Рискът от тромбоза по време на полет не е по-висок при ваксинираните пътници

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

"Имате К-19 Ваксинация? Няма повече полети!!" - гласи заглавието на публикация от 1 юни 2021 г., която е споделена повече от 600 пъти във Facebook оттогава. В статията се посочва, че авиокомпаниите обмислят да забранят достъпа до борда на самолетите на ваксинирани пътници поради опасения от проблеми, свързани с "образуване на тромби“. На едно място в статията се споменават ваксини мРНК (Moderna и Pfizer). Тези слухове са неоснователни според експерти, с които AFP се консултира и които обясниха, че при много дълъг полет могат да се получат тромбози, но те нямат общо с редките случаи на тромбози след прилагане на ваксините срещу Covid-19.
От  Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) коментираха  за AFP, "че пътниците, които са ваксинирани, трябва да могат да пътуват без ограничения".

“Лош късмет за ваксинираните. В този момент авиокомпаниите съветват ваксинираните си клиенти за високия риск те да получат кръвни съсиреци от експерименталния мРНК  серум” се казва в тази  публикация от сайт, известен с това, че помества невярна информация и конспиративни теории. “Тези дискусии са едва започнати, но изглежда, че всеки, който е ваксиниран, не може да лети”  се казва в същата статия, публикувана на 1 юни 2021 г. и споделена повече от 600 пъти в различни Facebook страници. 

Много от коментиращите публикациите във Facebook  изразяват възмущение от подобни ограничения. 

Скрийнкранна снимка от публикация във Facebook, направена на 10 юни 2021 г.

Авиокомпаниите отричат да са обсъждали такава мярка

Запитана от AFP.Greece, говорителка на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), посочва, че институцията "не е запозната" с намерения на авиокомпаниите да обсъждат забраната за превоз на ваксинирани пътници. IATA смята, че "пътниците, които са ваксинирани, трябва да могат да пътуват свободно и без ограничения". Представителят на IATA отговори в имейл, получен на 10 юни 2021 г. 

"Можете да сте сигурни, че авиокомапнните не обсъждат подобна забрана и ограничения за полети за ваксинирани или дори неваксинирани пътници” коментира Дженифър Янцен, директор по комуникациите на най-голямата асоциация на авиокомпаниите в ЕС - Airlines for Europe, в писмо до AFP, получено на 3 юни 2021 г. 

Тя определи твърденията като "пълна глупост" и обясни също, че "авиокомпаниите в Европа настояват за недискриминация между тествани/ваксинирани/неваксинирани, що се отнася до ограниченията и свободното движение".

Съществуват два вида ваксини Covid-19: новоразработените мРНК ваксини (на Pfizer-BioNTech и Moderna) и т.нар. векторни ваксини (AstraZeneca и Janssen), които са базирани на технология, използвана от десетилетия. Принципът по който работят mRNA ваксините, е обяснен в това видео на AFP:

През април 2021 г. Европейският агенция по лекарствата обяви, че кръвните съсиреци трябва да бъдат посочени като "много рядък" страничен ефект на ваксините срещу Covid-19, произвеждани от AstraZeneca и Janssen (и двете са "векторни ваксини"). 

Месец по-късно от Агенцията обявиха, че "досега няма индикации", които да дават основание да се подозира връзка между ваксините на базата на мРНК технологията и съсирването на кръвта. 

Ето защо предполагаемата връзка между мРНК ваксините и образуването на тромби, която е направена в подвеждащата публикация, е още по-странна. 

Така или иначе, редките случаи на образуване на тромби, след прилагането на ваксини, нямат нищо общо с тези, които могат да се получат при пътуване със самолет.

"Конкретният феномен на кръвни съсиреци, наречен VITT (съкрращение на Индуцирана от ваксина имунна тромботична тромбоцитопения), който се счита за рядък страничен ефект за един или може би два вида ваксини срещу Covid, е различно заболяване от това, при което се образуват кръвни съсиреци в краката (дълбока венозна тромбоза) и/или в белите дробове (белодробна емболия), които могат да се дължат на обездвижване, особено след операция, нараняване на крайника, продължителна почивка на легло или понякога продължително седене по време на пътуване ", заяви медицинският съветник на IATA д-р Дейвид Пауъл пред отдела за проверка на фактите на AFP във Франция.   

Рискови фактори

"Случаите, свързани с продължително пътуване (по въздух, влак или шосе), обикновено са свързани със съществуващи вече рискови фактори", добави той.

"Освен обездвижването, има много фактори, включително бременност, орална контрацепция, някои видове рак, наднормено тегло, разширени вени и нарушения на системата за кръвосъсирване ," обянява д-р Дейвид Пауъл. 

Мари-Антоанет Севестре-Пиетри, професор по съдова медицина в Университетската болница в Амиен и председател на Френското дружество по съдова медицина, потвърждава пред AFP, че двата вида тромбози нямат "нищо общо".

"Тромбозата, която се свързва с пътуването със самолет, е рисков фактор, който познаваме от над десет години", обяснява тя.

През 2007 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад с цел да потвърди повишения риск от венозна тромбоза при пътуване със самолет. 

През 2014 г. Институтът по тропическа медицина в Антверпен също публикува документ по темата.

Така наречената " атипична " тромбоза, причинена от ваксината, е "имунологична тромбоза". Това е алергия към компонентите на ваксината, която активира коагулацията с появата на кръвни съсиреци навсякъде или на необичайни места, като вените на мозъка или тези на храносмилателната система”, обяснява професорът. 

"Няма абсолютно никаква причина " пътуването със самолет да благоприятства атипична тромбоза, свързана с ваксината, уточнява професор Севестре-Пиетри, като добавя, че не знае за "нито един описан случай".

"Няма абсолютно никаква причина пациентът да не се качи на полет под претекст, че е ваксиниран", добавя тя, като изтъква, че напротив, трябва да се ваксинират хора, които са изложени на риск от тромбоза и съответно са "рискови" при заразяване с Covid-19.

Ако дългите пътувания с кола, автобус или влак също могат да причинят тромбоза, то е "вярно, че в самолета се концентрират няколко фактора: височината може да играе роля, налягането, въздухът е сух и хората са дехидратирани” коментира д-р Севестре-Пиетри.

Тя описва класическа ситуация в полет - пътникът е е заклещен между седалките, няма възможност да се движи, а ако се страхува от полети, вероятно и пие малко алкохол, което също допринася за дехидратацията. 

"По принцип рискът е свързан с продължителни пътувания, особено такива с продължителност над осем часа, и с пациенти, които вече имат рискови фактори ," продължава професорът. Белодробната емболия при пътуващите е "изключително рядка".

Тази снимка от януари 1973 г. показва френско-британския свръхзвуков самолет Concorde в полет. Тези свръхзвукови самолети са могли да преминават от Европа до САЩ за около 3 часа 30 мин. ( AFP / STF)

"В тези случаи, когато правим доплеров ултразвук, за да видим дали има тромбоза в краката - флебит - откриваме честота между 1 и 5 % при високорискови пациенти. Белодробната емболия, която е потенциално фатална, е изключително рядка. Една или две емболии на милион пътници", посочва тя. 

Доктор Севестре-Пиетри обобщи, че в случаите на много дълги пътувания на хора с рисков профил може да се говори за два до пет случая на един милион пътници. 

Но тези случаи на тромбоза и/или белодробна емболия са напълно различни от постваксиналната тромбоза, наблюдавана в редки случаи след поставяне на някои ваксини срещу Covid-19, настоява още тя.
.

Нашите колеги от агенция DPA също са посветили статия на тази тема на френски език. 

В някои страни от ЕС ваксините на AstraZeneca и Janssen са ограничени от средата на март и се прилагат на лица над 55-годишна възраст, тъй като редките случаи на атипична тромбоза (свързана с нарушение на кръвосъсирването или локализирана на необичайно място) се наблюдават предимно при по-млади хора.

Българската агенция по лекарствата е обяснила на своя уебсайт предимствата и рисковете на всяка одобрена ваксина за Covid-19 в ЕС.

Служител със защитно облекло обезпаразитява самолетна кабина на летището край Киев на 13 юни 2020 г. ( AFP / Genya SAVILOV)

Разхождайте се по време на полет

Що се отнася до пътуването със самолет, за да се избегне образуването на съсиреци, д-р Севестре-Пиетри препоръчва да се носят еластични компресивни, чорапи, да се пият течности, да се ходи пеша, за да се избегне застояване на кръвта във вените и следователно потенциално да се стигне до образуване на съсирек.

В някои случаи лекарят може да препоръча профилактика с инжектиране на хепарин или перорален антикоагулант, който може да се приема два дни преди полета, добавя тя.

Твърденията на д-р Бакди относно нивата на Д-димер

Статията, споделена във Facebook, е актуализирана със схема, за която се твърди, че показва как различните ваксини влияят на нивата на Д-Димер в кръвта. Д-димерът  е един от протеиновите фрагменти, произвеждани при наличие на кръвен съсирек в организма. 

“На тази диаграма виждате как са се увеличи нивата на D-dimer след поставянето на експерименталните инженционни течности от различни фарма компании. Др. Бакди е помолил негови колеги да започнат да мерят нивата”, се твърди в статията.

Сухарит Бакди е противоречив пенсиониран микробиолог, който преди това е работил в университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия. На 28 октомври 2020 г. , университетът публикува изявление, в което се посочва, че неговите "подвеждащи или неверни" възгледи за Ковид-19 не се споделят от институцията. Нашите колеги от AFP Словакия, които проверяват фактите, вече опровергаха някои от неговите твърдения.

В таблицата, публикувана към статията, се споменават данни за "предполагаеми странични ефекти" от базата данни EudraVigilance, управлявана от Европейската агенция по лекарствата.  Провери.AFP вече обясни защо тези случаи не доказват причинно-следствена връзка с ваксинацията срещу Covid-19.

Превод и адаптация