Заблуждаващи твърдения за ново звено в германската армия се разпространяват онлайн

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 22 септември 2022 г. в 16:41
  • Време за четене: 8 минути
  • От: Maja CZARNECKA, AFP Полша
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Снимка на германски войници, патрулиращи по улиците, се разпространява в социалните мрежи на няколко езика, включително и на български, с подвеждащото твърдение, че от 1 октомври новосъздадено подразделение в германската армия ще следи за спазването на мерките срещу Covid-19 и ще потушава евентуални бунтове, възникнали заради недостига на газ. От март 2020 г. германската армия подпомага гражданските структури в борбата с пандемията Covid-19, но от Конференцията на регионалните министри на здравеопазването в Германия коментираха пред AFP, че в момента "не е необходимо да се прибягва до армията за ваксиниране на населението". Освен това създаването на ново командване на германската армия от 1 октомври не променя правомощията на Бундесвера за действия на територията на страната.

"Германската армия ще патрулира по улиците от 1 октомври, за да смазва всякакви бунтове и налага насила мерките на СЗО", гласи Facebook публикация, споделена повече от 460 пъти от 4 септември 2022 г. насам. Тази публикация визирa създаването на ново подразделение в германската армия, за което твърди, че ще контролира хората по улиците.

"Официално не става въпрос за прилагане на новите принудителни мерки на министъра на здравеопазването Карл Лаутенбах, но разбира се е практично, а също така е практично, когато стане малко студено и германците се бунтуват", пише още в заблуждаваща публикация, визираща енергийната криза, настъпила в резултат на спрените доставки на газ след руската инвазия в Украйна.

Image
Скрийншот на Facebook пост, споделящ подвеждаща информация. Направен на 20 септември 2022 г.

Подобни или малко по-различни твърдения, но всички свързани с преструктурирането на германската армия на 1 октомври, бяха споделени и на други езици и опровергани от AFP на немски, полски и френски .

Реорганизация на Бундесвера, която не променя неговите компетенции

В публикацията, която анализираме, се казва, че патрулите в Германия ще започнат на 1 октомври. Създаването на "Териториално командване на Бундесвера" (Въоръжените сили на Германия) се тълкува погрешно в посока, че армията ще ваксинира германците и ще патрулира по улиците, за да предотвратява бунтове. Проверихме какво всъщност се променя на 1 октомври.

През юни 2022 г. федералният министър на отбраната Кристине Ламбрехт (от SPD, Социалдемократическата партия на Германия) и генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн обявяват в изявление създаването от 1 октомври 2022 г. в Берлин на "Territorialen Führungskommandos der Bundeswehr", съкратено "TerrFüKdoBw", подразделение за десйтвие при извънредни и кризисни ситуации.

Звеното ще бъде подчинено пряко на германското министерство на отбраната и ще отговаря за "оперативното управление на националните сили в контекста на вътрешната сигурност, включително административна помощ, помощ при бедствия и гражданско-военно сътрудничество", се посочва в изявлението.

С други думи e обявена реорганизация в рамките на Бундесвера: от 1 октомври новосъздадената "TerrFüKdoBw" ще бъде натоварена със задачи и компетенции, които преди това са били разпределени между различните видове войски в германската армия.

Image
Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт (вляво) разговаря с германски войник на 11 юли 2022 г. в Мюнстер, Северозападна Германия. ( AFP / Axel HEIKMEN)

Тази реорганизация е един от "уроците, извлечени от управлението на пандемията и наводненията, които засегнаха Германия", се казва още в изявлението. Една от целите е да се даде възможност в конкретни ситуации бързо да се създаде "национално кризисно звено в рамките на федералното правителство".

"TerrFüKdoMw" не е напълно нова: тя произлиза от бившата "Kommando Territotiale Aufgaben der Bunderswehr" - подразделение, посветено на "териториалните задачи" в Бундесвера.

