Този видеоклип, показващ протест срещу ЕС в Рим, не е актуален, а е заснет е през 2013 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип от 2013 г., показващ акция срещу ЕС на неофашистка група, е споделян хиляди пъти на различни езици, включително и на български през последните дни, с внушението, че става дума за актуално събитие, свързано с победата на крайната десница на парламентарните избори в Италия. Това видео обаче е извадено от контекста. В него наистина се вижда как крайнодесни активисти свалят европейското знаме, но кадрите всъщност са на повече от осем години.

"Народът се надигна! Протестиращи свалиха знамето на ЕС заради заплахата на фон дер Лайен", гласи заглавието на онлайн публикация. От излизането си на 25 септември, публикацията е споделена повече от 220 пъти. Същия ден дясната коалиция, водена от крайнодясната партия "Фратели д'Италия" на Джорджия Мелони, спечели парламентарните избори в Италия.

В публикацията е споделен видеоклип, на който група хора са пред сграда в Рим, един от тях се качва на балкона ѝ и събаря европейското знаме, след което го хвърля на земята. Чува се как хората скандират на италиански: "Italia, Nazione, Rivoluzione" (Италия, нация, революция).

Скрийншот на Facebook пост споделящ заблуждаваща информация. Направен на 27 септември 2022 г.

В публикацията си потребителят изглежда се позовава на коментар на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която на 22 септември заяви, че ЕС разполага с "инструменти за справяне с Италия, ако нещата тръгнат в трудна посока" - ако крайната десница спечели изборите.

Тези изявления предизвикаха силни реакции сред италианската крайна десница и на 23 септември партията "Лига" организира седяща стачка пред офиса на Европейската комисия в Рим. Матео Салвини, лидерът на Лигата, участва в нея. Видеожурналистът на AFP, който отразяваше протеста, заяви, че той е бил много спокоен и не е видял нито едно свалено знаме на ЕС.

Видеоклипът, който проверяваме, е стар и е изваден от първоначалния си контекст. Ако той наистина показва акция, състояла се пред офиса на Европейската комисия в Рим, тя всъщност е от 2013 г. и няма нищо общо с настоящия председател на Европейската комисия или с парламентарните избори в Италия на 25 септември.

Същият клип или стопкадри от него и сходни твърдения са споделени и от други сайтове например тук, тук , тук и тук, но също и във Faceboоk и Телеграм съобщения. По този начин заблуждаващата информация е споделена от над 1,000 потребителя и видяна над десетки хиляди пъти.

Видно от коментарите, насочени против ЕС, потребителите свързват видеото с изборната победа на крайната десница в Италия. "Браво! Подкрепа за Италия! Да бъдем свидетели на разпадането на този мракобесен ЕС!", коментира потребител.

Твърденията се споделят и на други езици като гръцки и румънски.

Видеоклип от декември 2013 г.

Обратното търсене на видео ни позволи да намерим два подобни видеоклипа в Youtube тук и тук. Последователността на видеоклипа, споделен във Facebook, се вижда съответно от 2:23 и 2:30 часа на видеоклиповете в Youtube.

И двата видеоклипа са публикувани през 2013 г., на 15 и 19 декември. Този от 19 декември е публикуван от "CasaPound", неофашистка група, действаща в Италия от 2003 г., която поема отговорност за акцията "за национален и паричен суверенитет" и обяснява, че тя се е случила на 14 декември 2013 г. Видеоклипът, публикуван на 15 декември, е използван в статия, посветена на тази крайнодясна група, на френската медия Franceinfo.

Събитието от видеоклипа е отразено и от Ройтерс на 14 декември 2013 г. Агенцията свързва акцията с организацията "CasaPound".

Тоест в дейстивтелно е имало такива сцени пред представителството на Европейската комисия в Рим, но през 2013 г., а не след изявлението на Урсула фон дер Лайен, която по това време не е била начело на ЕК.

"CasaPound" е неофашистка група, известна в Италия с обитаването на сгради в Рим и с "действията" си спрямо бедните семейства, но също и с антиимиграционните си и антиглобалистки позиции.

Търсенето на ключови думи на италиански език в основните търсачки не даде резултати за скорошно събитие на "CasaPound" в Рим. Последното споменаване на демонстрация на тази групировка е от май 2022 г., когато ѝ е отказан достъп до площад "Санта Мария Маджоре" в Рим.

През 2016 г. привърженици на крайнодясната партия Атака свалиха знамето на ЕС в центъра на София. През 2019 г. стана ясно, че движението, ръководено от Волен Сидеров, има връзки с Кремъл и с партията на Салвини.

През май 2022 г. активисти на друга крайнодясна и прокремълска формация в България - Възраждане - свалиха украинското знаме, издигнато на сградата на Столична община.

Икономическите реформи на Драги

В понеделник Европейската комисия заяви, че се надява на конструктивни отношения със следващото правителство в Италия. Комисията, която е изпълнителният орган на ЕС, по принцип работи "с правителствата, конституирани в резултат на избори", заяви на брифинг говорителят на ЕС Ерик Мамер . "В този случай не е по-различно. Разбира се, ние се надяваме, че ще имаме конструктивно сътрудничество с новите италиански власти", добави още той.

Новото правителство ще поеме поста от кабинета на националното единство, оглавяван от януари 2021 г. от Марио Драги, бивш ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ), който трябваше да се грижи за третата по големина икономика в еврозоната, поставена на колене в резултат на пандемията.

Марио Драги се договори с Брюксел за отпускане на финансова помощ в размер на близо 200 млрд. евро на Италия по плана за възстановяване и развитие срещу ангажимент за дълбоки икономически и институционални реформи, но Мелони дава заявка за предоговорят условията за плана за възстановяване въпреки започнатите от Драги реформи.

През август Драги заяви, че новото правителство ще трябва да спази обещанията за реформи, дадени на Брюксел, и да остане "в центъра на ЕС и международните партньори".