Арнолд Шварценегер не е спал на улицата, тъй като не е бил допуснат в хотел

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Снимката на американската филмова звезда и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, завит в спален чувал в основата на собствената му статуя, е споделяна хиляди пъти в социалните мрежи и интернет сайтове от 2017 г. насам. В публикациите се твърди, че Шварценегер е бил принуден да спи на улицата, след като му е било отказано настаняване в хотела зад статуята. На 20 юли 2021 г. снимката и историята към нея е публикувана отново на български език и оттогава е споделена повече от 4600 пъти.  Тези твърдения са неверни. Човекът на снимката действително е Шварценегер, но тя е направена на шега през 2016 г.

В при търсене в Google откриваме, че през август 2017 г. различни български онлайн медии са публикували снимката на Шварценегер и измислената история към нея - тук, тук и тук.

През април 2021 г. , в публикация на френски, AFP разкри, че от януари 2018 г. насам снимката и измислената история към нея  е била споделена около 80 000 пъти във Facebook. Тя се появи отново в Twitter на английски език тук, а наскоро на френски  във Facebook -  тук. AFP Fact Check опроверга отново тези твърдения в публикация на френски език . 

На 20 юли 2021 г.  историята се появи отново в българското интернет пространство и придоби популярност. Постове като този или този са споделени повече от 1500 пъти

Завит в зелен спален чувал, Шварценегер изглежда е легнал да спи в подножието на статуя, на която е изписано малкото му име. 

"Известният актьор Арнолд Шварценегер публикува снимка на себе си, който спи на улицата, под известната си бронзова статуя, и с тъга пише: "Как се промениха времената", пише в статуса във Facebook.

Скрийншот на пост във Facebook, направен на 23 юли 2021 г.

По-нататък в публикацията се твърди, че Шварценегер е " отворил този хотел със статията", когато е бил губернатор на Калифорния, и че персоналът на хотела му е обещал, че може да дойде "по всяко време и те винаги ще има отделна стая." Но в края на двата мандата на Шварценегер като губернатор "администрацията отказала да му даде стая".

През 2019 г.  AFP Fact Check опроверга публикации на арабски език, които споделят същата снимка заедно с подобни твърдения.

Истинска снимка, но измислена история

Снимката всъщност е публикувана за първи път от самия Шварценегер. 

Чрез обратното търсене на изображения в TinEye AFP Fact Check откри снимката в статия от 15 януари 2016 г., публикувана онлайн в People Magazine, американски сайт за новини за знаменитости.

Скрийншот на публикация от списание People, направен на 30 април 2021 г.

В статията в People пише, че американският актьор е публикувал снимката в своя официален акаунт в Instagram на 15 януари 2016 г. с коментар: "Как се промениха времената". 

AFP Fact Check откри същата снимка и в официалния  профил на Шварценегер във Facebook. 

Противно на твърденията в неверните публикации в социалните мрежи, статуята не се намира пред хотел. Според People снимката е направена пред конгресния център  Greater Columbus в Охайо, в подножието на статуя на Шварценегер. AFP Fact Check откри статуята в Google Maps тук

Според статията в People Шварценегер е направил тази снимка, докато е бил в Columbus, където е снимал филма “Aftermath”.

Въпреки че снимката е автентична, споделената в социалните медии история за това как той е останал на улицата е невярна. 

Американската знаменитост е далеч от това да остане без пари. Състоянието на Шварценегер се оценява между 300 и 400 млн. долара, според няколко сайта, които следят за богатството и нетното му финансово състояние (вж. тук, тук и тук).

Роден през 1947 г. в Австрия, Шварценегер се премества в Съединените щати през 1968 г. Холивудският актьор, политик и природозащитник натрупва състоянието си по време на успешна кариера.

Превод и адаптация