Няколко компонента на Бундесвера (по-специално тези, които отговарят за гражданско-военното сътрудничество, националната отбрана и съюзите, бедствията, хуманитарните операции или проектите в чужбина) ще бъдат подчинени на това ново звено, което също ще трябва да организира "прехвърлянето на съюзнически сили от Германия в тясна координация с НАТО", се посочва в комюникето.

Запитан от AFP на 6 септември 2022 г., говорител на Федералното министерство на отбраната отхвърли твърденията, че създаването на това ново подразделение ще открие нови възможности за интервенция на Бундесвера. "Създаването на "TerrFüKdoBw" няма за цел да засили участието на Бундесвера в защитата на населението, нито да промени правното основание за действията на Бундесвера в страната", обясни говорителя.

Бундесверът може да получи нови правомощия само ако Основният закон, конституцията на Германия, бъде изменен от парламента и приет с мнозинство от две трети.

Бундесверът се намесва на германска територия само в изключителни случаи

Бундесверът е германската отбранителна армия, която съществува от 1955 г. Всяка намеса на територията на страната ("особено в случай на природни бедствия") е строго ограничена и установена в основния закон, припомня говорителят на Федералното министерство на отбраната.

Според уебсайта на Бундесвера тези ограничения са установени, като са извлечени "поуки от германската история". Член 87а от Основния закон гласи, че "с изключение на отбраната, въоръжените сили могат да се използват само доколкото този основен закон изрично позволява."

Подобни интервенции изискват одобрението на парламента - Бундестага. "Основният закон също така постановява, че Комисия по отбраната, съставена от членове на всички парламентарни групи, упражнява парламентарен контрол върху Бундесвера", се съобщава на уебсайта на Бундесвера.

Научната служба на Бундестага (чиято задача е да изготвя възможно най-обективни доклади за членовете на парламента, за да послужат като основа за техните действия) подробно описва ситуациите, в които Бундесверът може да бъде изпратен да действа на територията на страната. Съгласно Основния закон това е възможно само в три случая.

На първо място, Бундесверът може да оказва "административна помощ". По-конкретно, армията подкрепя други "органи" в страната, както е обяснено на уебсайта на Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия. Например в борбата с Covid-19 служители на Бундесвера бяха мобилизирани в здравни заведения, болници и центрове за ваксинация, за да подпомагат персонала.

Image
Германски лейтенант разопакова кашони с маски FFP2 и медицински хирургически маски в подземния център за снабдяване и ремонт на медицински консумативи на германските въоръжени сили Бундесвера на 8 април 2020 г. в Бланкенбург/Харц, Източна Германия. ( AFP / Jens SCHLUETER)

Втората хипотеза, при която Бундесверът може да се намеси в Германия, е в случай на природни бедствия или сериозни катастрофи и аварии. През лятото на 2021 г. например Бундесверът беше изпратен за провеждане на спасителни операции в районите на Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Бавария по време на опустошителните наводнения.

И накрая, Бундесверът може да бъде разположен в случай на "непосредствена заплаха за съществуването или демократичния ред (...) на Конфедерацията или на дадена провинция" (една от германските федерални провинции). Съществуват обаче значителни пречки пред подобна операция. Теоретично борбата с въоръжени бунтовници може да доведе до намеса на Бундесвера, но само ако провинцията, в която е избухнало въстанието, не е в състояние да се справи сама със ситуацията и ако полицейските сили не са достатъчни.

Не са планирани патрули за октомври, заявиха от министерството

Говорителят на Федералното министерство на отбраната отрече Бундесверът да планира да патрулира по улиците или да помага на полицията от октомври нататък, като подчерта, че реорганизацията в Бундесвера не променя неговите правомощия.

Анна-Бетина Кайзер, професор по публично право в Хумболтовия университет в Берлин, също потвърди пред AFP на 12 септември, че доколкото ѝ е известно, няма планове за разполагане на въоръжени сили в страната. Според нея създаването на новото подразделение няма да промени условията за включване на Бундесвера, определени в Основния закон.

