На тази снимка, направена на 3 септември 2019 г., се вижда прасе в частна ферма в село Безмер, Югоизточна България. ( AFP / NIKOLAY DOYCHINOV)

Публикации в социалните мрежи подклаждат евроскептицизма с неверни твърдения за болестите по животните в Сърбия

През лятото на 2023 г. Сърбия в избухват огнища на африканска чума по свинете сред домашните прасета, което принуждава властите да евтаназират десетки хиляди животни. В края на ноември властите в Белград обявяват вълна от птичи грип сред дивите птици. Въпреки това на български език се разпространи невярното твърдение, че тези и други болести по животните не съществуват в Сърбия и това е така, защото държавата не е член на Европейския съюз. Постовете популяризират фалшивия наратив, според който Брюксел е измислил несъществуващи болести по животните и следователно те се срещат само в страните от ЕС.

"Ей, приятелю, питам се, защо в Сърбия няма нито африканска чума, нито син език или луда крава? Защото не са в ЕС!", гласи публикацията във Facebook.

От 24 ноември 2023 г. досега постът е споделен над 2400 пъти.

Image
Скрийншот на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 28 ноември 2023 г.

Според коментарите под публикацията някои потребители изглежда вярват, че тези болести не съществуват. "БЪЛГАРИ НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИКОЙ НЯМА ТАКИВА БОЛЕСТИ НИТО ПРИ ХОРАТА НИТО ПРИ ЖИВОТНИТЕ!!", пише потребител. "То и в България ги няма", коментира друг. "Еврокомисарите спускат "заболяванията" всред домашните и дивите ядливи животни през министрите на земеделието и храните в държавите членки на ЕС", гласи друг коментар. "По добре е да излезем от ЕС", призовава потребител.

В някои коментари обаче се посочва, че твърденията в публикацията са подвеждащи, и се посочват връзки към скорошни новинарски съобщения за огнища на инфекциозни болести сред животните в Сърбия.

Неверни твърдения подхранват евроскептицизъм

AFP установи, че постове със същия текст вече са били споделяни през 2019 г., като този, публикуван във Facebook група, наречена "Коалиция България - вън от ЕС и НАТО".

Постът се вписва в по-широк наратив, който представя ЕС като основна причина за трудностите на българите. AFP вече опроверга твърденията, че ЕС забранил домашното животновъдство, разрешил скритото използване на насекоми в хранителните продукти и принудил България да затвори въглищните си електроцентрали.

В някои коментари към невярното твърдение има снимки с текст, който повтаря неверни твърдения за бившия еврокомисар, а сега външен министър на България, Мария Габриел. AFP вече опроверга твърдението, споменато в някои коментари, че съпругът на Габриел работил за френска лаборатория, която през 2018 г. потвърди огнище на чума по дребните преживни животни (PPR) в проби от български животни. Това беше първият регистриран случай на PPR в ЕС, което е силно заразно вирусно заболяване, засягащо животни като овце и кози.

Публичните данни показват, че болестите са засегнали Сърбия, противно на неверните твърдения

Публичните данни показват, че Сърбия е регистрирала случаи на три от четирите болести, споменати в невярната Facebook публикация.

В световен мащаб информация относно епидемиологичните ситуации може да се намери в Световната информационна система за здравето на животните (WAHIS), която се управлява от базираната в Париж междуправителствена Световна организация за здравето на животните (WOAH). Според уебсайта на организацията: "Когато в държава-член на WOAH възникне важно епидемиологично събитие, свързано със сухоземни или водни животни, членът трябва да информира WOAH, като изпрати незабавно уведомление" (архив).

"Членовете на WOAH са длъжни да предоставят информация за състоянието на здравето на животните си", се обяснява още на уебсайта на организацията (архив). Сърбия, заедно с над 180 други държави, е член на WOAH (архив).

AFP направи справка в WAHIS , прилагайки филтър "Сърбия". Както се вижда от резултатите по-долу, има съобщения за случаи на африканска чума по свинете, птичи грип и син език (архив):

Image
Екранна снимка от базата данни WAHIS с филтър "Сърбия". Анотация, направена от AFP на 28 ноември 2023 г.

Всеки доклад за епидемиологично събитие включва подробна информация за датата, местоположението, заболяванията, засегнатите животински видове, използвания тест и лабораторията, която го е извършила.

Но нека да обясним това по-подробно.

Активни огнища на африканска чума по свинете в Сърбия

WOAH описва африканската чума по свинете (АЧС) като "силно заразно вирусно заболяване на домашните и дивите свине, чиято смъртност може да достигне 100%" (архив).

Първите случаи на АЧС в ЕС са регистрирани през 2014 г., а през 2018 г. болестта се разпространи сред домашни или диви свине в много държави, включително и в България.

През август 2023 г. редакциите на BBC и DW на сръбски съобщават за неотдавнашни случаи на АЧС в Сърбия (архив тук и тук) Първите случаи датират от 2019 г. В края на септември 2023 г. сръбското Министерство на земеделието, горите и управлението на водите съобщи, че в страната са потвърдени 4348 случая на африканска чума по свинете и че са евтаназирани 54 243 прасета (архив).

"Може да се каже, че след първата поява на АЧС в Сърбия през 2019 г. епизоотичната ситуация [огнище на болест, засягащо много животни от един вид едновременно, бел. ред.] през тази година е най-неблагоприятната", се казва в тази статия от юни 2023 г. на Научния ветеринарен институт в Нови Сад(архив на статията).

На страницата на Ветеринарната дирекция на Сърбия е качен "Списък на решенията за обявяване на заразена и застрашена зона от АЧС - 2023 г.". Списъкът включва 77 заразени населени места.

Според последния доклад за последващи действия от 8 септември 2023 г. на сайта на WOAH относно ситуацията с АЧС в Сърбия, огнището е посочено като "продължаващо".

Информационната система на ЕС за болести по животните (ADIS) предоставя информация за болести по животните "съгласно съобщенията на страните, посочени в документа". Отново Сърбия е една от държавите, които са съобщили за АЧС сред домашните свине (стр. 1 от PDF документа), според последния обобщен доклад от края на ноември 2023 г. (архив).

"Африканската чума по свинете (АЧС) продължи да се разпространява бързо, като засегна предимно малки стопанства в селските райони и причини значителни икономически щети", се казва в последния доклад на ЕК относно политиката на ЕС за разширяване по отношение на Сърбия (стр. 141 от PDF файла).

Според базата данни WAHIS към 28 ноември 2023 г. има 69 съобщения за АЧС с активен статус в целия свят. От тези данни може да се види, че болестта засяга не само държавите от ЕС (България, Германия, Гърция, Румъния, Латвия, Италия, Унгария, Чешката република, Полша, Хърватия и Швеция), но и европейските държави, които са извън Съюза, като Северна Македония, Босна и Херцеговина, Украйна, както и в целия свят: Хонконг, Русия, Тайланд, Южна Африка, Монголия, Индия или КНДР:

Image
Екранна снимка от базата данни WAHIS, показваща местоположението на случаите на АЧС. Заснето на 28 ноември 2023 г.

Огнище на птичи грип в Сърбия, засягащо жеравите през ноември 2023 г.

Друго заболяване, споменато в невярната Facebook публикация, е птичи грип или инфлуенца по птиците (AI), описана от WOAH като "силно заразно вирусно заболяване, което засяга както домашни, така и диви птици. Вируси на птичия грип са изолирани, макар и по-рядко, и от видове бозайници, включително от хора". WOAH обяснява също, че "това сложно заболяване се причинява от вируси, разделени на множество подтипове (т.е. H5N1, H5N3, H5N8 и др.), чиито генетични характеристики бързо еволюират" (архив).

"Въз основа на данните, докладвани на WOAH, разпространението [на AI, бел. ред.] е най-ниско през септември, започва да се увеличава през октомври и достига своя пик през февруари", описва този доклад на WOAH.

Според базата данни WAHIS има скорошни съобщения за AI в Унгария, Швеция, Германия, Норвегия, Румъния, Бразилия, Обединеното кралство, САЩ, Еквадор и Сърбия, където са регистрирани случаи сред диви птици (лебеди и жерави, заразени с H5N1,архив). В миналото в Сърбия, е имало и случаи сред домашни птици (H5N1, H5N2, H5N8 и др.)

Image
Екранна снимка от базата данни WAHIS с приложени филтри "Заболяване: високопатогенни вируси на инфлуенца по птиците (домашни птици) (Inf. с)" , "Заболяване: Вируси на инфлуенца А с висока патогенност (инф. с) (нептици, включително диви птици) (2017 г.)" и "Държава: Сърбия". Изготвено на 28 ноември 2023 г.

На 10 ноември 2023 г. Ветеринарната дирекция на Сърбия публикува информация за ситуацията с АИ със съвети за защита (архив).

На 27 ноември 2023 г. обществената телевизия RTS съобщава, че в Сърбия е пристигнала нова вълна от птичи грип, която е заразила жерави, и са открити 500 мъртви жерава. "Птичият грип пристигна в Сърбия [в смисъл появи се, бел. ред.], какво да правите, ако в двора ви кацне жерав", гласи статията на RTS (архив).

През октомври 2023 г. медиите съобщават, че птичият грип за първи път е засегнал птичи видове в Антарктика.

Случаи на син език в миналото, но без доклади за луда крава

В миналото, според базата данни WAHIS, в Сърбия са регистрирани огнища и на друго заболяване, споменато в публикацията като несъществуващо в страната - син език.

Болестта е определена на уебсайта на WOAH като инфекциозно, незаразно, пренасяно от вектори вирусно заболяване, което засяга диви и домашни преживни животни (архив).

Според базата данни на WAHIS в Сърбия са регистрирани случаи на заболяването през2014, 2016 и 2020 (архивни линкове тук, тук, тук).

През октомври 2023 г. изданието Science съобщава, че "Мощен щам на вируса на болестта син език се разпространява в Северна Европа, заплашвайки овцете и говедата" (архив).

Последното заболяване в публикацията е спонгиформната енцефалопатия по говедата , широко известна като "болест на лудата крава". Според базата данни на WAHIS Сърбия никога не е съобщавала за случаи на това заболяване, което засяга нервната система на говедата (архив).

През 2019 г. Министерството на земеделието, горите и управлението на водите на Република Сърбия съобщи, че е получила сертификат за държава с незначителен риск от болестта луда крава от OIE (сега WOAH).

Image
Екранна снимка от базата данни WAHIS с приложени филтри
"Заболяване: Спонгиформна енцефалопатия по говедата" и "Държава: Сърбия". Направено на 28 ноември 2023 г.

Според базата данни на WAHIS има само едно продължаващо събитие на луда крава- в САЩ.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас