са били надлежно тествани, а че производителите продължават да изпращат допълнителни данни до здравните власти дори и след като са пуснати на пазара - нещо, което AFP вече е съобщавала тук и тук.

"Намираме се в много специфичен случай, в който е много сложно да се ангажира отговорността на производителите на ваксини, когато се знае толкова малко за този вирус и те са имали твърде малко време да разработят ваксината", казва пред AFP адвокат Каролин Шлепер, автор на юридическа публикация по темата. "Освен това, ако някой заведе дело срещу производител заради неочакван ефект, ще бъде трудно да се докаже, че лабораторията е знаела за съществуването на този риск. Ето защо националната солидарност взема връх."

Българският случай

"В държавите, в които има специален фонд за компенсиране на увреждания, причинени от ваксини: най-вероятно фондът ще бъде разширен, за да обхване и уврежданията, причинени от ваксините COVID-19, така че пациентите ще получат обезщетение, обикновено еднократна сума, по-ниска от тази, която биха получили в съда", казва Вера Лусия Рапозо, преподавател по медицинско и здравно право в Университета на Макао, пред Провери.AFP в имейл, получен на 6 юли 2021 г.

През април 2021 г. авторитетното издание European Journal of Health Law публикува статия на проф. Рапозо по тази тема.

България е сред страните, които нямат въведена такава система и тогава ще се приложи директивата за отговорност за вреди, причинени от дефект на стока , но производителите ще бъдат компенсирани за направените разходи (което е доста странно решение...)", допълва тя.

A healthcare worker prepares a dose of AstraZeneca vaccine at the Pirogov Hospital in Sofia, on February 24, 2021. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Държавата и медицинския персонал също носят отговорност

"Медицинският специалист, който е поставил ваксината, също носи отговорност, ако не е спазил изискванията за нейното прилагане, не се е съобразил с противопоказанията и не е изпълнил задълженията си съгласно местното законодателство", казва Мария Шаркова, адвокат и експерт по правата на пациентите, пред Провери.AFP в телефонен разговор на 13 юли 2021 г.

"Държавата или нейните подизпълнители също носят отговорност, ако не са действали в съответствие с правилата относно съхранението, транспортирането и разпространението на ваксините", обясни още тя.

"Засегнатите лица могат да подадат иск до гражданския съд и да иницират съдебно производство срещу институцията или лекаря, които са нарушили правата му и са му навредили със своите действия и бездействия", каза Мария Шаркова пред Провери.AFP. "Българското и европейското законодателство дават възможност за различни процедури и основания, по които това може да стане. Твърденията, че лекарите, държавата и производителите на ваксини не носят отговорност, са далеч от истината", допълни адвокат Мария Шаркова.

COVID-19 ваксини