Не, това е къща във Франция и тя не е на Румен Радев

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Блог публикация, споделена повече от 600 пъти във Facebook от 17 юни 2021 г. насам, показва снимки на къща от края на XIX век, за която се казва, че се намира в столицата на Австрия Виена и е собственост на българския президент Румен Радев. Тези твърдения са неверни. Провери.AFP установи, че къщата се намира в Централна Франция и е собственост на британско семейство, което я продава в момента.

"Демократ ли? Ето я къщата на Радев във Виена!" е заглавието на  публикация   от 17 юни 2021 г. До заглавието има снимка на голяма къща от края на 19 век.

"Австрия - Виена,  мястото, където кадрите на Държавна сигурност от България и КГБ на Съветският съюз, се оттеглиха след падането на комунистическият режим в България. Виена мястото откъдето и до днес, се дърпат конците на определен кръг политици" започва публикацията в блога, като после уточнява, че такова ило началото на неназована статия, за която не се споменава къде и кога е публикувана.

По-нататък се твърди, че става дума за "къща в сърцето на Виена", която Радев е придобил "съвсем наскоро, подарък или покупка, все още не е известно, но къщата се оценява на повече от 300 000 евро".  После статията описва имота с подробности за параметрите му. Публикувана е и снимка от трапезарията. 

Публикацията е споделена във Facebook повече от 600 пъти от 17 юни 2021 г. насам, главно в групите на последователи на ГЕРБ - политическата партия на бившия премиер Бойко Борисов, който е един от най-яростните врагове на президента Радев. 

Но къщата, която се вижда на снимките, не е в Австрия, а във Франция. Освен това действителните собственици на имота са британско семейство, което също отрича къщата да има нещо общо с български гражданин.

Виена, но във Франция

Провери.AFP направи обратно търсене на снимките в Google и така открихме, че  те могат да бъдат открити на френски сайт  за обяви за недвижими имоти 

Скрийншот на публикацията на български (вляво) и скрийншот от обява от френски сайт за недвижи (вдясно). Двата скрийншота са направени на 23 юни 2021 г.

 Имотът се намира в селцето Usson-du-Poitou в департамента Веин, в региона Нова Аквитания, Франция. Къщата е обявена за продажба на цена от 370 000 евро. Част от описанието в сайта за недвижими имоти е преведено и в българския блог.

Провери.AFP успя да установи точното местоположение на къщата, която се продава. Тя се намира точно срещу кметството на градчето. 

Имотът няма нищо общо с български граждани

Провери.AFP се свърза с продавача на къщата в Usson-du-Poitou чрез формата за контакт на страницата за недвижими имоти.  "Уверявам ви, че тя не е собственост на никого в България! Ние я притежаваме от над пет години и имаме всички документи, удостоверяващи и предишните ѝ собственици, които са французи. Историята на собствеността е ясна", пише настоящият собственик Ричард Джонсън до AFP в имейл, получен на 22 юни 2021 г.

Като всеки високопоставен държавен служител българският президент Румен Радев трябва да декларира имуществото си всяка година. Най-актуалната декларация,  достъпна онлайн, е за 2019 г.  В нея няма информация за притежавани активи в чужбина. Такива данни няма и в декларациите за  2018 , 2017 и 2016 г.

В публикацията в блога обаче се твърди, че къщата е придобита "наскоро". На 23 юни 2021 г. Провери.AFP изпрати въпроси до пресцентъра на администрацията на президента по имейл. 

"Публикацията представлява откровена лъжа. Други са българските политици, разследвани в чужбина за недекларирани имоти и банкови сметки" отговори Кирил Атанасов, секретар за връзки с медиите на президента, в имейл изпратен на 23 юни.  В друг имейл, получен на 24 юни, в отговор на уточняващ въпрос, Кирил Атансов потвърди, че "президентът Румен Радев не притежава имоти в чужбина."

Като се има предвид, че почти цялата информация в публикацията в блога е невярна, наивно е да се смята, че твърдението, че Радев има къща във Виена, е вярно.

Президент в светлината на прожекторите

Румен Радев беше избран за президент на България през ноември 2016 г. и е един от най-яростните критици  на третото правителство на Бойко Борисов. След повече от десет години на власт доверието в ГЕРБ, партията на Борисов, беше подкопано след серия от скандали и протести. На последните парламентарни избори ГЕРБ спечели едва 26% от гласовете

Румен Радев поздравява поддръжници по време на протест пред сградата на президенството в София, 9 юли 2020 г. ( AFP / NIKOLAY DOYCHINOV)

На 9 юли 2020 г. прокуратурата нахлу в президенството, което предизвика обществено недоволство и провокира няколкомесечни протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор. 

25 юни 2021 г. Статията е обовена и включва позицията на президентсвото.