Не, този коледен базар в Люксембург не е бил "освободен" от протестиращи срещу Covid-19 мерките

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, на който протестиращи атакуват контролен пункт за ковид сертификати на коледен базар в град Люксембург, е споделен над 10900 пъти във Facebook от 5 декември 2021 г. насам, заедно с твърдението, че това са "разгневени граждани", които са направили пазара достъпен за всички. Това твърдение обаче е подвеждащо. Пазарът не е станал общодостъпен: той е бил затворен поради риска от насилие по време на протеста. По-късно е отворен отново, но само за посетители, които имат сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за Covid-19.

"Люксембург: коледен базар само за "сертифицирани" беше направен общодостъпен от гневни граждани", гласи пост във Facebook страница, наречена "Без лого". Публикацията споделя видео, на което протестиращи щурмуват коледен базар, като бутат загражденията и крещят "Свобода!" на френски. Постът е споделен над 5400 пъти от 5 декември насам. Същият текст и видео са публикувани в пост на друга страница в социалната мрежа, който е споделен над 5500 пъти от 5 декември 2021 г. насам.

"Без лого" е Facebook страница, която споделя съдържание срещу Covid-19 мерките и ваксините. Под поста има десетки коментари, в които потребители възхвалят протестиращите от видеото. "Браво, трябва да направим същото и в България", пише един от тях.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна инфорамциа, направен на 6 декември 2021 г.

Твърдението, че протестиращите са "освободили" коледния базар в Люксембург, като са го направили достъпен за хора без сертификат обаче е подвеждащо. Пазарът от видеото е бил затворен преди тълпата да нахлуе. Той е бил отворен отново, но след това достъпът до него пак е бил ограничен само за хора, които имат Covidcheck. Това е името на сертификата в Люксембург, с който се доказва ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за Covid-19.

Събитията се случват в събота, 4 декември, 2021 г. Според съобщение на местната полиция през деня е имало два протеста с около 2000 участници. "Демонстрантите първоначално бяха мирни и около 15:30 ч. се отправиха към зимния пазар "Gëlle Fra", съобщават властите.

"Участниците в двете демонстрации междувременно се обединяват", съобщават от полицията. Когато пристигнали на пазара, те "не се съобразили с Covid ограниченията за достъп, разхлабват бариерите или се катерят по тях, или ги събарят и така се озовават в зимния пазар". "Поради обстоятелствата и съществуващата опасност беше направена консултация с кмета на столицата. В рамките на правомощията си тя нареди пазарът да бъде затворен, тъй като регламентът CovidCheck вече не може да бъде спазен", информира още полицията.

След това е нападнат още един коледен пазар - именно този от видеоклипа във Facebook, споделен с подвеждащите твърдения.

"Същият сценарий се разви и на коледния базар на Place d'Armes", където демонстрантите отново преминаха през загражденията, за да се озоват на празен площад", пише местният вестник L’Essentiel .

Събитията от видеото, споделено във Facebook ,се случват именно на този пазар. При сравнение на кадри от видеото, забелязваме в далечината същите табели на кафене и киоск, които можем да видим и на Google maps.

Скрийншот от видеоклип във Facebook (вляво) и карти на Google (вдясно), показващ, че видеоклипът е заснет на площад Place d'Armes, заснет на 7 декември 2021 г.

Това видео е заснето същият ден в Люксембург в района на Place d'Armes и дава повече информация за случилото се. След 17 мин, виждаме, че на входа на пазара има двама полицаи. След 20 мин. е сцената с протестиращите, които бутат оградата. Когато демонстрантите влизат на пазара, пак се вижда, че магазините там са затворени.

"След като двата пазара в столицата бяха затворени от полицията, тълпата тръгна в различни посоки, предизвиквайки недоволство сред търговците, както и затруднения в движението", се казва в съобщението на полицията.

По-късно същият ден, коледният базар от видеото е отворен отново, като работи и в неделя, свидетелства репортер на AFP в Люксембург.

"Covidcheck"(сертификат, който доказва дали лицето е ваксинирано срещу Covid-19, дали е преболедувало или има отрицателен тест) е задължителен за публични събития (каквито са коледните базари),за достъп до кафенета и ресторанти.

"Свободата на мнение не означава, че можем да плашим семейства с малки деца, като щурмуваме коледните пазари", написа във Facebook министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел на 5 декември 2021 г.

COVID-19 ваксини