Здравен работник в Мароко показва инжекции с ваксината на Pfizer-BioNTech в център за ваксинация срещу Covid-19 в град Сале на 5 октомври 2021 г. ( AFP / FADEL SENNA)

Видеото с тази медицинска сестра, която припада след ваксинация, не показва, че Covid-19 ваксините не са безопасни

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Видеоклип, качен във Facebook и споделен стотици пъти през последните дни, показва как медицинска сестра припада, след като й поставят ваксина срещу Covid-19 и внушава, че инцидентът е бил потулен, намеквайки, че това се дължи на съмнения относно безопасността на ваксината. Тези твърдения са подвеждащи. Случката е от декември 2020 г., медицинската сестра е припадала и преди това, а лекар обясни, че ваксината не е отговорна за това. В имейл от 13 октомври 2021 г. клиниката потвърди, че медицинската сестра е жива.

"Не можете да изпратите това в месинджър. Гледайте какво ще стане", чува се мъжки глас, който коментира нещо, което изглежда е видеоклип заснет на смартфон, показващ медицинска сестра, която се ваксинира. След ваксинирането тя започва да дава интервю, но очевидно губи съзнание. "Гледайте какво се случва. Крият ли? Умряла ли е? Не знам, не съм го видял. Някакви хора пишат, че е умряла. Не знам дали е умряла, но никъде не показват това видео", коментира мъжа.

Видеото е качено във Facebook на 29 декември 2020 г., но става популярно отново в началото на октомври 2021 г.. По данни на Facebook има повече от 450 споделяния от 13 октомври 2021 г. насам и над 9 900 споделяния за последните 120 дни.

Сестрата във видеоклипа се казва Тифани Доувър. Тя работи в болницата CHI Memorial в Чатануга, Тенеси. След като ѝ е поставена ваксина срещу Covid-19, тя застава пред камерата, за да говори пред медиите. Тифани Доувър споделя, че "се чувства много замаяна" и докосва слепоочието си. След това припада и е сложена да легне на земята.

Случката е от края на миналата година, когато в САЩ започна ваксинацията срещу Covid-19.

Видеото с припадъка на Тифани Доувър започва да се споделя в социалните мрежи с внушението, че тя е припаднала или дори починала в резултат на ваксинацията срещу Covid-19. Още тогава AFP обясни на английски, френски и немски защо клипът не доказва, че ваксините срещу Covid-19 са опасни.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 14 октомври 2021 г.

"В четвъртък, 17 декември 2020 г., CHI Memorial постави първите дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer на шест души - трима лекари и три медицински сестри", коментираха през декември 2020 г. от болничната администрация в имейл до AFP.

"Малко след това, докато даваше интервю за медиите, една от медицинските сестри получи световъртеж и ѝ беше оказана помощ на пода. Тя не е губила съзнание и бързо се е възстановила", отговориха тогава от болницата.

Медицинската сестра споделя, че в миналото й се е случвало да припада.

Противно на предположенията на потребителя, качил видеото във Facebook, че инцидентът по някакъв начин е бил прикрит, той е отразен от местните медии, като медицинската сестра обяснява какво се е случило.

"И преди съм получавала свръхактивен вазовагален синкоп и затова, ако изпитам болка от нещо - нокът, или ако си навехна пръста, мога просто да припадна", обяснява Тифани Доувър в това видео за телевизионния канал WRCB Chattanooga.

"През последните шест седмици съм припадала вероятно шест пъти... това е обичайно за мен", казва още тя.

В същото видео д-р Джеси Тъкър, лекар в интензивното отделение на CHI Memorial, който също е сред ваксинираните, споделя, че няма "никаква причина да смятаме, че това се дължи на ваксината, каквато и да е тя".

Тъкър обясни още, че по същия начин някои хора получават леко замайване, когато видят как иглата, с която им взимат кръв, влиза в кожата.

На интернет страницата на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е посочено, че такъв припадък може да бъде предизвикан от различни видове медицински манипулации, като има информация за припадъци след поставянето на всички видове ваксини.

Във видео клипа, споделян във Facebook, aвторът поставя въпроса дали медицинската сестра всъщност не е починала след инцидента. На 13 октомври 2021 г. болницата потвърди пред AFP, че медицинската сестра е жива.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини