Болниците не получават по 4000 лв. за всеки приет пациент с Covid-19

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Постове, публикувани във Facebook , в които се твърди, че болниците получават по 4000 лв. за всеки постъпил пациент с Covid-19 плюс 700 лв. за всеки ден престой в болница, са споделени над 6000 пъти от 3 септември насам. Първото твърдение е невярно: болниците получават фиксирана сума от 1200 лв. за всеки приет пациент с Covid-19, съгласно действащия рамков договор между държавната Национална здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз. Второто твърдение е подвеждащо: до 720 лв. на ден могат да бъдат платени на болницата за пациентите, които се нуждаят от интензивна грижа.

"4000 лв се дават за постъпил пациент с диагноза ,,соvid", след което по 700 лв. на ден! Да уточня-на болницата се дават парите! Сметнете за какви суми иде реч !!!!!!", десетки подвеждащи постове Facebook с този текст, като например този , са били споделени над 6000 пъти от 3 септември насам.

"Ами то затова има много болни от Ковид, защото им дават на болниците много пари ! А дали са болни от това или от друго.....не се знае ???", коментира потребител под един от постовете. "Затова на всеко заболяване пишат Кови да взимат парите Безсрамна България. Няма кои да им държи сметка", добавя друг.

Скрийншот от пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 9 септември 2021 г.

Някои от коментиращите обръщат внимание, че посочените суми не отговарят на действителността. И това е точно така.

Тези твърдения са подвеждащи и неверни

Съгласно закона държавата, чрез НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) и регионалните и структури, плаща от бюджета на всяка болница за всяка отчетена лечебна процедура. НЗОК и Българският лекарски съюз подписват Национален рамков договор, в който се определят цените, които държавата заплаща на болниците за всеки лекуван пациент в зависимост от здравословното му състояние. Тези състояния се систематизират и се наричат клинични пътеки. Всяка пътека включва различни процедури (диагностика, лабораторни анализи, хирургична интервенция, медикаменти и т.н.) в зависимост от състоянието, което се лекува.

"Няма клинична пътека за лечение на Covid-19, която да струва 4000 лв.", коментира д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, в телефонен разговор на 8 септември 2021 г.

"Тези суми, които са посочени, не са верни", коментира Багряна Маркова, говорител на НЗОК, в телефонен разговор с AFP на 7 септември 2021 г. "Клиничната пътека за лечение на Covid-19 е на стойност от 1200 лв. В момента тече процедура по промяна с анекс на Договора, за да бъде увеличена на 1400 лв.", добави още тя. Промяната е одобрена от Надзорния съвет на здравната каса за обнародване в Държавен вестник. "Това ще стане най-късно в следващия вторник", обясни още Маркова в нов телефонен разговор на 9 септември.

"Ценовата листа" на клиничните пътеки може да бъде открита в Националния рамков договор.

"Пациентите с Covid-19 се лекуват основно по пътека № 104", обясни говорителката на НЗОК. Няма специална пътека за коронавирус, затова пациентите се регистрират и лекуват по по-обща пътека, приложима за лечение на остри заразни вирусни и бактериални заболявания:

Скрийншот от НРК, направен на 9 септември 2021 г., преди пътека 104 да бъде променена от 1200 на 1400 лв.

Маркова обясни също, че ако пациент с Covid-19 е в тежко състояние, на болницата могат да бъдат изплатени допълнителни средства за т.нар. клинични процедури. Те биха могли да включват интензивни грижи, наблюдение, механична вентилация и/или парентерално хранене. Най-скъпият пакет от клинични процедури за пациенти в тежко състояние е 720 лв. на ден, както е отбелязано в член 339 от Националния рамков договор:

Screenshot from article 339 of NFA which fixes the price of intensive care procedures

Но тези 720 лв. се плащат за всеки пациент, който е в критично състояние и има нужда от апаратно дишане, независимо дали е с Covid-19. В същото време не всички хоспитализирани пациенти с Covid-19 се нуждаят от този вид грижи, а само критичните случаи, така че болницата не получава 720 лв. на ден за всеки приет пациент с Covid.

Към 9 септември 2021 г. 4419 пациенти са приети в болница за лечение на Covid-19, като само 363 от тях са се намират в интензивни структури.

"Тази цена не е само за пациенти с Covid-19, но за всеки с пациент, чието състояние налага интензивни грижи", обясни д-р Венелина Милева, управител на най-голямата частна болница в България Аcibadem City Clinic Tokuda Hospital, в телефонен разговор с AFP на 8 септември 2021.

Тя опровергава и твърденията, разпространявани в интернет, че болниците получавали по 4000 лв. за всеки приет пациент с Covid-19. Според нейната оценка в болницата, на която е директор, са били лекувани над 2000 пациенти с Covid-19, като средният им престой е между 7 и 10 дни. "Средната стойност на лечението на един пациент с Covid-19 възлиза на 2950 лв.", допълва тя. Това е далеч над фиксираната сума по здравна пътека за лечение на Covid-19 (1200 лв., които ще станат скоро 1400 лв.), която болниците получават от НЗОК.

"Болниците, които лекуват Covid-19 пациенти са на загуба от това. Парите не стигат, това е ясно'", коментира Андрей Марков, управител в същата група от частни болници, в телефонен разговор с AFP на 8 септември 2021 г.

COVID-19