Манипулирани кадри от новини на френска ТВ, внушават, че Макрон е отменил посещение в Киев след разкриването на заговор за убийството му

В средата на февруари западни медии съобщиха, че френският президент Еманюел Макрон e отложил планирано за средата на февруари 2024 г. посещение в Украйна. Официална причина не беше съобщена, а вместо това Макрон прие украинския лидер в Париж. В същото време потребители в социалните мрежи споделиха твърдението, че според информация на френската телевизия France 24 посещението е отменено заради заговор за убийството на Макрон, организиран от властите в Киев. Това обаче не е вярно. От France 24 заявиха, че никога не са излъчвали подобна информация. Такава новина не може да бъде открита и на сайта им. Видеото и аудиозаписът, разпространени от прокремълски източници, съдържат следи от манипулация.

Най-ранната публикация, която споделя манипулирания видеоклип, която AFP успя да открие, е на френски. Публикувана е в X в ранните часове на 14 февруари 2024 г. Кадрите показват екран, уж излъчващ новините на France 24 на френски. Към видеото са добавени субтитри на руски език. 

Видеото, което е с лошо качество, беше отразено от руски медии и Telegram канали. Същия ден официалният акаунт в X на бившия руски президент и министър-председател Дмитрий Медведев сподели твърдението за отмяната на посещението на Макрон заради "предполагаем" заговор за убийство, но без манипулираните кадри (архив). 

Манипулираните кадри бяха споделени на различни езици, като английски и френски. В България кадрите бяха споделени и в Telegram, Facebook, и страници като тази.

Но France 24 заяви, че материалът е манипулация, а техният водещ е станал обект на т.нар. дълбок фалшификат или deepfake видео. От медията коментираха за AFP, че манипулираният новинарски бюлетин съдържа истински и изфабрикувани аудио и визуални материали.

Image
Екранна снимка на публикация във Facebook, в която се споделя манипулиран видеоклип. Заснет на 16 февруари 2024 г.

Няколко френски медии съобщиха, че посещението е било отложено, например тук и тук. Официална причина не беше посочена и в крайна сметка самият Зеленски посети Париж на 16 февруари. Макрон заяви, че ще посети Украйна в средата на март.

Няма следи от подобна новина

Гласът в манипулираното видео казва на френски, че Макрон "е бил принуден да отмени посещението си в Украйна заради опит за убийство", организиран от украинските власти, който обаче е бил разкрит от френските разузнавателни служби след прихващане на съобщения и разговори.

Намерението е било "да се привлече отново вниманието на международната общност към Украйна и да се даде възможност за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна", казва гласът. След това те щели да обвинят "руската страна и да обвинят страната в терористична тактика при водене на война".

Субтитрите на руски език казват същото, което и гласът зад кадър.

При търсене по ключови думи на уебсайта на France 24 не открихме подобна информация. Каналът излъчва новинарски бюлетин на всеки 30 минути и не поддържа онлайн история на всеки от тях, а качва само най-новия. 

В първата част на манипулирания репортаж виждаме надпис, който няма нищо общо с информацията: "Двама израелски заложници освободени в Рафах". Това е реално събитие, за което редица медии информират на 12 февруари 2024 г., както тук, тук, включително AFP тук

Историята за заложниците в Рафах фигурира в списъка с новини на France 24 за 12 февруари, но сред тях няма информация за предполагаем заговор срещу Макрон. 

След това манипулираният видеоклип показва как Макрон прегръща украинския лидер Володимир Зеленски. Появява се и надпис: "Опитът за покушение срещу френския президент е осуетен". 

Използвайки обратно търсене на изображения, AFP установи, че видеото показва награждаването на Зеленски с ордена на Френския почетен легион през февруари 2023 г. 

По-обширно търсене в Google на заглавието за покушението също не даде никакви относими резултати. Вторият надпис под видеото също се отнася до реално събитие. Надписът е на бял фон и гласи: "Джо Байдън е домакин на краля на Йордания Абдула II..." Посещението на Абдула II във Вашингтон започна на 12 февруари.

