Снимка на мексикански политик се споделя в социалните мрежи с измислен цитат

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка, за която във Facebook пост на български език се твърди, че показва мексикански политик, който се е съблякъл, за да протестира срещу корупцията и бедността, е споделена повече от 6000 пъти само за един ден. Твърденията в поста на български са подвеждащи. Депутатът сваля дрехите си в знак на несъгласие срещу проект за промени в енергийното законодателство, обсъждани през декември 2013 г., за които казва, че ще "съблекат нацията". В речта си той не изговаря думите, които му се приписват в заблуждаващите постове в социалните мрежи.

Снимката е публикувана във Facebook още на 14 октомври 2020 г., но отново набира популярност в края на септември 2021 г. , като между 27 и 28 септември, само за 24 часа, е споделена над 6000 пъти.

В поста пише: "В Мексико... член на парламента сваля всичките си дрехи в парламента по време на дебати ... „Срамувате се да ме видите гол, но не се срамувате да виждате хората си по улиците голи, боси, отчаяни, без работа и гладни след като сте откраднали всичките им пари и богатства и права "......... той каза на Парламента‼ ️ Какъв смел човек, така трябва да бъде."

Скрийншот на подвеждащия пост, който се споделя онлайн. Направен на 28 септември 2021 г.

Под поста има над 650 коментара. Някои са по-стари, но има и такива от края на септември 2021 г. Повечето са на английски език, но има и на български. От тях става ясно, че потребителите са убедени, че описаната ситуация и изказване в блога са реални.

"Ако в българския парламент някой направи подобно нещо веднага всички медии ще го обяват за невменяем. И пак народа ще си остане гладен и дрипав. Работим от сутрин до вечер за жълти стотинки", коментира потребител.

Под поста има и кратки коментари: "Браво!"

Снимката набира популярност в момент, в който България е изправена пред третите за годината извънредни парламентарни избори, постоянно покачващи се цени на тока и влошаваща се ситуация с разпространението на Covid-19.

Постът с мексиканския политик е подвеждащ.

Протестът на един сенатор

На снимката е мексиканският сенатор Антонио Гарсия Конехо, който през 2013 г. се съблича в знак на протест срещу предложение за промени в енергийното законодателство.

Гарсия, който е конгресмен към момента на случката, обаче не казва думите, приписвани му от постовете във Facebook.

При обратно търсене на изображението откриваме сходна снимка, публикувана на 13 декември 2013 г. в този репортаж на BBC, озаглавен: "Мексиканският Конгрес прие спорен проект за нефта и газа".

В текста под снимка пише: "Народният представител Антонио Гарсия свали дрехите си в Конгреса, за да осъди "отнемането на петролното богатство на Мексико"."

Гарсия е цитиран да казва: "Ето така събличате нацията. Къде е ползата? Мен не ме е срам, вие трябва да се засрамите!"

По-долу сравняваме снимката в подвеждащите постове във Facebooк (вляво) и снимката в публикацията в BBC (вдясно):

Сравнение между снимката в подвеждащия пост (вляво) и в статията от BBC (вдясно). Направени през септември 2021 г.

Речта пред Kонгреса

При търсене на отделни ключови думи в YouTube откриваме това видео от 12 декември 2013 г., което е качено от официалния профил на Камарата на представителите в Мексико.

В него е цялата реч на Гарсия срещу проекта за реформа в добива на нефт и газ. В клипа Гарсия започва да сваля дрехите си на 11 мин и 35 сек.

И BBC и ABC News цитират Гарсия да казва, че проектът е като да "съблечеш нацията".

Испаноговорящ журналист от AFP потвърди, че изказването не включва коментарите, които му се приписват в подвеждащите постове.

В речта си той казва: "Мексиканската конституция е грубо нарушена. Ето защо, колеги, по същия начин съблякоха нацията, като приватизираха Teléfonos de México. Те събличат нацията. Това е, което те правят. Приватизираха Teléfonos de México и къде е ползата?

"Те направиха това и с Ferrocarriles de México. Да, остана ми само това. Няма да ме лишат от това, няма да могат. Не се срамувам, ти също имаш тяло".

Към Септември 2021 г. Антонио Гарсия е все още в политиката и е председател на комисията по туризъм в Сената. Той публикува редовно в официалния си Facebook профил, като например това видео от 27 септември, което показва събитие от Международния ден на туризма.

Превод и адаптация