Медицински работник приготвя доза от ваксината Covid-19 на Pfizer-BioNTech, за да ваксинира малолетно дете в център за ваксинация в Сантяго, 23 юни 2021 г. ( AFP / Martin BERNETTI)

Сравнението на проучванията за ваксините срещу Covid-19, ХИВ и рак е подвеждащо

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Публикация във Facebook, споделена хиляди пъти през последните няколко дни, поставя под съмнение ваксините Covid-19, като сравнява сравнително бързото им разработване с по-бавния напредък в създаването на ваксини за други сериозни заболявания като ХИВ и рак. Различни експерти обаче заявиха пред AFP, че сравняването на изследванията на ваксини за толкова различни заболявания по този начин е подвеждащо и че различни фактори обясняват рекордно бързото разработване на ваксините Covid-19.

Публикацията, споделена повече от 3600 пъти от 17 юли 2021 г. насам, прави сравнение и внушава, че зад пандемията от Covid-19 стои някакъв вид конспирация. Този подход е често срещан в дезинформацията, която се наблюдава покрай пандемията.

"Няма ваксинация срещу ХИВ, след 40 години изследвания. Няма ефективна ваксина срещу грип. Няма ваксинация срещу рак след 100 години изследвания. НИЩО НЕ РАБОТИ. И изведнъж някакъв вирус се появява мистериозно и в рамките на една година има ваксина, която цялото население трябва да вземе. Е, НЕ! БЛАГОДАРЯ!", пише в поста.

"Те се заблуждават, но продължават да ваксинират!", коментира потребител под поста "Лекари, фармацевти, търговци на дребно, предприемачи, инвеститори и спекуланти, адвокати, политици - всички те имат личен интерес!", пише друг.

Скрийншот от публикация във Facebook, направен на 20 юли 2021 г.

Това не е първият случай, в който подобни твърдения се споделят на български език във Facebook. Те бяха популярни и през март, когато пост със същия текст беше споделен над 6500 пъти.

Публикации, съдържащи подобни заблуждаващи сравнения се появиха още през декември 2020 г. и през януари 2021 г. на английски, френски и сръбски език. Те бяха опровергани от нашите колеги от AFP Fact check, AFP Factuel и AFP.Provera činjenica.

Това заблуждаващо сравнение рискува да увеличи колебанието у българските граждани дали да се ваксинират. Страната е на последно място в ЕС по процент ваксинирани.

Разработване на ваксина срещу Covid-19

След избухването на пандемията от Covid-19 в края на 2019 г. учени от цял свят впрегнаха усилия в разработването на ваксина срещу Sars-CoV-2 - вирусът, който причинява заболяването и е отнел живота на близо 4 милиона души, според университета "Джон Хопкинс".

По данни на Световната здравна организация към 20 юли 2021 г. 108 кандидати за ваксини са в процес на клинични изпитвания, а 184 са във фаза на предклинична разработка.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) издаде разрешение за ваксината на Pfizer-BioNTech в края на декември, а за тази, разработена от американския ѝ конкурент Moderna - в средата на януари. В държавите - членки на ЕС, включително и в България , ваксинацията започна на 27 декември 2021 г.

Сред другите ваксини, които се използват по света, са тези на AstraZeneca, Jansen, китайските Sinopharm и Sinovac и руската Sputnik V.

Макар че скоростта на разработване на ваксините Covid-19 беше похвалена като исторически бърза, сравненията, направени в публикацията във Facebook, със СПИН, рак и грип са подвеждащи и не показват, че разработването на ваксините Covid-19 е било по някакъв начин некачествено. Напротив ваксините, одобрени от регулаторните органи на ЕС, са приети за изключително безопасни и ефективни.

Напредък в разработването на ваксина срещу Covid-19 ( AFP / John SAEKI)

ХИВ/СПИН

Няма смисъл да се сравняват СПИН и новият коронавирус по този начин, коментира пред AFP в началото на декември професор Жан-Даниел Лелиер, ръководител на отдела по клинична имунология в университетската болница Henri Mondor в Париж и отговарящ за клиничните изследвания в Института за изследване на ваксините.

Съществуват няколко причини, поради които изследванията на ваксината Covid-19 напредват толкова бързо, докато продължаващите четири десетилетия изследвания не са били достатъчни за намирането на ефективна ваксина срещу ХИВ.

"Това е съвсем просто: по принцип имаме ваксини за болести, които се лекуват, т.е. за болести, срещу които имаме естествена защита. При морбили, грип, хепатит В , съществува естествен имунитет, който се създава. В случая със Sars-Cov-2 ще се излекуваме, защото създаваме антитела срещу Sars-Cov-2. Така че ние възпроизвеждаме [с ваксината] това, което се прави по естествен път, защото знаем точно как човешкият организъм се защитава срещу този вирус", обяснява Лелиевр.

"Сега, ако вземем сложни инфекциозни заболявания като ХИВ, никой не се възстановява напълно от тях. Имунният отговор срещу ХИВ не се осъществява, той е непълен. ХИВ унищожава имунната система. Ето защо паралелът между [ХИВ и Sars-Cov-2] е невъзможен", добави той.

Вирусологът от Университета на Западна Австралия доцент Алисън Имри също коментира пред AFP в имейл през декември 2020 г., че ХИВ и SARS-CoV-2 са "много различни вируси", което прави борбата с ХИВ по-трудна.

"ХИВ се вмъква в нашата ДНК и остава там, докато тези клетки умрат, докато SARS-CoV-2 не го прави. Освен това ХИВ мутира с много по-голяма скорост от SARS-CoV-2, така че имунният отговор не може да го контролира", коментира тя в имейл от 14 декември.

Въпреки това вече са налични лекарства за ХИВ, които предотвратяват разрушаването на имунната система и намаляват риска от заболявания, свързани с вируса. Хората, които са ХИВ-позитивни, вече често могат да живеят здравословно и дълго. Доказано е, че някои медикаменти дори предотвратяват предаването на вируса.

Верка, 91 г., получава доза от ваксината AstraZeneca/Oxford Covid-19 в болница "Пирогов" в София, 24 февруари 2021 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Нова технология, стари изследвания

“Бързата поява на първите ваксини срещу Covid-19 може да се обясни и с голямото технологично развитие и изследвания преди пандемията, при които е използвана информационна РНК - технология от производителите на ваксини Pfizer / BioNTech и Moderna. Тези дългогодишни изследвания позволиха да се ускори процесът", заяви професор Оливие Шварц, вирусолог и ръководител на отдела за вируси и имунитет в Института Пастьор.

Изследванията в областта на технологията на иРНК се провеждат от няколко десетилетия, като предишни клинични изпитвания помагат на учените да усъвършенстват метода. Технологията, която стои в основата на други видове ваксини срещу Covid-19, например векторните ваксини като AstraZeneca и Спутник, също са били проучени и използвани още преди пандемията

Различните механизми на действие при Covid-19 ваксините ( AFP / John SAEKI)

Учените вече имат опит с коронавирусите. Освен това Sars-Cov-2 "не се различава много от Mers-Cov и Sars-Cov-1", които доведоха до епидемия в Югоизточна Азия през 2003 г., казва Лелиевр.

"Бяхме направили всички тези изследвания на ваксините за Sars-Cov-1. Стигнахме до фаза 1, но болестта беше спряла, така че не можахме да стигнем до фаза 3. От гледна точка на ваксината бяхме в идеална ситуация, защото това е нов вирус, но много близък до другия, за който имахме всички познания", обясни още той.

Доцентът по микробиология и инфекциозни болести в университета Флиндърс Джил Кар заяви пред AFP, че размерът на финансирането, напредъкът в технологиите и сътрудничеството между учените са все фактори, които са ускорили напредъка към намирането на ваксина срещу Covid-19 .

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяснява как е била ускорена разработката на ваксини срещу Covid-19, без да се прави компромис с безопасността.

Сравнение с рака

Американският Национален институт по рака обяснява, че ракът е съвкупност от свързани заболявания, които се причиняват предимно от клетки, които започват да се делят и разпространяват в околните тъкани.

За разлика от Covid-19, който се причинява от един-единствен вирус (Sars-CoV-2), ракът може да бъде причинен от множество различни причини, включително вируси, казва професор Имри. "Борбата с Covid-19 е по-лесна, тъй като това е заболяване, причинено от инфекция с един вирус", обяснява още тя.

И все пак твърденията във Facebook, че няма напредък в предотвратяването на рака чрез ваксинация, са погрешни. Между 12% и 20 % от всички видове рак се причиняват от вируси, я според статия на Американското дружество по микробиология е доказано, че ваксините помагат за предотвратяване на някои видове рак, причинени от вируси.

Ваксината срещу HPV, която може да предотврати заразяването с човешкия папиломавирус, допринасящ за различни видове рак и ваксината срещу хепатит В, който може да предизвика рак на черния дроб, са само два от примерите.

Хора се редят на опашка пред Института "Пастьор" в Париж, за да се ваксинират срещу холера на 24 юли 1971 г. ( AFP / -)

Грип

Грипът е остра вирусна инфекция, причинена от два типа грипен вирус - А и В, които имат различни варианти, разпространяващи се всяка година. "Симптомите са внезапна висока температура, втрисане, болки в ставите, кашлица, хрема, обща слабост. За разлика от другите простудни заболявания, грипът е заболяване на цялото тяло", обясняват от Регионалната здравна инспекция.

Не е вярно, както се твърди в публикацията във Facebook, че няма "ефективна" ваксина срещу вируса.

По данни на Световната здравна организация "средно ваксината предотвратява около 60% от инфекциите при здрави възрастни на възраст 18-64 години".

Тъй като грипните вируси непрекъснато се променят, "ефективността на ваксината може да варира от година на година в зависимост от видовете циркулиращи грипни вируси и от това доколко те съответстват на ваксината", казва СЗО. "Тя също така зависи от здравословното състояние и възрастта на ваксинираното лице, както и от времето, изминало от ваксинацията."

Повече от 6 месеца след началото на ваксинацията срещу Covid-19, са приложени повече от 3,7 милиарда дози в световен мащаб. Налице са достатъчно доказателства, че одобрените от ЕС ваксини са безопасни и ефективни, особено срещу тежки случаи на заболяването. Както CDC отбелязва, след като са преминали през "най-интензивния мониторинг на безопасността в историята на САЩ", е установено, че ваксините предизвикват проблеми само в много редки случаи.

Превод и адаптация
COVID-19