Пенсионната реформа във Франция беше приета въпреки протестите

  • Публикувано на 19 декември 2023 г. в 11:36
  • Време за четене: 3 минути
  • От: AFP Унгария
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
През септември 2023 г. новите правила за пенсиониране, предвиждащи възрастовата граница постепенно да се увеличи от 62 на 64 години, влязоха в сила във Франция. Реформата предизвика мащабни протести в страната веднага след обявяването ѝ през януари. От лятото насам в публикации на различни езици, включително и български, се твърди невярно, че протестите са успели да постигнат целта си. Това не е вярно. Въпреки протестите Конституционният съвет одобри по-голямата част от плановете за реформа на правителството, които бяха подписани през април. Пенсиониране на 58 или 62 години независимо от пола е възможно, ако някой е започнал работа съответно на 16 или на 20 годишна възраст.

"Франция победи! Пенсия за мъжете на 62 г, за жените 58 г.", гласи Facebook публикация на български, споделена над 3600 пъти от август 2023 г. насам, включително и през последните седмици. Други потребители са публикували същия текст.

Постът е дословен превод на публикации във Facebook на немски от началото на тази година, които бяха опровергани от Агенция Франс-прес (AFP). Твърденията се споделят и на унгарски.

Image
Скрийншот от невярна информация, споделяна онлайн. Направен на 18 декември 2023 г.

Твърденията са неверни. Франция не е свалила пенсионна възраст от 62 години за мъжете и 58 години за жените както внушават публикациите . Спорната пенсионна реформа предвижда увеличаване на пенсионната възраст до 64 години до 2030 г. както за мъжете, така и за жените. За да получават пенсия в пълен размер много хора във Франция ще трябва да имат по-дълъг трудов стаж от преди. В същото време промените предвиждат, че тези, започнали работа на 16 години, имат възможност да се пенсионират на 58 години, а хората, които са започнали работа на 20 години, могат да се пенсионират още на 62 години.

Пенсионната реформа във Франция

През април френският президент Еманюел Макрон подписа закон, въвеждащ спорна пенсионна реформа, като не се съобрази с тримесечните протести и призивите на профсъюзите срещу промените в законодателството. Френското правителство използва специална разпоредба, за да прокара спорната реформа без окончателно гласуване в Народното събрание. Конституционният съвет се произнесе в полза на ключови разпоредби на реформата, включително увеличаване на пенсионната възраст на 64 години и удължаване на трудовия стаж, необходим за получаване на пълна пенсия, като прие, че законопроектът отговаря на френското законодателство. През май 2023 г. Конституционният съвет отхвърли второ искане за референдум по въпросите на реформата.

Между внасянето на проекта и приемането му милиони излязоха на улиците във Франция, за да протестират срещу предложенията. През юни синдикатите и младежките организации, които организираха основните протести, сами признаха , че не са постигнали целта си, но дадоха обещание да продължат да се борят с "тази пенсионна реформа и да се борят за социална справедливост".

Както е обяснено на сайта на френското правителство, минималната законоустановена възраст за пенсиониране започва постепенно да се увеличава от 62 на 64 години на стъпки от по 3 месеца, от септември 2023 г. до 2030 г. В официалното обяснение не се споменава за разлика между мъжете и жените.

Годините 62 и 58 се появяват в пояснителния текст на новия закон, но не като общо правило, а като специално правило за тези, които са започнали да работят на по-ранна възраст"[...] хората, които са започнали работа преди 16, 18, 20 и 21-годишна възраст, ще могат да се пенсионират съответно на 58, 60, 62 и 63 години."

Това обаче не означава автоматично, че всички ще се пенсионират на 64 години. Законоустановената възраст за пенсиониране е просто най-ранната възможна възраст. За да се получава пълна пенсия, човек трябва да е работил 43 години. Всеки, който не е работил достатъчно дълго, може да получи пълна пенсия без удръжки, когато достигне 67-годишна възраст.

Венсан Тузе, икономист във Френската обсерватория за икономически цикли (OFCE), който изследва френската пенсионна система, също опроверга твърденията, разпространявани в социалните мрежи.. На 18 август 2023 г. той писа до AFP: "Информацията, която се разпространява, е невярна." В интервю пред AFP експертът разясни, че дори във Франция темата за пенсиите раждаслухове. "Това е техническа тема, сложна тема, така че е лесно да се изпадне в полемика". Експертът потвърди, че минималната възраст за пенсиониране е 62 години както за мъжете, така и за жените.

Към 2023 г. в България правото на пенсия се придобива на 64 години и шест месеца за мъжете и на 62 години за жените.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас