Шествие в подкрепа на Украйна в Рим през 2022 г. е невярно представено като протест срещу Зеленски в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на митинг в подкрепа на Украйна в Рим няколко дни след нахлуването на Русия в страната през февруари 2022 г., е споделена през март 2023 г. с невярното твърдение, че показва демонстрация срещу Зеленски в Украйна. Агенция Франс-Прес (AFP) потвърди автора, местоположението и датата на снимката.

Снимката, на която се вижда тълпа с украински знамена по улицата, е публикувана на 26 март 2023 г. във Facebook заедно с текст: "Огромен протест срещу Зеленски в Украйна , нашите мисирки отново мълчат". Оттогава постът е споделен няколкостотин пъти.

От много коментари личи, че потребителите приемат, че този митинг е срещу украинския президент, но някои обръщат внимание, че снимката е стара. Един потребител предполага, че е направена в Испания, а друг - в Чехия..

Скрийншот от Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 27 март 2023 г.

Снимката всъщност е направена на 27 февруари 2022 г. в италианската столица Рим и показва митинг в подкрепа на Украйна, състоял се няколко дни след като войската на Путин започна пълномащабнa инвазия в страната

Използвайки обратно търсене на изображения, AFP откри статия от 27 февруари 2022 г. от гватемалската медиа "Prensa libre", отразяваща демонстрации в няколко държави срещу нападението на Русия над Украйна. Снимката е подписана с автор EFE - испанската информационна агенция, но от текста под снимката няма повече информация за това къде е направена .

За да определи геолокацията на снимката, AFP анализира детайли от инфраструктурата, като например знака под двете бели знамена с надпис "Palatino" върху сграда, приличаща на хотел. Търсенето по ключова дума в Google върна резултат, показващ същата сграда - "Grand Hotel Palatino", разположена в Рим. Тук е показана сградата в Google street view:

С данните за датата и мястото, където е направена снимката, направихме търсене на уебсайта на European Pressphoto Agency, където може да се намери фотопродукцията на EFE. Така открихме същата снимка, с автор Масимо Перкоси, а текстът гласи: "Хора държат украински знамена, докато демонстрират срещу войната в Украйна, в Рим, Италия, 27 февруари 2022 г." Ето и сравнението между двете снимки:

Сравнение между кадри: скрийншот от базата данни на EPА (вляво) и от невярна публикация (вдясно). Направен на 27 март 2023 г.

В първите дни на войната стотици хиляди хора по света, включително и в Италия, излязоха по улиците, за да изразят подкрепата си за Украйна. AFP също отрази демонстрацията в Рим:

Протестиращи държат плакати и знамена по време на демонстрация в подкрепа на Украйна в Рим на 27 февруари 2022 г. ( AFP / Vincenzo PINTO)

Според проучване на държавния Киевския международен социологически институт от декември 2022 г. доверието в Зеленски се е повишило рязко през 2022 г. Въпреки това той е критикуван в страната си по различни причини, включително с обвинения в корупция срещу неговото правителство, както съобщава Wall Street Journal.

AFP вече е развенчавала неверни твърдения по отношение на украинския президент, като например, че Зеленски е подарил на Конгреса на САЩ флаг с инициалите на нацистка паравоенна организация, или манипулирани видеоклипове със съмнително качество (тук и тук), които целяха да докажат, че Зеленски употребява кокаин.

украинско-руски конфликт