Image
Снимка от екран от манипулирано видео, използващи кадри от награждаване на Зеленски в Париж през 2023 г. Вижда се добавения надпис за осуетен атентат срещу френския президент. Направен на 21 февруари 2024 г.

След това манипулираният клип показва кадри от близък план, на които Макрон говори. AFP прегледа официалния профил на френския президент, за да открие тези кадри - те са от видеоклип, публикуван в средата на декември 2023 г., в който той говори за електрически автомобили и околна среда. 

France 24 и нейните журналисти отхвърлят твърденията

В същия ден, в който манипулираният видеоклип беше пуснат онлайн, France 24 публикува материал, в който опровергава твърденията в него чрез предаването за проверка фактите Les Observateurs.

"Въпреки че този видеоклип показва откъс от новинарски репортаж на телевизия France 24, журналистът Жулиен Фанчули никога не е казвал тези думи. Става въпрос за това, което наричаме "deepfake": инструмент за изкуствен интелект, използван, за да изглежда, че човек казва, с повече или по-малко подобен тон на гласа, нещо напълно различно от оригиналното видео", се казва в публикацията.

Два дни по-късно водещият Фанчули също нарече видеото "deepfake" в съобщение в X.

Проверителят на фактите на France 24 Емералд Максуел заяви за AFP в имейл, получен на 19 февруари, че заглавието за освободените заложници, което се появява в началото на манипулирания репортаж, е било излъчено в няколко новинарски емисии на 12 февруари. Информацията за "отменената" визита на Макрон, показана  във манипулираното видео, обаче "е измислена и не отговаря на редакционните стандарти на France 24", коментира тя.

Максуел сподели  клип на един от бюлетините на Фанчули. Максуел също така коментира пред AFP, че софтуерът на France 24 не води регистър на излъчваните надписи с извънредни новини.

Image
Comparision between manipulated video (left) and one provided by "France 24" (right) Common elements market in yellow by AFP. Made February 20, 2024.

"Накратко, видеоклипът е смесица от истинския Жулиен (с променен глас), няколко секунди истински надписи, а след това измисленият надпис за Макрон", обясни още тя.  

Внимателният преглед на манипулираните кадри, в който видеото и аудиото са с ниско качество, показва несъответствия между аудиото и движението на устните на журналиста.

В публикация в X разследващият журналист Христо Грозев определи кадрите като "неумело подправено видео" и "един от най-лошите deepfakes" на Кремъл.  

Франция и Русия също отхвърлят фалшификацията

На пресконференция на 15 февруари френското външно министерство определи фалшифицирания материал на France 24 като прокремълска дезинформация. Коментарът е на около 6:50 мин. от това видео. На 19 февруари 2024 г. AFP цитира източници, близки до френския държавен глава, които твърдят, че: "В графика на посещението никога не е имало въпрос за сигурността. Този въпрос никога не е възниквал."

Дори руската държавна информационна агенция ТАСС публикува материал, в който цитира коментар от France 24, определящ видеото като фалшиво. 

Проруската дезинформация е неразделна част от войната в Украйна, започнала с нахлуването на руските войски през февруари 2022 г. Кампанията "Doppelganger" разкри разпространение на антиукраинска дезинформация чрез публикации, които копират идентичността на западни медии. Френските разузнавателни служби приписват операцията на Русия.

AFP вече е опровергавала неверни твърдения насочени срещу Украйна и властите в Киев, но също така и публикации, очевидно целящи да объркат общественото мнение на запад относно чуждестранната подкрепа за Украйна. 

В средата на февруари Washington post съобщи, че прегледал 100 документа, които разкриват мащаба на прокремълската пропаганда, насочена срещу Зеленски. Според изданието кампанията е целяла да раздели и дестабилизира украинското общество, като дискредитира военното и политическото му ръководство, разедини елита и деморализира украинските войски.

Като пример може да се посочи deepfake видео от ноември 2023 г., в което бившият главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний твърди, че призовава за въстание срещу Зеленски. То включваше изфабрикувано аудио, наложено върху видеоклип от 2022 г.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас