Тези цифри показват трудовия доход на някои директори на държавни болници за цялата 2019 г. , а не месечната им заплата

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Списък с имената на седем директори на големи български държавни болници и сума (около 70 000 лв.), изписана срещу всяко име, е споделен във Facebook повече от 6000 пъти през юли 2021 г. заедно с твърдението, че тази сума е месечната им заплата. Подобна сума звучи космически -  средната заплата в България е 1500 лв. Тези твърдения обаче са неверни. Сумата, посочена в списъка, е годишната им заплата.

"Да не се чудите!? Защо професор Балтов (бившия шеф) на болница Пирогов се чувства изчегъртан и принуждава персонала на болницата да протестира против уволнението му !?" ,  гласи текстът в картинка, публикувана във Facebook и споделена над 1600 пъти от 19 юли 2021 г. насам. "77 000 лева е месечното възнаграждение !? Много лош този министър Стойчо Кацаров така да чегърта този скромен директор на болница Пирогов !?", се казва още в текста. След това следва списък с имената на седем директори на големи държавни български болници, като срещу всяко от тях е посочена сума от порядъка на 70 000 лв. за всеки. 

"Вижте каква месечна заплата е получавал Балтов и се сетете защо е този рев срещу министъра на здравеопазването....", пише друг потребител, който споделя същия списък. Постът му е споделен 4400 пъти.

Скрийншот на пост от Facebook, съдържащ невярна информация. Направен на 22 юли 2021 г.

Публикациите се появят в момент на публично напрежение между служебния здравен министър Стойчо Кацаров и ръководството на най-голямата спешна болница в София. Директорът й  проф. Антон Балтов беше уволнен, след като проверка на НЗОК повдигна въпроса за фиктивни хоспитализации в "Пирогов", които са могли да доведат  до неправомерни плащания от здравната каса. 

Същият списък беше публикуван и от други потребители, без да се твърди, че това е месечното възнаграждение.

Провери.AFP установи, че списъкът, споделен във Facebook, е част от по-голям, който е публикуван в уважавания сайт OffNews през август 2020 г. в статия за годишните - а не месечните - заплати на директорите на болници - държавни и частни.  Данните в тази публикация са взети от последните имуществени декларации на директорите, които са публично достъпни.

Същият списък, една година по-късно

На 21 август 2020 г. OffNews публикува статия за заплатите на директорите на болниците в България, базирана на техните имуществени декларации. Хората в списъка са подредени от най-високата до най-ниската годишна заплата. В дъното на списъка виждаме седемте души, посочени в публикацията във Facebook:

 

Скрийншот на пост във Facebook (вляво) и сайта OFFNews (вдясно), направени на 22 юли 2021 г.

Сравнихме тези данни с данните, налични на уебсайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Декларацията за имуществото за 2019 г. на Антон Петков е достъпна тук, на Асен Балтов - тук, на Татяна Пенкова-Червенякова - тук, на Иван Чавдаров - тук, на Емил Ковачев - тук, на Славчо Близнаков - тук и на Костадин Ангелов - тук.  Информацията може да се види в раздел 12, ред 1 - "Годишна данъчна основа от трудови доходи".

Информацията за годишната заплата на четирима от директорите в списъка, споделен във Facebook, съвпада с тази, декларирана в публичните им декларации. За останалите трима има леко разминаване - както във Facebook, така и в статията в OffNews, откъдето са взети данните в публикацията. Така например в списъка заплатата на директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" ЕАД - Антон Петков е отбелязана като 79000 лева, но в декларацията му е 79244 лева; за директора на МБАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" - Варна, Емил Ковачев, е отбелязана заплата от 70 000 лева, но той е декларирал 70157 лева и т.н.

"Вероятно е техническа грешка", коментира Владимир Йончев, главен редактор на OffNews, в съобщение на 22 юли 2021 г. "При последната проверка преди публикуването на статията, един колега четеше числата от декларациите, друг следеше дали са написани вярно в сайта. Най-вероятно е чул само 79 хиляди и неволно е закръглил числото, обясни още той. 

Как се определят месечните заплати на директорите на държавните болници?

Правилникът за прилагане на Закона за публичните предприятия (болниците от  списъка са държавни) предвижда много сложна формула за изчисление на месечното възнаграждение на изпълнителните директори на тези болници (и на останалите членове на борда). Съществува обаче таван на заплатите: "не може да надхвърля осемнадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец."
Това прави таван от 11700 лева (ако умножим минималната заплата за 2021 г. от 650 лева по 18) - отново далеч под сумите, които са посочени в поста.