Публикации споделят клип отпреди 13 години с внушението, че показва последствията от земетресението в Япония от януари 2024 г.

Земетресение с магнитуд 7.5 разтърси Япония на 1 януари 2024 г., причинявайки сериозни щети и предизвиквайки цунами с вълни от над метър. В часовете след бедствието потребители започнаха да споделят на различни езици, сред които и български,  видеоклип от цунамито в Япония от март 2011 г., внушавайки, че показва ситуацията в страната през 2024 г. Тези кадри обаче нямат нищо общо с бедствието от тази година. 

Tърсенето на оцелели в Япония след земетресението с магнитуд 7.5, причинило смъртта на най-малко 48 души и нанесло големи щети, продължава (архив). Цунами с височина на вълните над един метър удари западното крайбрежие на остров Хоншу.

"Новата година започва с катаклизми. За 2 часа по западното крайбрежие на Япония са станали 29 земетресения, според статистиката на Метеорологичната агенция", гласи текстът към Facebook публикация от 1 януари 2024 г., споделяща видеото. Същият видеоклип е публикуван с подобен текст от други потребители на Facebook например тук, както и на други платформи като Telegram (тук). 

На 25-секундното видео се вижда как бурните вълни удрят закотвени лодки, а след това преливат върху път, поразявайки всичко пред тях. 

Въпреки че в постовете не се твърди директно, че видеото изобразява настоящото събитие, някои потребители ги възприемат именно така. "Ужас, да пази Господ!", коментира потребител във Facebook. "Много е страшно!", пише друг. Някои потребители обаче обръщат внимание, че кадрите са стари. 

Image
Снимки от екран на публикации в социалните мрежи, споделящи подвеждаща информация. Направени на 3 януари 2023 г.

От началото на 2024 г., старият видеоклип беше споделен на няколко езика, включително японски, английски, гръцки и бирмански.

В действителност видеото е от март 2011 г. и показва опустошителното цунами, което връхлита Япония след земетресение с магнитуд 9,1.

Видео на цунамито от 2011 г.

Чрез обратното търсене на видео открихме 2-минутен клип в канала на Associated Press в Youtube тук, публикуван на 13 март 2011 г. На него се виждат същите лодки, изхвърлени от вълните, които заливат пътя, отнасяйки всичко по пътя си (архив).

Както на видеоклиповете, споделени в социалните мрежи, така и на видеоклипа на AP е изобразено логото на японския телевизионен канал "ANN News".

Разширеното търсене в интернет ни позволи да открием 6-минутен видеоклип в канала на ANN в YouTube, публикуван на 17 януари 2020 г. Заглавието му на японски гласи: "11 март 2011 г., Голямо земетресение в Източна Япония: Огромно "черно" цунами удря град Мияко" (архив).

Кадрите, използвани в публикациите, започват от 03:21 мин. от видеоклипа на ANN.

При по-задълбочено търсене в канала на ANN в YouTube се оказа, че същото видео е включено в репортаж, публикуван на 13 март 2011 г. в YouTube (архив). Може да се види след 03:31 мин. на  видеото.

Ето защо видеото показва цунамито от март 2011 г., което поразява японския град Мияко.

Снимка, публикувана от AFP (архив), също показва момента, който се вижда във видеоклипа, когато вълната изпреварва стената и се разбива на пътя, както е показано на сравнението на изображенията по-долу:

Image
Сравнение между снимка на екран, публикувана от AFP (вляво), и от видеоклипа, споделен във Facebook (вдясно). Направени на 2 януари 2024 г.

Къщата, табелата, лодката и двата автомобила се виждат и на двете изображения, оградени в червено. Подобни снимки бяха използвани в няколко медии през 2011 г., например тук и тук(архивирани тук и тук).

Земетресението и последвалото го цунами през 2011 г. отнеха живота на повече от 21 000 души и предизвикаха голяма авария в атомната електроцентрала Фукушима (архив). Град Мияко беше опустошен от вълните, причинили сериозни щети за рибарите в града.

Image
Сняг пада върху лодка, разбита от цунамито през 2011 г., в Мияко, 27 март 2011 г. (AFP / ROSLAN RAHMAN)

AFP вече е проверявала видеа, снимки и твърдения, извадени от контекст и споделяни след природни бедствия, като например след земетресението в Турция от февруари 2023 г.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас