Твърденията, че редица държави са изтеглили посланиците си от Турция малко преди земетресението, са безпочвeни

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Посолства на западни държави в Турция опровергаха твърденията, разпространявани в социалните мрежи през февруари 2023 г., че посланиците на различни държави са били отзовани или "изтеглени" от Турция малко преди опустошителното земетресение на 6 февруари. Съобщенията в медиите и публикациите в социалните мрежи потвърждават, че посланиците са били в страната по време на земетресението.

"След земетресението в Турция. Следва списък на държави, чиито посланици напуснаха Турция 24 часа преди земетресенията. Те знаеха, че нещо ще се случи", гласи Facebook публикация от средата на февруари 2023 г. В поста има списък с 10 държави, за които чиито посланици се твърди, че са били оттеглени, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия, Белгия и Франция.

Публикацията завършва със съкращението "WW'G1W'GA", което се отнася до конспиративното движение Qnanon.

Постът се появи, след като на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция и съседна Сирия и отне живота на над 50 000 души. Публикацията е споделена няколко десетки пъти на български, а подобни публикации се споделяха хиляди пъти по целия свят, включително в Австралия, Нова Зеландия, Канада, Великобритания, Словакия и Германия.

Земетресението в Турция предизвика и други неверни публикации, които AFP опроверга, като например, че е резултат от дейността на американската Програма за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP).

Представители на няколко от гореспоменатите западни посолства в Турция заявиха пред AFP, че техните посланици са били в страната по време на природното бедствие.

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 21 март 2023 г.

Турция е един от най-сеизмично активните региони в света. Според експерти комбинацията от фактори, включително времето, местоположението на епицентъра и слабата конструкция на срутените сгради, са причина февруарското земетресение да е особено смъртоносно.

Посолствата отричат твърденията

Представители на френското, канадското, германското, белгийското, холандското и италианското посолство в Турция потвърдиха пред AFP, че техните посланици са били в страната по време на земетресението в началото на февруари.

"Холандският посланик не е бил евакуиран. Той не е излизал от Турция от началото на 2023 г.", отговори например Солейман Гафури, втори секретар на холандското посолство в Турция, като добави, че по време на бедствието посланик Йоеп Вайнандс e бил у дома си в Анкара.

На 23 февруари 2023 г. говорител на белгийската федерална обществена служба за външни работи заяви пред АFP, че белгийското консулство в Истанбул все още е затворено за обществеността поради "терористична заплаха" след изгарянето на копия на Корана. Въпреки това говорителят заяви, че консулството е функционирало, а белгийското посолство в Анкара е било отворено в деня на земетресението.

"Всички белгийски дипломатически и консулски служители в Турция бяха напълно готови в пет часа сутринта на 6 февруари да се борят с последиците от земетресението, включително със състоянието на повече от 200 белгийци, живеещи в най-засегнатите райони", заявиха за AFP.

Публикациите в социалните мрежи от проверените профили на осемте посолства от 6 февруари, проследени от АFP, също показват, че техните служители са работили в Турция след земетресението.

Посолството на САЩ не отговори директно на запитването на AFP, но посланикът на САЩ в Турция Джефри Флейк се появи по CNN от Анкара в деня след земетресението около 12:07 ч. местно време, за да обсъди това събитие с водещия Джейк Тапър.

Публикациите в Twitter на британския посланик Джил Морис също предполагат, че тя е била в Турция по време на земетресението. Например, тя публикува снимка от посещение в британското генерално консулство в Истанбул на 26 януари, пост за земетресението на 6 февруари - денят, в който земетресението удари страната - в 8:07 ч. местно време, и снимка на 13 февруари на хуманитарна помощ в Анкара за хората, засегнати от земетресението.

Освен това холандският и френският посланик са снимани в Турция само няколко дни преди земетресението. Френско-турското обединение Küçük Kulüp Derneği в Измир публикува в Twitter снимка на френския посланик Ерве Магро по време на посещение на 3 февруари. Холандският посланик Йоеп Вайнандс е сниман същия ден по време на среща с турския политик Ахмет Давутоглу в централата на неговата партия в Анкара.

Превод и адаптация