The four cooling towers of Temelin Nuclear Power Plant are seen in the background of a grain field in the village of Temelin on July 24, 2011. AFP PHOTO / RADEK MICA ( AFP / Radek MICA)

Чехия не се е отказала от неруско ядрено гориво заради проблеми със сигурността

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., държавите от ЕС започнаха да търсят алтернатива на руските енергийни източници. Две години по-късно, докато България очакваше да получи ядрено гориво от базирана в САЩ компания, подвеждащи онлайн статии внушаваха, че Чехия вече е отхвърлила този доставчик, тъй като горивото му не било безопасно. Това не е вярно, заявиха пред Агенция Франс-Прес представители на сектора. Чехия действително е преминала към руски доставчик през 2010 г. , но след редовна тръжна процедура и заради по-добра оферта. След началото на войната в Украйна обаче, Прага реши да се върне към неруските доставчик на гориво. 

България очаква да получи през април свежо гориво от шведското дъщерно дружество на базираната в САЩ компания Westinghouse за АЕЦ "Козлодуй", след като правителството подписа споразумение през 2022 г. 

Чехия, която има два АЕЦ-а, се очаква да получи доставки на гориво от Westinghouse до края на 2024 г. Тя ще се върне към този доставчик, след като през 2010 г. избра руска фирма. 

Подвеждащото заглавие на тази статия от средата на февруари 2024 г. гласи: "Чехия се отказа от американското ядрено гориво на Westinghouse заради течове и деформации". То е споделено над двеста пъти във Facebook, като подобни твърдения има и в други медии, например тук, и е споделено от проруски политици тук

"Чехия се отказа от американското ядрено гориво на "Уестингхаус" заради течове и деформации. А нашия гризач денков иска напълно да спрем руското гориво и да разчитаме на ментето от тези", пише потребител, който е споделил една от подвеждащите статии. 

Други потребители правят паралел с аварията в Чернобил и дори казват, че българската централа ще стане "цъкаща бомба".

Представител  на чешките власти и независим експерт обаче заявиха за Агенция Франс-Прес (AFP), че това не е вярно: въпреки че в началото в една от централите е имало незначителни проблеми с горивото на Westinghouse, те не са повлияли на безопасността и скоро са били отстранени. Според тях американският доставчик е загубил търга само поради по-лоша оферта. 

Image
Скрийншот на публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 13 март 2024 г.

В статиите, в които се отправят обвинения срещу неруския доставчик, се цитира интервю, публикувано в българско издание, специализирано в областта на енергетиката, от 17 февруари 2024 г. Интервюто е с унгарец, представен като ядрен експерт, който има блог за атомна енергия.

"Необходими са поне 5-7 години на един оператор на АЕЦ, за да премине напълно към нов вид ядрено гориво", гласи заглавието на интервюто, което е съвсем различно от заглавието на статията, в която същото интервю е използвано по подвеждащ начин: "Чехия се отказа от американското ядрено гориво на Westinghouse заради течове и деформации". 

Унгарският блог обширно отразява дейността на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". Авторът е бил цитиран от Росатом или от руската държавна информационна агенция РИА Новости. През май 2023 г. той публикува снимка, за която твърди, че е направена на руската плаваща АЕЦ.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., през ноември 2023 г. Европейският парламент прие резолюция относно санкциите, в чиято точка 18 се призовава "ЕС и неговите държави членки да забранят вноса на руски ядрени продукти".

CEZ, която управлява двете чешки атомни електроцентрали - Темелин и Дуковани, обяви през 2022 и 2023 г., че е осигурила алтернатива на руското ядрено гориво.

Незначителни течове преди 20-25 години

За да провери твърденията, споделени в социалните мрежи, AFP се обърна към чешкия орган за ядрена безопасност. В електронно писмо, получено на 28 февруари 2024 г., Ленка Бабичка от отдел "Стратегия" в Държавната служба за ядрена безопасност заяви, че от началото на експлоатацията си през 2000 г. централата в Темелин е използвала гориво на Westinghouse в рамките на 10-годишен договор.

На по-ранните етапи, проблеми с геометричните промени на горивната касета са довели до "незначителни течове на горивните елементи и други експлоатационни проблеми, които не са оказали съществено влияние върху безопасността", каза тя. "Независимо от това, такива проблеми е обичайно да се решават през първите етапи на експлоатация на новата конструкция на горивото и след определени промени в конструкцията, извършени на VVANTAGE-6 от Westinghouse, проблемите бяха разрешени."

Свързахме се с компанията Westinghouse Electric Company. "Westinghouse доставяше гориво VVER-1000 за двата блока на Темелин от 2000 до 2010 г.", пише директорът по комуникациите Шантал Доранж в имейл на 20 февруари 2024 г.

"Дизайнът на горивото, който е различен от дизайна, работещ в Украйна, първоначално имаше проблеми с ефективността. Westinghouse направи няколко промени в дизайна на горивото, за да подобри работата му. Проблемите с деформацията бяха напълно решени, а течовете бяха значително намалени", каза тя.

За да потвърди това, AFP се свърза и с ядрен експерт. "Имаше проблеми с горивото на Westinghouse, но това беше преди 20-25 години. Това наистина бяха някои от първите партиди гориво", заяви Боян Томич, експерт по ядрена безопасност в Enco, в телефонен разговор с AFP на 19 февруари 2024 г.

"Имаше проблеми, имаше някои вибрации, имаше някои опасения, но не и опасения, свързани с ефективността, които не биха могли да позволят на централата да продължи да работи безпроблемно."

В тази презентация от ноември 2010 г., изготвена от представители на ЧЕЗ и публикувана от Международната агенция за атомна енергия към ООН, се казва, че през първото десетилетие от експлоатацията на Темелин е имало "повече или по-малко сериозни" проблеми, но всички те са били "решени заедно с доставчика на гориво и можем да кажем, че са под контрол".

Преминаване към руско гориво през 2010 г.

Статиите, които се разпространяват на български внушават, че именно заради проблеми с горивото, централата в Темелин е спряла да използва гориво на Westinghouse и е преминала към руската TVEL, част от Росатом.

Чешките власти, Westinghouse и независими експерти обаче заявиха пред AFP, че смяната се дължи на резултатите от търг, проведен през 2006 г.

"В края на договора беше обявен стандартен търг за нов доставчик и този търг беше спечелен от руския доставчик на гориво TVEL, който започна доставките", заяви пред AFP Бабичка от чешката агенция.

"Westinghouse загуби офертата за гориво на TVEL през 2010 г., но се завръща като доставчик на гориво. Моля, прочетете тук за договора, подписан с CEZ през 2022 г.",  заяви за AFP Шантал Доранж от Westinghouse.

Томич също заяви, че промяната се дължи на по-добрата оферта. "Просто защото TVEL им предложи много по-добра цена. Това беше причината за смяната на горивото, а не заради качеството", каза той пред AFP.

Горните коментари съответстват на статиите на AFP, отразяващи смяната на горивото. В публикация от 2010 г. AFP цитира говорител на централата в Темелин, който заявява: "Руската компания TVEL предложи най-добрите условия в търга през 2006 г. В момента зареждаме първото гориво в реактора на първия блок."

Друга статия на AFP за резултатите на търга, проведен още през 2006 г. също не повдига въпроси за сигурността, като се цитира говорител на CEZ, завил, че "офертата на TVEL е победила тази на настоящия американски доставчик Westinghouse (...), като същевременно е отказал да даде точни финансови подробности за периода 2010-2020 г."

В отговор на нашите запитвания, представител на Агенцията за снабдяване към Евратом, чиято мисия е да "поддържа редовни и справедливи доставки на ядрени материали" изпрати по електронната поща връзка към най-актулания тримесечен доклад за пазара на уран.

В документа четем, че понастоящем Westinghouse е единственият европейски производител на гориво за реактори VVER-440 и VVER-1000 за 15-те реактора VVER-440 и четирите реактора VVER-1000, понастоящем реаботещи в страните от ЕС. В потвърждение на доставките на Westinghouse за чешките и българската централа се казва: "Усилията за диверсификация на доставките на ядрено гориво с руски дизайн достигнаха решителен етап. Постигнат е реален напредък в постигането на истинска диверсификация на горивото и конкретните резултати вече са на една ръка разстояние."

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас