Тази снимка е от 2018 г. и не показва спасително куче след земетресението в Турция през февруари 2023 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Часове след силното земетресение, отнело живота на повече от 5000 души на границата между Турция и Сирия, снимка на спасително куче до ръка, излязла от развалините, стана популярна в социалните мрежи по целия свят. Но снимката няма нищо общо с бедствието, тя е стоково изображение, което и преди е било използвано в неправилен контекст.

"Понякога думите са излишни", гласи българска публикация във Facebook, която включва снимката и е споделена повече от 4 хил. пъти за по-малко от 24 часа след земетресението на 6 февруари. Подобни постове бяха споделени в няколко платформи за социални медии на няколко езика, включително испански, гръцки и английски.

Търсенето на същата снимка в Google доведе до тази снимка , публикувана от базата данни за стокови снимки Alamy, където се посочва, че е направена през 2018 г.

Това е пример как след големи световни събития в социалните медии възниква вълна от публикации, в които понякога се споделят снимки или видеа без никаква връзка със случилото се. Те заблуждават хората за това какво действително се случва на място. В конкретния случай чрез бързо и просто търсене в интернет може да провери дали снимката има нещо общо.

Екранна снимка на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 7 февруари 2023 г.

Снимка oт база данни с изображения

Обратното търсене на изображения ни отведе до базата данни на Alamy, където открихме същият кадър. Там е записано, че снимката е направена на 18 октомври 2018 г. Тя е озаглавена "Куче търси ранени хора в руините след земетресение" и като нейн автор е посочен чешкият фотограф Ярослав Носка. Ето и сравнението на кадрите един до друг:

Сравнение между снимката, споделена във фалшивите публикации (вляво), и снимката, както е показана на уебсайта на Alamy (вдясно)

По същество Alamy е библиотека със снимки, които могат да се използват с най-различни цели - журналистически, рекламни, в изкуството. Същата снимка може да се открие и в други комерсиални бази данни за стокови изображения като Shutterstock и Bigstock. За автор на снимката отново е посочен Noska Photo в Чешката република. В Shutterstock изображението е едно от няколкото в галерия с име "Dog rescue" (Спасяване на кучета), която е актуализирана последно на 3 януари 2019 г.

Потърсен от AFP, Носка потвърди в телефонен разговор, че той е авторът на снимката, направена преди няколко години и че тя е аранжирана предварително.

Същото изображение се споделя заблуждаващо и след земетресението, което разтърси град Измир в Турция на 30 октомври 2020 г., както AFP съобщи.

Опустошително земетресение

Земетресение разлюля югоизточната част на Турция и Сирия в ранните часове на 6 февруари. До следващия ден броят на жертвите нарасна до 5000 души.

Журналист на AFP в югоизточния турски град Санлиурфа съобщава, че оцелелите се борят с тежкия студ и глада след земетресението, което е най-силното в страната от почти 100 години насам. Световната здравна организация съобщи на 7 февруари, че може да бъдат засегнати до 23 милиона души.

Спасители пренасят тяло в Кахраманмарас, Турция, ден след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 7 февруари 2023 г. ( AFP / Ozan KOSE)

България изпраща спасители и помощ

Часове след земетресението България изпрати пожарникари и оборудване, за да помогне в спасителната операция. Във Facebook профила си Планинската спасителна служба съобщи, че са заминали 12 планински спасители с пет спасителни кучета: