Видео показва френски филм излъчен през 1901 г., а не кралица Елизабет II, която хвърля храна на бедни деца

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Откъс от френски филм, заснет години преди раждането на кралица Елизабет II, е споделян стотици пъти с невярното твърдение на български, че на него монархът хвърля храна на бедни деца. Видеото е взето от късометражен филм на братя Люмиер, заснет във Виетнам и излъчен за първи път в началото на 1901 г. Покойната кралица Елизабет II, която почина на 8 септември 2022 г., е родена през 1926 г.

44-секундният клип е споделен тук във Facebook на 10 септември 2022 г.

На кадрите се виждат две жени - облечени в бели рокли и шапки, които хвърлят малки предмети към група деца, които след това се опитват да ги съберат от земята.

"Кралицата храни децата като пилета...", гласи текстът на поста. Откакто е публикуван, той е споделен над 100 пъти.

Въпреки че в него не се посочва ясно за кралица Елизабет II, която умира на 8 септември 2022 г., видеото е споделено два дни след кончината ѝ. Освен това коментарите показват, че потребителите коментират наскоро починалия монарх. "Вижте за кого скърбят хората в момента", пише един потребител.

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 21 септември 2022 г.

Кралица Елизабет II, най-дългогодишният монарх в британската история и икона, която милиарди хора по света разпознават веднага, почина на 8 септември на 96-годишна възраст.

Президентът Румен Радев присъства на погребението на кралицата в Лондон.

Същият клип беше гледан десетки хиляди пъти, след като беше споделен във Facebook в публикации в Африка , но също и на бенгалски, испански и арабски.

Твърдението обаче е невярно.

Френски филм

При обратното търсене на стопкадри от клипа открихме по-дълга версия на видеото, публикувана в Wikimedia Commons на 24 октомври 2015 г.

Според описанието на видеото то показва част от филм на братята Люмиер.

Огюст (1862-1954 г.) и Луи Люмиер (1864-1948 г.) създават първите в света кинофилми.

Заглавието на филма на френски език се превежда като "Анамитски деца събират монети пред Пагодата на Дамите".

По-долу е показан скрийншот на видеото в подвеждащата публикация (вляво) и видеото в Wikimedia Commons (вдясно):

Екранна снимка на видеото в подвеждащата публикация (вляво) и видеото в Wikimedia Commons (вдясно)

Говорител на Института Люмиер, oрганизация, базирана в Лион и посветена на запазване паметта на творчеството на братята Люмиер, заяви пред AFP, че кадрите са взети от техния филм "Анамитски деца събират монети пред Пагодата на Дамите".

Филмът, режисиран от Габриел Вейр, е заснет между 1899 и 1900 г. в регион на някогашния Френски Индокитай, който впоследствие става част от Виетнам, добави още говорителят.

Филмът може да бъде открит на много места, включително и в YouTube:

"Двете жени пред Пагодата на Дамите са съпругата и дъщерята на генерал-губернатора на Индокитай", каза говорителят. "[Кралица] Елизабет II е родена 25 години по-късно, така че едва ли би могла да се появи във филма."

Говорителят добави: "Жената [във филма] не хвърля храна, а древни монети, наречени qian, които са били използвани в Китай и Индокитай и са имали малка стойност. Дупката в средата [на монетата] позволявала пренасянето им с връвчица."

По-ясна снимка от същия филм е публикувана във френскоезичен уебсайт, който каталогизира филмите на братя Люмиер.

Спореда сайта на снимката са г-жа и г-ца Пол Думер, визирайки съпругата на тогавашния губернатор на Индокитай Пол Думер, който впоследстие е президент на Франция (1931 -1932 г. )

Превод и адаптация