Това видео е заснето през юни 2020 г. и няма нищо общо с Covid-19, сертификати и ваксинация

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От 8 декември 2021 г. насам повече от 7900 души във Facebook са споделили кратко видео, на което полицаи хвърлят белезници на земята, с твърдението, че клипът показва как френската полиция проявява солидарност към френския народ. Видеото е споделено и в групи на антиваксъри и Covid-19 скептици, а някои потребители го коментират в контекста на протестите срещу здравните сертификати във Франция. Това видео обаче е старо. То няма нищо общо с протестите срещу разпоредбите за ограничаване на Covid-19. Заснето е през юни 2020 г. и показва френски полицаи, които протестират срещу тогавашния министър на вътрешните работи и неговите идеи за реформа с цел ограничаване на полицейското насилие.

"Френската полиция. #Солидарност към народа си", пише във Facebook пост в групата "Знанието е сила". Споделя се кратко видео, на което хора без и с униформи хвърлят на земята белезници и полицейски ленти.

От 8 декември 2021 г. насам постът е споделен над 7900 пъти.

"Те знаят, че ако не са с народа и те ще бъдат ваксинирани", коментира потребител под поста.

Постът с видеото е споделен във Facebook страници и групи като "Обединени за справяне с манипулацията Соvid 19", "Измамата К0вид -19 (част четвърта)", "Протест срещу ковид терора, принудителната ваксинация и зелените паспорти".

По-дълга версия на видеото е публикувана през септември 2020 г. с твърдението, че показва как френската полиция се противопоставя на "корона диктатурата на Макрон".

Това видео обаче няма нищо общо с ваксините и Covid-19 сертификатите. То е заснето през юни 2020 г. по време на полицейски протести във Франция срещу идеите за ограничаване на специфична полицейска техника при арест. Агенция Франс-Прес вече обясни контекста на видеото на немски и румънски език.

Редакторите на AFP в Париж разпознаха гласа, който се чува в по-дългата версия на видеото, споделена в немски постове както и на български през 2020 г. Това е известният френски журналист Реми Буазин. Буазин редовно предава на живо демонстрации във Facebook за новинарския портал "Brut" . AFP прегледа репортажите на журналиста от последните няколко месеца за снимки и кадри на полицаи пред Триумфалната арка в Париж. Видеоматериалът, разпространен в публикациите, всъщност идва от оригинала, заснет от Буазин. Репортерът е публикувал сцената в живо предаване във Facebook на 14 юни 2020 г. в 00:01 ч.

Видеото, разпространено на 8 декември 2021 г. във Facebook с твърдения на български език, започва на 8та секунда от оригиналното видео. Качеството е много по-ниско и картината изглежда изрязана. Въпреки това можехме да се уверим, че видимите детайли в двата видеоклипа съвпадат:

Сравнение на кадъра на 22 секунда от оригиналното видео, публикувано през юни 2020 г. (вляво) и кадъра на 14 секунда от видеото, споделено във Facebook на 8 декември 2021 г. (вдясно). И двата кадъра можем да видим мъж с бяла каска и бели спортни обувки.

И в двата клипа камерата проследява едни и същи полицейски служители, които са строени в редица и които хвърлят белезниците си на земята. И в двата клипа се вижда полицай, който снима или полицай, който държи каска за мотор

Във видеоклипа, споделен на 8 декември 2021 г., се чува скандиране на френски "Кастанер оставка". Кристоф Кастанер беше министър на вътрешните работи в правителството на Едуар Филип от октомври 2018 г. до юли 2020 г.

В оригиналното видео на живо се чува Буазин да обяснява, че това е координирана акция на "стотици полицаи, обградили Триумфалната арка". По думите му протестът е срещу плановете за реформи на тогавашния министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер. "Те протестират, защото са лишени от т.нар. техника на задушаване при арест (...) те се надяват, че правителството ще отмени решението си", обяснява Буазин. Полицаите са били "обидени от забележките на министъра на вътрешните работи".

Кастанер беше обещал курс на "нулева толерантност" към расистките прояви в полицията през юни 2020 г. в резултат на протестите срещу дискриминацията и полицейското насилие. Служителите, проявяващи расизъм, ще бъдат системно отстранявани от работа в случай на "доказано подозрение", обяви тогава Кастанер. Той също така заяви, че иска да забрани техниката за арест, при която полицаите стискат с предмишницата врата на арестуваните. Впоследствие тези идеи предизвикаха разгорещени дебати и полицейски демонстрации във Франция.

Снимки от протестите с изхвърлените белезници могат да бъдат намерени в множество новинарски сайтове, като например тук или тук. Във втората публикация, която е от сутринта на 14 юни 2020 г. (неделя), събитието е датирано "вечерта в събота".

Задушаващата техника при арест е забранена през юли 2021 г. и заменена от други три техники

Превод и адаптация
COVID-19