Снимката на кралица Елизабет II, правеща нацистки поздрав, е фалшифицирана

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикация във Facebook, споделяща две снимки на кралица Елизабет II, едната от които е монтаж, е разпорстранена от стотици потрбители в дните след смъртта ѝ заедно с твърдения за връзки на кралицата с Адолф Хитлер. Оригиналната снимка, която е използвана за монтажа, е направена през 1956 г. На нея кралицата не прави нацистки поздрав.

На 12 септември 2022 г., четири дни след смъртта на кралица Елизабет II, потребител на Facebook публикува колаж от две снимки с дълъг текст. "СНИМКИТЕ ГОВОРЯТ САМИ ЗА СЕБЕ СИ - КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА и връзката й с Хитлер!", започва постът. Откакто е публикуван, постът е споделен 150 пъти.

На лявата снимка се вижда семейство с две млади момичета, като майката и най-голямото момиче са протегнали десни ръце нагоре и напред. На дясната снимка виждаме младата кралица Елизабет II с опъната в нацистки поздрав дясна ръка.

Същите снимки се разпространяват с подобни твърдения на различни езици като словашки и полски.

Снимката вдясно обаче е подправена. Лявата снимка е кадър от видеоклип, публикуван през 2015 г. от британски таблоид, който показва кралицата като дете преди избухването на Втората световна война

Нека обясним.

Facebook публикация, споделяща невярна информация. Скрийншот, направен на 26 септември 2022 г.

Оригинални снимки и форензик анализ

Чрез обратното търсене на изображения открихме оригиналната снимка, използвана във второто изображение. Тя е качена в Кралския архив и е достъпна и на уебсайта theglobalherald.com. Според описанието ѝ тя е направена от фотографа Стърлинг Хенри Нахум (използващ артистичния си псевдоним Барон) на 26 юли 1956 г. В описанието на снимката се посочва, че тя е "публикувана по повод държавното посещение на кралицата във Франция през април 1957 г.".

Сравнение между снимката, използвана във Facebook поста (вляво) и тази от сайта на Кралския архив (вдясно).

Виждаме, че на оригиналната снимка кралицата е поставила дясната си ръка върху бялата си рокля, а не я е вдигнала в нацистки жест.

Подложихме този фотомонтаж и на форензик анализ с инструмента InVID&WeVerify. Въпреки лошото качество и ниската резолюция на изображението, изтеглено от социалната мрежа, резултатите от анализа показват, че контурите на вдигнатата дясна ръка имат различни характеристики от основната снимка. Това е силна индикация, че вдигнатата дясна ръка е добавена към снимката.

Сравнение на фотомонтажа (вляво) и изходите от инструмента InVID: филтърът JPEG Ghosts (в средата) и филтърът Laplace transform (вдясно). Направено от AFP на 19 септември 2022 г.

На други снимки, направени след 1956 г. (тук, тук), също се вижда, че кралицата няма татуировка на дясната си ръка, както предполага подправената снимка.

Втората снимка

На другата снимки към публикацията, виждаме бъдещата кралица със семейството си в градина. Тази снимка е кадър от 17-секунден видеоклип, публикуван през 2015 г. от британския таблоид The Sun. Видеото, заснето през 1933 г., показва бъдещата седемгодишна кралица заедно с майка ѝ, сестра ѝ и чичо ѝ принц Едуард (бъдещият крал Едуард VIII). Елизабет прави жест, който напомня на нацистки поздрав. Бъкингамският дворец заяви пред Би Би Си, че видеото е извадено от контекста и коментира, че е "разочароващо, че филм, заснет преди осем десетилетия... е бил получен и използван".

Източник от двореца заявява пред Би Би Си, че към онзи момент кадрите показват "семейство, което играе и за момент прави жест, който мнозина биха видели от съвременните кинохроники. Никой по това време не е имал представа как ще се развие той. Да се намеква за нещо друго е подвеждащо и нечестно."

Чичото на монарха, херцогът на Уиндзор, който се вижда за малко на кадрите в градината, за кратко е бил крал Едуард VIII. Въпреки това някои историци го обвиняват, че е симпатизирал на режима на Адолф Хитлер. Той се среща с Хитлер в Германия през 1937 г., след като вече е абдикирал като крал предишната година заради желанието си да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Примери за дебати по темата можете да намерите тук, тук и тук.

В публикацията се твърди още, че "три от сестрите на принц Филип са били омъжени за нацистки офицери".

Според официалния уебсайт на кралското семейство принц Филип, покойният съпруг на Елизабет II, е имал четири по-големи сестри - принцеса Маргарита, родена през 1905 г., принцеса Теодора, родена през 1906 г., принцеса Сесил, родена през 1911 г. и принцеса Софи, родена през 1914 г. Всички те са омъжени за германски принцове.

В своята книга "Кралските особи и Райхът" историкът Джонатан Петропулос проследява връзките на германската аристокрация с нацисткия режим. Според неговите изследвания Маргарита (1905-1981) се омъжва за наследствения принц Готфрид Хоенлое-Лангенбург (1897-1969), който се присъединява към нацистката партия през май 1937 г. и има "значителни контакти с нацистки лидери".

София се омъжва за принц Кристоф фон Хесен, който има ранг оберфюрер в СС. Сесилия се омъжва за Георг Донатус, офицер от резерва на Луфтвафе. И двамата се присъединяват към нацистката партия през май 1937 г., според Петропулос.

Теодора е омъжена за маркграф Бертолд Баденски (1906-1963 г.), който участва във Втората световна война като офицер от кавалерията. Той обаче страни от режима на Хитлер.

Кралица Елизабет и Втората световна война

По време на Битката за Британия през октомври 1940 г., когато нацистка Германия бомбардира Обединеното кралство, 14-годишната Елизабет прави обръщение по радиото заедно със сестра си принцеса Маргарет, в което изразява своята подкрепа и съчувствие към британския народ.

През 1944 г., след като навършва пълнолетие, бъдещият монарх се присъединява към Помощната териториална служба. Така тя става първата жена от кралското семейство, която служи в британската армия. Служи като шофьор и механик и след пет месеца е повишена в чин младши командир, еквивалентен на чин капитан.

Превод и адаптация