Въоръжените сили са създадени за целите на отбраната и могат да бъдат използвани за друго само ако Основният закон изрично го позволява. В момента обаче условията за разполагане на патрули не са изпълнени.

Основният закон разрешава намеса само "в случай на военен преврат или въстание срещу държавната власт, което е придобило мащабите на гражданска война", казва Анна-Бетина Кайзер. Поради това разполагането на Бундесвера на германска територия по време на демонстрации и стачки е изключено, подчертава тя. Според професора по право и войната в Украйна не може да оправдае намесата на Бундесвера в страната.

Image
Войници на Бундесвера помагат за почистването на улиците в Алтенар, Западна Германия, след като проливни дъждове са причинили наводнения, 17 юли 2021 г. ( AFP / Torsten SILZ)

Що се отнася до възможността за подкрепа на полицията от страна на Бундесвера, Анна-Бетина Кайзер обяснява, че съгласно Основния закон въоръжените сили действително могат да поемат полицейски задачи в случай на природни бедствия и сериозни инциденти. Такъв беше случаят по време на наводненията през лятото на 2021 г. Но става дума за оказване на подкрепа.

Използването на военни средства е възможно в краен случай и при определени условия при бедствие, но и при предстоящо бедствие. Обявеното по това време извънредно положение не позволява използването на армията при демонстрации, а само за оказване на помощ при бедствия.

Германската армия и борбата с пандемията от Covid-19

В Германия Бундесверът участва в борбата с вируса от началото на пандемията от Covid-19. На уебсайта на германската армия е посочено:

"През март 2020 г. Бундесверът стартира най-мащабната операция за оказване на помощ в своята история. В продължение на две години въоръжените сили оказват административна помощ на властите в борбата с разпространението на коронавируса. Разгърнатите сили доказват, че са в състояние да помагат, докато има нужда от войници. За тази необичайна мисия е създаден "контингент за помощ срещу Covid-19" (за първи път). В разгара на действията срещу Covid-19 през февруари 2021 г. до 20 000 войници са били включени ежедневно, включително в здравните служби, центровете за ваксинация, домовете за стари хора и пунктовете за бързи тестове.

АFP попита конференцията на регионалните министри на здравеопазването, които отговарят за ваксинацията срещу Covid, каква ще бъде ролята на Бундесвера в програмата за ваксиниране с през есента на 2022 г., когато ще влезе в сила реорганизация в армията.

Докладът показва, че понастоящем Бундесверът не се включва пряко в програмите за ваксиниране срещу Covid-19 на регионалните провинции, нито пък планира да го прави през есента, тъй като изискванията се покриват от други (цивилни) участници.

"Тъй като в момента не се намираме в извънредна ситуация, няма планове за организиране на ваксинации от страна на Бундесвера", отговори Конференцията на министрите на здравеопазването - орган, обединяващ министрите на здравеопазването на германските провинции и улесняващ контактите между провинциите по въпросите на общественото здраве - в имейл до AFP на 8 септември 2022 г.

Последните препоръки за ваксинация срещу Covid-19 в Германия са за втора бустерна доза при хора на възраст 60-69 години и при хора над 5 години ако са с повишен риск от тежко протичане на Covid-19 поради друго заболяване.

Според наличните данни към 21 септември 2022 г. 77,9% от населението на Германия е получило поне една доза ваксина срещу Covid-19, 76,3% от населението е напълно ваксинирано, а 62,1% са получили първата бустерна доза.

Както съобщават различни германски медии, Бундестагът наскоро прие нов закон за мерките за борба с Covid-19. Сред основните разпоредби, които ще започнат да се прилагат от октомври 2022 г., е задължението за носене на маски във влаковете, болниците и лекарските кабинети.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас