В Канада не обединяват старчески домове и сиропиталища

Канада не е сляла сиропиталища и старчески домове, както се твърди невярна публикация, разпространявана от години. В началото на февруари 2024 г. невярното твърдение се появи отново и беше споделено от стотици потребители на български, като бяха използвани снимки без никакво отношение и  направени в Обединеното кралство. Въпреки че т.нар. взаимодействие между поколенията или усилията за сближаване на по-младите и по-възрастните поколения в социален контекст, е признат подход, в Канада не съществува проект за сливане на сиропиталища и старчески домове, съобщиха федералното правителство и експерт пред Агенция Франс-Прес (AFP).

"В Канада реализираха гениална идея: обединиха „Дом за стари хора“ и „Дом за сираци“... Резултатът надмина всички очаквания. Възрастните хора имат любящи внуци и сираците научават какво представляват любовта и грижите. Лекарите отбелязват подобрение във всички жизнени функции при възрастните хора и събуждане на интерес към живота", твърди Facebook публкация от 11 февруари 2024 г.

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 14 февруари 2024 г. от AFP

Същият текст на български се споделя и с друга снимка, например тук. Почти идентичен текст се появява на други езици от години, например на френски и  англлийски, и вече беше развенчан от AFP тук and тук.

Твърдения, че Канада е сляла сиропиталищата си с домовете за възрастни хора, са неверни. В електронно писмо, получено на 14 февруари 2024 г., говорител на здравните власти в Канада нарича историята "дезинформация", която се разпространява "от доста време и е опровергавана много, много пъти". 

"Ще повторим: Към февруари 2024 г. публикациите за комбинирани старчески домове и сиропиталища в Канада все още са измислица, дело на хора, разпространяващи дезинформация", заяви говорителят в имейл до AFP. 

За повече информация AFP се обърна към Джон Хърдс, професор в Училището по науки за общественото здраве към канадския университет Ватерло. В имейл, получен на 14 февруари 2024 г., той определи твърдението като "нелепо". 

"В Канада определено няма комбинирани старчески домове и сиропиталища", заяви той.

Снимки от други събития

Обратното търсене на изображения на горната снимка показва, че тя е използвана в онлайн статия от  2017 г. на  Катрин Хед Джоунс, академик от Великобритания. В текста под снимка е посочено, че центърът се намира в Уелс.

Image
Екранна снимка, направена на 3 декември 2021 г., на статия от The Conversation

Кадърът е запечатал момент от снимките на документален филм на местна телевизия. В него са показани шест деца, които прекарват три дни с възрастни хора в старчески дом (архив).

Обратното търсене на второто изображение също води до новинарски статии от 2017 г. (архив).

Image
Екранна снимка, направена на 3 декември 2021 г., от статия в Daily Mail

Тази сцена е от документалните серии "Дом за възрастни хора за 4-годишни деца" на британския телевизионен канал Channel 4. В нея е заснета детска група, която споделя една класна стая с пенсионери в Бристол, Англия. 

И двата експеримента са имали за цел да покажат положителния ефект от взаимодействието между поколенията, но са се състояли в Обединеното кралство и не показват "слети сиропиталища и домове за стари хора", както е посочено в твърдението.

Обратното търсене на другото изображение, използвано в неверните публикации показа, че  снимката е била публикувана през януари 2017 г. от потребител на Reddit с описание: "Моята двуседмична племенница се срещна с прабаба си днес". 

Image
Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация, направен на 19 февруари 2024 г. и скрийншот от публикация в Reddit, направен на 15 октомври 2021 г.

През 2021 г. AFP се свърза с профила чрез съобщение в Reddit, и потребителят потвърди, че снимката е "направена в Милфорд, Делауеър, през януари 2017 г.", добавяйки, че "Това е моята прабаба заедно с племенницата ми, а не сирак от Канада. Определено ми стана неудобно да я видя в този контекст".

Взаимодействие между поколенията и деинституционализация 

"Разбира се, има инициативи в подкрепа на взаимодействието между поколенията, между възрастни хора и деца/младежи, но нищо от този тип",  заяви Хърдс пред AFP . Той посочи програми в Канада, включително дом за възрастни хора в Торонто, който дели един покрив с детска градина,  както и живот между поколенията за студенти и възрастни хора. Според него изследванията показват ползите от подобни взаимодействия.

"Изследванията показват, че споделените обекти между поколенията повишават здравето и благосъстоянието както на младите, така и на по-възрастните участници, намаляват социалната изолация и създават ефективност на разходите", се обяснява в тази статия на Stanford Social Innovation Review от 2021 г. 

От май 2023 г. канадското правителство припознава полезността на подобни програми за споделяне на опит между поколенията и финансира свързани с тях проекти. Подходът е одобрен и от други организации, като например тук и тук

"В цялата страна има над 2000 старчески домове, но в нито един от тях няма сиропиталища", потвърждава Хърдс през февруари 2024 г. 

Много страни, включително Канада, се опитват да се отдалечат от понятието "сиропиталища", както традиционно се разбира в България - голяма институция, в която децата живеят за дълъг период от време.

УНИЦЕФ обяснява как институционалната грижа вреди на децата и защо "ЕС и неговите държави членки са се ангажирали да подкрепят прехода от институционална грижа към грижа, която е базирана на семейството и общността, известна също като деинституционализация (ДИ)". 

Според официалната информация на българското социално министерство в началото на процеса на деинституционализация през 2010 г. е имало "137 специализирани институции за деца", а до края на 2020 г. остават да функционират само четири дома за медико-социални грижи за деца. Процесът на деинституционализация в България обаче предизвика критики от страна на заинтересовани страни като тук и тук..

Статията е обновена с допълнителна информация за произхода на една от снимките, използвани в неверните публикации.Статията е обновена, за да добави липсващ линк в първия параграф след първото изображение.
19 февруари 2024 г. Статията е обновена с допълнителна информация за произхода на една от снимките, използвани в неверните публикации.
16 февруари 2024 г. Статията е обновена, за да добави липсващ линк в първия параграф след първото изображение.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас