Медицински служители взима проба от носа, за да бъде направен PCR тест, Буенос Айрес, Аржентина, 28 май 2021 г. ( AFP / Juan Mabromata)

Здравните власти в САЩ не са спрели използването на PCR тестове

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

В публикации в социалните мрежи, споделени хиляди пъти, се твърди, че здравните власти в САЩ са отменили масово използваните PCR тестове за откриване на коронавирус, тъй като те са неточни и не могат да разграничат вируса, който причинява Covid-19, от грипа. Това обаче е невярно. От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщиха, че единствено са решили да спрат използването на един модел PCR тест, който вече не е много търсен поради разработването на по-добри технологии. Служител на здравната служба потвърди, че PCR тестовете все още са "златен стандарт" за диагностицирането на Covid-19.

"Защо не откривам тази новина в бг медиите? Центърът за контрол на заразните болести на САЩ (CDC) съобщи преди ден-два, че прекратява използването на PCR-тестове поради тяхната ненадеждност и невъзможност за различаване на заразените с ковид и с грип", гласи публикация от 26 юли 2021 г., която има над 400 споделяния във Facebook.

След това текстът от Facebook е препубликуван в различни сайтове като този , а общо публикациите имат повече от 5000 споделяния във Facebook.

По сходен начин друг пост във Facebook, съдържащ същите твърдения, е препубликуван в различни сайтове като този , и е споделен общо 600 пъти във Facebook.

Скрийншот на публикация в интернет, направена на 5 август 2021

Неверните твърдения, които се разпространяват също така и на английски и холандски език, са погрешна интерпретация на съобщението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

На своята интернет страница организацията съобщи, че ще оттегли искането за разрешение за спешна употреба (EUA) на RT-PCR тест, разработен в началото на пандемията.

Това решение не се дължи на проблем с качеството на теста. Просто търсенето на този тип тест е намаляло, тъй като са разработени модели на по-високо технологично ниво, заяви говорителката на CDC Джейд Фулче.

Освен това съобщението се отнася само за PCR тестът на CDC - 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel, който е един от многото PCR тестове, които имат EUA разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

PCR тестовете се използват по целия свят и чрез тях се открива генетичния материал на SARS-CoV-2, вируса, който причинява Covid-19. По време на пандемията този тип тестове се превърнаха в любима мишена на дезинформация.

Скрийншот, който показва списъка с PCR тестовете, които имат разрешение на спешна употреба от FDA. Направен на 4 август 2021 г.

PCR тестовете не бъркат Covid-19 и грип

В публикациите във Facebook се съдържат също така и твърдения, че PCR тестовете не могат да правят разлика между Covid-19 и грип. Това не е вярно и отново се дължи на погрешно тълкуване на текста от съобщението на CDC.

В съобщението се казва, че CDC "насърчава лабораториите да обмислят приемането на мултиплексен метод, който може да улесни откриването и разграничаването на SARS-CoV-2 и грипните вируси".

Фулче обясни, че агенцията е имала предвид, че тестовете, които могат да идентифицират едновременно SARS-CoV-2 и грипни вируси са полезни, но това не означава, че предишните тестове са ги смесвали.

Например комбинираният тест на CDC за грип SARS-CoV-2 (Flu SC2) е вид PCR тест, който може да открива и разграничава генетичен материал от Sars-Cov-2 и два вида грипен вирус. Той е получил разрешение за употреба в ЕС на 2 юли 2020 г. Той е получил разрешение за спешна употреба на 2 юли 2020 г.

PCR тестове: златен стандарт

Джим Маккини, говорител на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), коментира за AFP на 27 юли, че PCR тестовете все още се считат за най-добрия начин за откриване на Sars-CoV-2 .

"FDA не е излизала с изявление, в което да поставя под съмнение надеждността на резултатите от PCR тестовете като цяло", каза още той.

"Към днешна дата FDA е разрешила повече от 300 теста и комплекта за вземане на проби за диагностициране на Covid-19, много от които са PCR тестове. PCR тестовете обикновено се считат за "златния стандарт"за диагностициране на Covid-19", коментира още Маккини.

Графиката показва двата основни вида тестове за Covid-19 - PCR и антигенен. При първия се взима секрет, който след това се обработва в лаборатория чрез т.нар. полимеразна верижна реакция. ( AFP / John Saeki)

Ана Сантош Рутшман, доцент и специалист по въпросите на медицинското право към университета в Сейнт Луис, обясни, че идеята на разрешенията за спешна употреба е да са временни.

"CDC насърчава използването на друг вид тест, не казва нищо за PCR тестовете", каза Рутшман.

Дженифър Пиат, изследовател в Центъра за право и политика в областта на общественото здраве към университета в Аризона, е съгласна с колежката си.

"Нищо в изявлението на CDC не показва, че тестът бърка Covid-19 с грип или че PCR тестовете като цяло правят това. Аргументите за обратното неправилно интерпретират текста на CDC", каза тя.

Вместо това "изявлението просто показва подкрепата на CDC за тестове, които могат да откриват както грип, така и COVID-19, с цел спестяване на време и ресурси", каза Пиат, която е и старши адвокат в Мрежата за право в областта на общественото здраве.

Защо случаите на грип са толкова малко през 2020-2021 г.?

Постовете във Facebook повтарят стари тези на Covid-19 скептиците, като например неверните твърдения, че Covid-19 не се различава от обикновения грип.

В един от постовете на български пише: "Причината медицинските власти да се усъмнят официално в ефективността на PCR-a (нещо, за което се говори от самото начало на пандемията) е, че през 2020 г. в Щатите са регистрирани като починали от грип едва 646 души, докато през 2019-та (според CDC) жертвите на грипа и усложненията му в САЩ са били между 24 000 и 62 000."

В действителност CDC констатира "необичайно ниска грипна активност" в сезона 2020-2021 г. както в САЩ, така и в световен мащаб. Но това няма нищо общо с PCR тестовете.

CDC обяснява този спад с мерките, предприети по време на пандемията, като "носене на маски за лице, оставане вкъщи, миене на ръцете, затваряне на училища, намаляване на пътуванията, проветряване на закритите помещения и физическа дистанция".

В доклада се казва, че ваксинацията също може да е помогнала, след като през периода 2020-2021 г. в САЩ са били приложени "рекорден брой" дози противогрипна ваксина.

COVID-19