Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes off his face mask to address a press conference after talks with his Polish counterpart and Italian politician Salvini in Budapest on April 1, 2021. ( AFP / Attila KISBENEDEK)

Няма доказателства, че Виктор Орбан е обвинил "елита на света" за Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации, споделени над 9 хил. пъти във Facebook от 31 август 2021 г. насам, внушават, че унгарският министър-председател Виктор Обран е заявил, че пандемията от Covid-19 е причинена от световния елит, вълната от нови случаи е изкуствена и че е призовал европейските нации да се опълчат срещу "тиранията на глобалистите". В постовете обаче не се посочват доказателства, които да потвърдят подобно изказване, а пресслужбата на унгарското правителство отрече Орбан да е направил подобно изявление. Освен това предполагаемият цитат е в пряко противоречие с политиката на унгарския премиер и неговото правителство срещу коронавируса.

"Преди 30 години бяхме попаднали в хватката на комунизма, сега обаче излезе, че комунизмът не е толкова опасен, колкото сегашната ситуация в света" е началото на дълъг цитат, приписван на Виктор Орбан, публикуван в много постове като този, както и в различни блогове като този.

Постът сякаш прави препратка към пандемията от Covid-19 и мерките, прилагани за нейното ограничаване: "Елита на Света заразява нациите. Изкуствени вълни ни заливат за да имат определени кръгове печалби от трилиони долари. През септември ще бъдем затворени и принудени да сме заложници на собствените си домове Време е народите на Европа да се събудят и да се борят срещу тиранията на глобалистите!”

"Това каза Виктор Орбан", се казва в последното изречение. В тези публикации обаче не се споменава нито източник, нито дата, на която унгарският премиер е направил въпросното изказване.

Много от коментиращите под поста се позовават на други конспиративни теории около коронавируса.

"Започнаха да пръскат отново, това не е вирус, а химикал", коментира един потребител, позовавайки се на конспиративна теория, опровергавана многократно, според която контрите, оставяни от самолетите, всъщност са химикали, с които правителствата пръскат населението по неизвестни причини или със злонамерени мотиви.

Пресслужбата на министър-председателя отрича

AFP се обърна към международния пресцентър на унгарското правителство с молба да коментира публикацията. "Цитатът не е от министър-председателя Виктор Орбан", коментира пресслужбата в имейл, получен на 6 септември 2021 г., като добави, че "всички речи и интервюта на министър-председателя от ноември 2015 г." са достъпни онлайн на унгарски и английски език.

Помолихме tenykerdes.afp.com, нашите колеги по проверка на фактите от Унгария, да направят търсене на унгарски език по ключови думи от цитата, но то не даде резултат.

Близко до реториката на Орбан, но не и до политиката на правителството му спрямо Covid-19

В част от предполагаемия цитат от публикацията наистина се използва реторика, която самият Орбан е използвал в миналото, например острите думи за това, което той нарича "световен елит" и "глобализъм". През септември 2020 г. унгарският вестник Magyar Nemzet публикува коментар от Орбан, в която той определя "мрежата, която насърчава глобалното отворено общество", като "най-голямата заплаха за националното самоопределение днес".

Обикновено обаче Орбан използва такъв език по теми като миграцията - на която той е твърд противник. Това няма отношение към политиката му по отношение на пандемията и ваксинацията, въпреки че подобни фрази често се използват и в антиваксърската риторика.

В публичните си коментари за вируса Орбан отбеляза, че патогенът е открит за първи път в Китай, без да прави алтернативни версии за произхода на вируса. И при обсъждането на различните вълни от зара, като например тук, той не ги е наричал "изкуствени".

Унгарският министър-председател многократно е подкрепял и насърчавал ваксинирането. Той стигна дотам, че заяви, че ваксината на Pfizer е "всъщност унгарска ваксина", тъй като унгарците са допринесли за създаването ѝ.

Виктор Орбан се ваксинира за пръв път на 28 февруари 2021 г., както се вижда от профила му във Facebook:

Началото на подвеждащия цитат започва с изречението: "Преди 30 години бяхме в хватката на комунизма..." Това отчасти повтаря фрази, които Орбан използва в речта си от 19 юни 2021 г. по време на конференция, посветена на 30 години от падането на комунистическия режим. Там той каза: "Тридесет години свобода. Преди тридесет години ние спечелихме Студената война". В тази реч обаче той не говори за Covid-19 или ваксините.

Унгария не планира ново затваряне

В публикациите във Facebook се предполага, че Орбан е казал, че "през септември ще бъдем затворени и принудени да бъдем заложници в собствените си домове".

Тези думи се различават от официалната позиция на унгарските власти.

"Няма причина да се отменят действащите правила за контрол на коронавирусната епидемия и да се въвеждат общи ограничения", заяви Каталин Новак, министър на семействата, заместник-председател на FIDESZ и началник на оперативния щаб, занимаващ се с Covid-19, на 7 септември 2021 г., цитирана от новинарската програма hirado на унгарската обществена телевизия.

Към 10 септември 2021 г. повече от 5,5 млн. (приблизително 56,7% от населението) в Унгария са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

COVID-19