Кадрите с мъж, ругаещ Клаус Шваб по време на форума Давос 2024, са от сатирично видео

Петдесет и четвъртата годишна среща на Световния икономически форум се състоя в Давос между 15 и 19 януари 2024 г. Сред участниците,  ключови икономически и политически фигури в света, бе основателят на форума Клаус Шваб. Създател на съдържание, известен с политическите си сатирични видеоклипове, направи кратък клип, който внушава, че той участва във форума и ругае Шваб от сцената. След 17 януари видеоклипът, ясно обозначен от автора като сатира, започна да се споделя извън контекст на различни езици, включително на български, като потребителите вярваха, че това действително е станало. Но няма и следа от подобен инцидент, а Давос 2024 е събитие, което е традиционно силно отразявано от медиите. Също така въпросното лице не е участник във форума и в няколко платформи призна, че видеото е сатира. Агенция Франс-Прес откри и други доказателства, потвърждаващи, че видеото не е истинско. 

Видеоклипът, показващ мъж, който очевидно говори пред фон, наподобяващ този, който се вижда на годишната среща на Световния икономически форум през 2024 г. в Давос, Швейцария, е споделен почти 50 пъти, откакто е публикуван на 17 януари 2024 г.

В 19-секундното видео се чува как мъжът ругае на английски език основателя на WEF, с когото изглежда са на една сцена. След това се вижда как Шваб напуска сцената. "Атмосферата в Давос: Шваб беше изпратен на майната си", гласи надписът.

Видеото се споделя още на немски и унгарски. 

Първоначално видеоклипът е бил споделен като сатира от създател на съдържание на име Деймън Имани, който редовно публикува видеоклипове на политически теми, понякога с обиден тон. Имани отбеляза в няколко платформи, че видеото не е истинско. Няма данни за подобен инцидент на годишната среща на Световния икономически форум през 2024 г. Сцените, използвани за сатиричния видеоклип, който сега се разпространява извън контекст, могат да бъдат открити сред официалното отразяване на WEF, но на тях не се вижда мъжът, крещящ нецензурни думи.

Image
Скрийншот от публикация, споделяща невярна информация. Направен на 19 януари 2024 г.

Видеоклипът е публикуван от създател на съдържание, който прави политически сатири

Във видеото се вижда мъж в костюм, който говори на фона на логото на Световния икономически форум и подиум с надпис "Годишна среща 2024". Той започва видеото с думите: "Оценявам Световния икономически форум за предоставената ми възможност да бъда на тази сцена и да кажа", след което се вижда как започва да крещи неприлични думи по адрес на Клаус Шваб. Камерата се отдалечава и се вижда, че говорещият мъж и Клаус Шваб, седящ до Виола Амхерд, председател на Конфедерация Швейцария, са сякаш на един и същ подиум. 

След това камерата показва Клаус Шваб, който става от мястото си, докато се чува как мъжът продължава да псува Шваб и хората, "присъстващи" на събитието. След един срез се вижда как Шваб и Амхерд напускат сцената, след което видеото се прекъсва с текста "Connection lost" (Връзката е изгубена) заедно с логото на WEF 2024 и дръжката "@damonimani". 

Но сцените на видеото са срязани заедно и никога не са се състояли така, както се виждат там. 

При търсене на "damonimani" в Google бързо открихме акаунти в социалните мрежи, свързани с това име, и уебсайт (архив). На уебсайта си Имани пише: "Деймън Имани е ирански продуцент и артист, базиран в Дания, който създава видеосъдържание, свързано с различни теми, включително обществени проблеми, новини и актуални събития. Известен със сатиричния си подход, чрез работата си Имани привлича вниманието към обществени и политически проблеми."

Разглеждайки профила му в Инстаграм, можем да открием същото видео, което се разпространява в момента в социалните мрежи, с бележка: "Сатира, но истина".

Image
Скрийншот от публикация от официалния Instagram канал (вляво) и от заблуждаващ пост (вдясно). Направен на 19 януари 2024 г.

