Това е изображение от автобусна катастрофа в САЩ през 2019 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Интернет публикация, в която се твърди, че  показва кадри от автобусната катастрофа на магистрала "Струма", при която на 23 ноември загинаха най-малко 46 души, беше споделена над сто пъти в социалните мрежи - но снимката е от съвсем друго произшествие. Публикацията включва кадър от видеоклип, показващ вътрешността на катастрофирал автобус, но те са от пътно произшествие, станало в Охайо през декември 2019 г. 

"+18! Изтекоха ВИДЕО кадри в автобуса от момента на самата трагедия с 45 жертви на АМ „Струма“", гласи заглавието на публикация в сайт 365novini.eu. До заглавието има черно-бяла снимка, на която се вижда купе на автобус и човешки тела във въздуха. 

Тази снимка обаче няма нищо общо с пътния инцидент на магистрала Струма, станал в ранните часове на 23 ноември 2021 г.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 23 ноември 2021 г.

При обратно търсене на снимката, която е използвана в публикацията, откриваме, че това е стоп кадър от видео от интериора на училищен автобус, направено по време на катастрофа, станала през декември 2019 г. в Охайо, САЩ. Видеото е публикувано от Щатския магистрален патрул на Охайо на 11 февруари 2020 г. Различни американски медии пишат за кадрите, като например CNN и NBC.

Скрийншот от видео качено в YouTube на 11 февруари 2020 г. от катастрофа в Охаио, направен на 23 ноември 2021 г.

"Властите твърдят, че форд Мустанг е минал на червено и е ударил училищния автобус", съобщава CNN и добавя: "осем ученици и 74-годишният шофьор на автобуса са откарани в болница с наранявания, които не представляват опасност за живота". Новината за катастрофата е съобщена тук.

През юли 2021 г. видеото е използвано от Френското звено за разследване на сухопътни инциденти , за да илюстрира колко важно е носеното на предпазен колан в автобуса. 

Автобусната катастрофа на Струма - най-смъртоносната от десетилетие

Инцидентът е най-смъртоносният в Европа за последните десет години, предаде Агенция Франс-Прес. Повечето жертви са от Северна Македония и са се връщали от екскурзия в Турция. Важна част от събитията е предадена от Дневник тук.

Спасители и разследващи ограничават достъпа до местопроизшествието скоро след инцидента. 

Спасители на мястото на смъртоносната катастрофа край село Боснек, южно от София, на 23 ноември 2021 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)