Той публикува същия видеоклип в профила си в X със същия коментар: "Сатира, но истина". В друга публикация в X Имани се оплаква, че хората се опитват да прикачат бележки на общността (функция, с която потребителите на X могат да предоставят допълнителна информация и контекст за дадена публикация) към видеоклипа му от WEF, въпреки че е признал, че това е само сатира.

Имани публикува множество видеоклипове като тук и тук (някои от тях редактирани), показващи същия човек като този, който се вижда във видеоклипа на WEF, разпространяван в момента извън контекста. Много от тях са на политически теми и са редактирани по сатиричен начин, като към кадрите е добавен Имани.

AFP изпрати въпроси на Имани относно видеото на WEF, но не получихме отговор до публикуването на тази статия.

Това не е първият случай, в който сатирично видео, направено от Имани, се разпространява извън контекста с твърдения, че показва реално събитие, както може да се прочете в тази проверка на фактите на AFP

Кадрите са взети от официалното съобщение за медиите на WEF

WEF, международна лобистка организация, която се занимава със световната икономика, е обект на множество конспиративни теории, включително твърдения, че е призовала за избиване на домашни животни.  Нейният основател и изпълнителен председател Клаус Шваб също е постоянна мишена на дезинформация (вж. например тази и тази проверка на фактите). WEF провежда ежегодна конференция в швейцарския курорт Давос, където политическият и икономическият елит се събира, за да обсъди глобалните предизвикателства. 

Годишната среща е широко отразявана от медиите, но AFP не можа да открие следа от подобен инцидент на годишната среща през 2024 г., за който да са съобщили уважавани информационни агенции, включително AFP (архив). AFP не откри сред гостите и ораторите на WEF 2024 на уебсайта на събитието никого с името Деймън Имани. На 54-ата годишна среща сред гостите са украинският президент Володимир Зеленски и Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединените щати.

Публичните събития на WEF 2024 се публикуват и в официалния канал на форума в YouTube.

При разглеждане на последните публикации може да се разпознаят фонът и подиумът, които се виждат в подвеждащите публикации. Но има и някои разлики между истинската и сатиричната версия. В сатиричното видео на Имани пред него има различни микрофони от тези, които се виждат в официалните видеоклипове на WEF 2024:

Image
Скрийншот от публикация в Х и от официалния сайт на WEF. Направен на 19 януари 2024 г.

Също така изглежда, че Имани има малък микрофон на костюма си, докато от публично достъпните видеоклипове  се вижда, че участниците в панелите на WEF 2024 говорят с фиксирани микрофони от мястото си:

Image
Федералният президент на Швейцария Виола Амхерд (вляво) до германеца Клаус Шваб, WEF, 16 януари 2024 г. (POOL / LAURENT GILLIERON)

Някои сцени от видеоклипа, набрал популярност, изглежда са взети от видеоклипа, показващ встъпителните думи на Шваб, който беше качен в канала на WEF в YouTube (архив). Например мястото, където той става във видеото, може да се види и в официалното видео, но всъщност той отива към подиума, а не си тръгва:

Image
Видеоклипът, споделен от български потребители, изваден от контекста (вляво), и действителните кадри от канала на WEF в YouTube. Снимки от екран, направени на 19 януари 2024 г.

По подобен начин частта, в която Клаус Шваб и Виола Амхерд напускат сцената, може да се види в официалния видеоклип, но тя е на 27:07, почти 20 минути по-късно от сцената, в която Шваб се изправя.

Image
Видеоклипът, споделен от български потребители, изваден от контекста (вляво), и действителните кадри от канала на WEF в YouTube. Снимки от екран, направени на 19 януари 2024 г.

По-късно Имани публикува видеоклип, в който се вижда на същия фон с нещо като черно око. В този видеоклип, който също е обозначен като "сатира" от Имани, той започва с извинение за последния си видеоклип, след което отново започва да крещи нецензурни думи.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас